Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovská pocta pre dvoch Slovákov: Za príbeh o hrdinovi Wintonovi získali prestížnu cenu

(Zdroj: TASR)

Strihač a producent Patrik Pašš a režisér Matej Mináč si v utorok na Švédskom veľvyslanectve v Prahe prevzali Medailu Raoula Wallenberga. Cenu im odovzdali Jill Parry Blonsky z Medzinárodnej nadácie Raoula Wallenberga a veľvyslankyňa Švédskeho kráľovstva Viktoria Li.

Dvojicu si uctili za prácu na projektoch spojených so zosnulýmNicholasom Wintonom, ktorý pred vypuknutím druhej svetovej vojny zachránil stovky prevažne židovských detí z Česka a Slovenska.Na pražskej slávnosti sa zúčastnili aj všetkyžijúce "Wintonove deti" zČeskej republiky.

Dvojici zablahoželali aj veľvyslanec SR v PrahePeter Weiss,generálny riaditeľ Českej televízie Peter Dvořák aleboriaditeľ Audiovizuálneho fonduMartin Šmatlák.Medailuudeľujú na počesť švédskeho diplomata a humanitárneho pracovníkaRaoula Wallenberga, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil desaťtisíce Židov z Maďarska.


Mohlo by vás zaujímať:6 naozaj silných filmov o holokauste


Pašš aMináčzorganizovali v roku 1998 na rovnakom mieste v Prahe prvé stretnutieWintona a zachránených detí. "Wintonov príbeh šíri vírus dobra po celom svete. Toto ocenenie nie je pre mňa aPatrika Pašša, ale pre všetkých, ktorí nám pomohli posolstvo Nicholasa Wintona zachytiť vo filmoch. Im patrí naše veľké poďakovanie," uviedol Matej Mináč.

"Ocenenie prijímam sveľkou pokorou avďačnosťou. Patrí všetkým ľuďom, ktorých myšlienka ľudskosti aslušnosti inšpiruje kvlastnému konaniu," vyjadril sa Patrik Pašš. Filmárskudvojicuinšpirovala činnosťAngličana NicholasaWintonapri tvorbeoceňovaných snímok Všichni moji blízcí (1999), Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (2002) a Nickyho rodina (2011).

Viac o téme: Matej MináčPatrik Pašš
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu