Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenské a české skvosty, na ktoré sa nezabúda: Toto sú naše najlepšie filmy!

(Zdroj: csfd.cz, Falcon, internet, youtube)

Posledné dva roky sa slovenskej, ale aj českej kinematografii naozaj darilo. Tiché obdobie prešlo a opäť sa môžeme pochváliť ďalšími skvelými snímkami ako Únos, Eva Nová, Lída Baarová, Učiteľka, Červený kapitán či Agáva. Všetky tieto diela siahajú na päty tým najlepším slovenským a českým filmom. Pozrite si tie najväčšie skvosty.

Kandidát (2013)

Moc médií, manipulácia, informácie - tie najdôležitejšie zbrane dnešnej doby, ktoré ovplyvňujú svet. Marek Majeský a Monika Hilmerová sa predstavili vo filme mapujúcom pozadie politickej kampane kandidáta na prezidenta. Majeský ako Adam Lambert, vplyvný majiteľ reklamnej agentúry, prijme lukratívnu zákazku. Jeho klientom sa stane nevýrazný malomestský podnikateľ, ktorý sa chce stať prezidentom. Režisér Jonáš Karásek sfilmoval knižnú predlohu Maroša Hečka a Michala Havrana ml.

V tieni (2012)

David Ondříček vdýchol život napínavému kriminálnemu príbehu. Odohráva sa v bývalom Československu 50. rokov. Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetruje krádež v klenotníctve, z ktorej sa vplyvom zákulisných intríg tajnej polície stane politická kauza. Udalosti zasiahnu do osobných osudov aktérov a ich blízkych. Okrem Trojana si vo filme zahrali ajSebastian Koch,Soňa Norisová, Hynek ČermákčiRichard Stanke.

Dom (2011)

Intímna dráma rozpráva príbeh otca a dcéry, lásky a stretu rôznych generácií. Hlavná hrdinka Eva (Judit Bárdos) je mladou študentkou gymnázia, ktorá má sen. Túži po slobode a po maturite chce opustiť väzenie dokonalého domova. Jej otec Imrich má však inú predstavu. Pre svoju mladšiu dcéru už stavia dom, v ktorom by malabývať. Eve však skríži cestu nový muž, starší a ženatý Jakub. S týmto tajomstvom na povrch vyplávajú aj ďalšie a životy všetkých sa nečakane zmenia.


Mohlo by vás zaujímať:Slováci a Česi sa rozbehli: Tieto filmové novinky ohúrili divákov!


Lidice (2011)

Karel Roden,Zuzana Fialová aRoman Luknár si zahrali v príbehu z 2. svetovej vojny. Film podľa knižnej predlohy Zdeňnka Mahlera mapuje tragický osud dedinky Lidice a jej obyvateľov z inej perspektívy. Mapuje osudy ľudí cez lásku. Poukáže aj na tie najmenšie veci, ktoré môžu zmeniť chod dejín a spôsobiť tragédiu, akou bolo vypálenie Lidíc.

Nickyho rodina (2011)

Celovečerný dokumentárny film Mateja Mináča a Patrika Pašša sa zameralna Sira Nicholasa Wintona. Tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny zachránil 669 detí. Oproti predošlému dielu Sila ľudskosti, taktiež o Wintonovi, ide Mináč viac do hĺbky. Zverejnil výpovede, ktoré neboli doteraz známe. Prostredníctvom hraných rekonštrukcií v hlavnej úlohe so samotným Nicholasom Wintonom sme sa stali svedkami jedného z najdojemnejších príbehov vojnovej histórie.

Občiansky preukaz (2010)

Trpká komédia režiséra Ondřeja Trojana sleduje príbeh štyroch kamarátov rebelujúcich v časoch komunistickej diktatúry. Od okamihu, kedy dostanú občiansky preukaz až do momentu ich vojenskej povinnosti, ktorej sa chcú stoj čo stoj vyhnúť. Na motívy predlohy rovnomennej knihy Petra Šabacha natočil Trojan príbeh o dospievajúcich mladíkoch, o ich láskach, vzťahoch s rodičmi a spolužiakmi. Tragický koniec otvorí oči nielen hlavným hrdinom, ale aj divákom a poukáže na ťažkosť doby z iného uhla pohľadu.

Habermannov mlyn (2010)

Karel Rodensi spolu s Markom Waschkom, Zuzanou Krónerovou či Andrejom Hrycom zahral v ďalšej snímke s vojnovou tematikou. Režisér Juraj Herz otvoril jednu z najkontroverznejších kapitol českých dejín - povojnový odsun Nemcov. Spravodlivý hnevsa na niektorých miestach miešal s najnižšími pudmi a spolu vytvorili v histórii krvavú stopu. Jednou z obetí bol aj priemyselník Habermann, ktorý žil s rodinou na severnej Morave. Okolnosti jeho smrti ostávajú dodnes nejasné. Príbeh sa Habermannovým životným osudom inšpiroval až príliš voľne, napriek tomu dokonale ilustruje hrôzu a paradoxy šialených rokov 20. storočia.

Polčas rozpadu (2007)

Tragikomédia súčasnej Bratislavy z pera Vladimíra Fischera o rozpade hodnôt, vzťahov a o miznutí elementárnej slušnosti. Režisér s iróniou a humorom zachytáva bizarné, provokujúce, horkosladké i nebezpečné pokusy, ako prekryť pocit samoty, úzkosti a nespokojnosti s prázdnym životom. Hlavnú úlohu si zahrala mladučká Táňa Pauhofová, ktorá sa zamiešala do osudov viacerých postáv. Práve jej konanie a fotografický finiš otvorili pandorinu skrinku, v ktorej sa všetci dotknutí odmietli hrabať.


Mohlo by vás zaujímať:Obrovská pocta pre dvoch Slovákov: Za príbeh o hrdinovi Wintonovi získali prestížnu cenu


Želary (2003)

Ďalšia dráma v réžii Ondřeja Trojana tentokrát z obdobia štyridsiatych rokov, z obdobia okupácie a protektorátu. V hlavnej úlohe s Aňou Geislerovou sme svedkami príbehu nevyštudovanej zdravotnej sestry. Eliška má pomer s úspešným chirurgom Richardom. Spolu s ich priateľom doktorom Chládkom sú členmi domáceho odboja. Raz v noci priniesli na kliniku ťažko raneného muža. Potreboval transfúziu a Eliška bola jediná s rovnakou krvnou skupinou. Tým mu zachráni život a súčasne sa medzi nimi vytvorí puto, ktoré vedie k milostnému vzťahu medzi vzdelanou Eliškou a barbarským mužom s detskou dušou.

Samotári (2000)

Zaujímavý námet samotárov uprostred davu. Vosvojich pohodlných životov si pripadajú bezmocne vláčený zlomyseľným osudom. Ďalší tragikomický príbeh siedmich mladých ľudí, ktorým udalosti niekoľkých dní radikálne zmenia život. Spolu so snímkou V tieni (2012) patria Samotári k najlepšie hodnoteným filmom Davida Ondříčka. Okrem príbehu sa režisérovi podarilo aj herecké obsadenie -Jitka Schneiderová,Saša Rašilov najml.,Ivan Trojan,Jiří Macháček,Hana MaciuchováčiTatiana Vilhelmová.

Je třeba zabít Sekala (1997)

Opäť sme sa stali svedkami drámy z obdobia okupovaného Československa. Lakotice sú maličkou dedinkou v strede dvanástich bohatých statkov. Ich majitelia však žijú v strachu zo Sekala, nemanželského syna z jedného statku. Od detstva ním všetci pohŕdali a v živote to nemal ľahké. Bol zatrpknutý, krutý a všetkých a všetko nenávidí. S protektorárom prišiel jeho čas, udal dvoch majiteľov statku a dostal ich majetok. Stal sa najväčším statkárom a dával ostatným jasne najavo, že ibadva statky mu nestačia.

Obchod na Korze (1965)

Na koniec nesmieme zabudnúť na Oscarom ocenený Obchod Na Korze. Film mapuje osudy židovskej starenky, ktorú prinútili prenechať svoj obchod arizátorovi. Vďaka tejto netradičnej dvojici sme svedkami premeny obyčajného človeka na egoistu, ktorého zaujíma len získanie majetku.Ida Kamińska a Jozef Kroner žiaria v nezabudnuteľnej snímke režisérskej dvojiceJána Kadára aElmara Klosa.

Viac o téme: KandidátLidiceObchod na KorzeV tieniPolčas rozpaduObčiansky preukazHabermannov mlynDomŽelary
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu