Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nenávidené i milované, no vo svojej kategórii vládnu: Najlepšie filmové verzie videohier!

(Zdroj: internet)

Videohry sú populárne medzi mladými ľuďmi, ale aj staršie ročníky si prídu na svoje. Mnohých fanúšikov tejto oddychovej aktivity často poteší, keď sa ich obľúbená hra dočká filmovej verzie. Toto sú tie najznámejšie filmové adaptácie. V mnohých prípadoch možno neboli dobre hodnotené, no v rámci svojho žánru zožali najväčší úspech.

Super Mario Bros. (1993)

Keď niekto povie Super Mario, hneď si predstavíte jednu z najkultovejších videohier na svete. Hralo ju každé dieťa, možno preto si tvorcovia v roku 1993 sľubovali úspech aj od filmovej verzie. Opak bol však pravdou. Snímka prepadla komerčne a aj u kritikov. Skritizovali najmä postavy, dejovú líniu a dialógy. Napriek tomubol Super Mario Bros. nominovaný na dve ceny Saturn Awards, a to v kategórii najlepšie kostýmy a najlepší mejkap. Ešte väčším prekvapením bolo, že o pár rokov neskôr napriek neúspechu nazvali komentátorifilm kultovým a vytvorila sa fanstránka na internete.Fanúšikovia vytvorili aj pokračovanie a dokonca sa film v Británii dočkal aj blu-ray verzie. V hlavných úlohách sa predstaviliBob HoskinsaJohn Leguizamo.

Mortal Kombat (1995)

V 90. rokoch bol mimoriadne násilný Mortal Kombat medzi hráčmi veľmi populárny. Nebolo preto prekvapením, keď sa videohra pod vedením režiséra Paula Andersona zmenila na film. Ten sa rozhodol do násilie vo filme zmierniť. Hráči si tak vychutnali omnoho drsnejšiu verziu príbehu, než diváci v kinách. Nesmierne viditeľné však bolo, že Mortal Kombat, v hlavnej úlohe s Christopherom Lambertom, vychádzal v mnohých ohľadoch z filmu Drak prichádza (1973), kde svoje umenie predviedol Bruce Lee. Snímka sa však stalaúspešnou a Anderson (scenárista a režisér dielov Resident Evil) ukázal, že sa vie chopiť videohry a spraviť z nej pozerateľný kúsok.

Max Payne (2008)

Hra Max Payne je medzi hráčmi obľúbená najmä svojimi spomalenými prestrelkami inšpirovanými trilógiou Matrix. Noirová atmosféra pohltila nielen hráčov, ale aj divákov filmovej verzie. Hlavnú úlohu Paynea stvárnil Marc Wahlberg a po jeho boku sa predstavila Olga Kurylenko. Snímka sa medzi kritikmi neujala, no diváci si na filmovom Maxovi našli to svoje. Tržby sa pohybovali vo výške 85 miliónov dolárov, čo tvorilo takmer dvojnásobok jeho nákladov. Príbeh osamelého policajta túžiaceho po pomste tak solídne zaplnil dieru na trhu.


Mohlo by vás zaujímať:Otvoria vám myseľ a ukážu iný svet: Najnovšie seriály, ktoré hravo prekonajú film!


Princ z Perzie: Piesky času (2010)

Spoločnosť Disney vycítila príležitosť ako zabodovať medzi filmovými adaptáciami videohier. Napriek tomu, že tieto snímky nebývajú u kritikov úspešné, ako sa hovorí, risk je zisk. Spoločnosť Disney nakoniec uspela, aspoň čiastočne, aj na poli kritiky. SJakeom Gyllenhaalom v hlavnej úlohe, slávnym producentom Jerrym Bruckheimerom (Top Gun, Piráti z Karibiku, Bad Boys) a takmer 200 miliónovým rozpočtom sa spoločnosť Disney pustila do šialeného dobrodružstva. Odozvy boli rôzne. Niektorým sa akčné dobrodružstvo páčilo, iního skritizovali, no prekročiť magickú hranicu tržieb na domácom trhu sa snímke nepodarilo. Ani hviezdne obsadenie či vizuálne efekty nestačili. Podľa mnohých práve absencia originality bola problémom celej adaptácie.

Need for Speed (2014)

Autíčka patria spomedzi spomenutýchvideohier k tým obľúbenejším. Je ťažké vymyslieť chytľavú pretekársku videohru, nie to ešte sfilmovať ju. No aj tak sa táto populárna hra dočkala premiéry aj na filmovom plátne. Film síce dokresľoval slabší dej, nosplnil si svoju úlohu. Pekné a rýchle autá, divoké preteky, naháňačky a skvelé kaskadérske kúsky boli pastvou pre oči mnohých fanúšikov populárnej hry. Napriek tomu na domácej pôde neuspel a vyše trištvrtinu z celkových203 miliónových tržiebzískal film v zahraničí. U kritikov síce prepadol, ale vďaka úspechu za hranicami tvorcovia pokračovanie nevylúčili.

Angry Birds vo filme (2016)

Angry Birds vo filme vznikli na základe rovnomennej populárnej mobilnej hry. Mnohí študenti a dospelí sa od nej nevedeli odtrhnúť. Tak vznikla animovaná komédia o nelietavých vtákoch žijúcich na ostrove. Hra dokázala svoju popularitu aj na filmovom plátne. Angry Birds vo filme sa totiž stali druhou snímkou, ktorá prekročila hranicu tržby 100 miliónov dolárov na domácej pôde a dokonca pokryla aj náklady so ziskom 30 miliónov. Animák sa síce nestal extra hitom, no spoločnosti Sony to stačilo na to, aby začala plánovať pokračovanie.

Warcraft: Prvý stret(2016)

Warcraft patrí medzi najznámejšie hry na trhu a tak sa jeho sfilmovanie zdalo ako dobrý nápad. S nákladom 160 miliónov dolárov však na domácom trhu nezožal až taký úspech. Výška tržieb sa pohybovala len okolo 47 miliónov, čo pokrylo náklady len z malej časti. No film zachránila Čína, kde z celkového 386 miliónového zisku v zahraničí dosiahol tržbu 220 miliónov. V hlavnej úlohe sa predstavil Travis Fimmel ako rytier Lothar. Diváci poznajú tohto herca zo seriálu Vikingovia, kde stvárnil nebojácnu legendu - kráľa Ragnara Lothbroka


Mohlo by vás zaujímať:Silné emócie, triumfy, tragédie: Toto sú najlepšie športové filmy, ktoré napísal život


Viacdielne adaptácie

Lara Croft

Mnohí možno ani netušili, že populárna snímka v hlavnej úlohe s Angelinou Jolie bola natočená na základe videohry. Postava Lary Croft sa však objavila v osemnástich hrách a je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najúspešnejšia ľudská hrdinka z videohry. Prvý film sa dočkal, pod názvom Lara Croft: Tomb Raider, premiéry v roku 2001 a jeho pokračovanie, pod menom Lara Croft: Kolíska života, sa do kín dostalo o dva roky neskôr. Prvému dieluzároveň patrí prvenstvo v prekročení100 miliónovej hranice tržieb na domácej pôde v kategórii filmovnatočenýchpodľa videohry. Na rok 2018 je plánovaná premiéra tretieho dielu, v ktorom štafetu Lary prevezme oscarová Alicia Vikander.

Resident Evil

Videohra s rovnakým názvom uzrela svetlo sveta v roku 1996 a o šesť rokov bol na svete aj prvý zo série šiestich filmov Resident Evil. Snímka sa však od pôvodnej hry v mnohom odlišuje. Chýbajú niektoré hlavné postavy a takisto sa zmenila aj hlavná dejová línia. Hviezdou série sa stala Mila Jovovich ako Alice. Napriek tomu sa táto séria filmov považujeza jednu z najúspešnejších verzií, v ktorej postavy bojujú s T-vírusom vytvárajúcim zombie.

Hitman

Filmový potenciál mala aj hra Hitman. Má všetky atribúty potrebné na sfilmovanie - akciu, napätie aj dobre spraveného hlavného hrdinu. Agent 47 patril k tej elite zabijakov, ktorá nosí obleky, vyholí si hlavu a má na nej vytetovaný kód.Rovnako ako ostatné snímky však na domácej pôde úspech nezožal a väčšine svojej slávy môže vďačiť zahraničiu. V prvom dielez roku 2007 si Agenta 47 zahral Timothy Olyphant apo jeho boku sa objavila aj Olga Kurylenko. V pokračovaní ho nakoniec za tragických okolností vystriedal Rupert Friend. Pôvodne sa mal v pokračovaní objaviť Paul Walker, nov roku 2013 zahynul. Bolo to presne v čase začiatku natáčania, preto ho neskôr nahradil Friend.

Silent Hill

Spraviť z videohry solídny horor je výzva. Francúzsky režisér Christophe Gans sa na to podujal a spravil zo sérierovnomenných japonských videohier peklo na zemi, lepšie povedané na filmovom plátne. Mestečko Silent Hill ožiloaj vo filme. Matkuhľadajúcusvoju dcéru v zlom prostredí, obklopenúsurrealistickými príšerami stvárnila Rhada Mitchell. Ako jedna z mála hercov vo filme podala naozaj skvelý výkon. Film dosiahol na domácej pôde tržby 97 miliónov dolárov. Silent Hill sa dočkal aj svojho pokračovaniaNávrat do Silent Hill 3D (2012), ktoré však kriticky aj komerčne úplne prepadlo.

Viac o téme: Angelina JolieJake GyllenhaalLara CroftResident EvilMila Jovovich
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu