Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úspech slovenského režiséra: Svoj debutový film predstaví na festivale v Cannes!

Festival v Cannes 2017
Festival v Cannes 2017 (Zdroj: SITA)

Debutový film slovenského režiséra Györgya Kristófa, road movie OUT, bude súťažiť v sekcii Un certain regard na jubilejnom 70. ročníku filmového festivalu v Cannes. Rozpráva príbeh päťdesiatnika Ágostona, ktorý sa v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si svoj sen – uloviť veľkú rybu, vydáva na cestu východnou Európou.

"Východiskovým bodom príbehu je dnes, bohužiaľ, veľmi typická situácia, najmä pre ľudí odkiaľ pochádzam, z východného Slovenska, regiónu, kde nie je skoro žiadna práca. Človek, ktorý sa stane nezamestnaným, zostáva bez istej existencie. Byť na ceste, niekde inde, nikde, byť v cudzej krajine, znamená istý čas aj pre mňa trvalú skúsenosť, ale najsilnejšou hybnou silou filmu je osud môjho otca a ostatných členov rodiny," priblížil režisér ascenárista filmu Kristóf, ktorý dodal, že realizáciu diela považoval za svoju morálnu povinnosť.


Mohlo by vás zaujímať:Slovenské a české skvosty, na ktoré sa nezabúda: Toto sú naše najlepšie filmy!


OUT sa nakrúcal na Slovensku, vMaďarsku, Lotyšsku avEstónsku. Zahrali si vňom aj dve slovenské herečky Éva Bandor a Judit Bárdos. Film vznikal vslovensko-maďarsko-českej koprodukcii, majoritným producentom bol Marek Urban. "Už v samotnom námete filmu sa ukrýval potenciál asom veľmi šťastný, že po piatich rokoch intenzívnej práce sa nám podarilo film dokončiť. Účasť vsúťaži na festivale vCannes je obrovskou satisfakciou za vynaloženú energiu," povedal Urban, ktorý zdôraznil dôležitosť pomoci spolupracovníkov, koproducentov anajmä podpory slovenského Audiovizuálneho fondu.

Film začal vznikať už vroku 2013, prezentoval sa vrôznych projektoch, medzinárodných programoch ana filmových fórach vRíme či Sofii. V roku 2015 bol vybraný do prestížneho projektu Cinéfondation L'Atelier v rámci festivalu vCannes. Jeho 70. ročník sa bude konať od 17 do 28. mája.

Viac o téme: Festival v CannesOUT
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu