Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strapatý génius Tim Burton: Jeho snímky vás pobláznia svojou originalitou!

Tim Burton Zobraziť galériu (2)
Tim Burton (Zdroj: SITA)

Rukopis geniálneho Tima Burtona je možné rozpoznať v priebehu pár minút. Jeho filmy majú svojský vzhľad, gotický nádych, nedajú sa napchať do žiadnej škatuľky a všetky nesú nenapodobiteľný šarm. Pozrite si výber snímok od geniálneho režiséra!

Talentovaný mladý Tim nastúpil po strednej škole do štúdia Disney ako animátor, notam nemohol naplno prejaviť svoju kreativitu. Vštúdiu si však všimli jeho talent adovolili mu natočiť dva filmy. Prvý bol poctou Vincentovi Priceovi snázvom Vincent atým druhým Frankenweenie (1984). Práve príbeh ochlapcovi, ktorý elektrinou oživil svojho psa, rozbehol hviezdnu režisérsku kariéru Tima Burtona.

Charlie atováreň na čokoládu (2005)

Snímka natočená podľa rovnomennej knižnej predlohy Roalda Dahla spojila rôzne zvláštnosti svetov, ktoré sa Burtonovi darí vytvárať aj vnaoko obyčajnom prostredí. Ústrednou postavou je malý chlapec, ktorý získa zlatý kupón, sktorým sa dostane do továrne na čokoládu podivného majiteľa Willyho Wonku, ktorého nestvárnil nik iný ako Burtonov obľúbenec Johnny Depp.


Mohlo by vás zaujímať:Majú svojich obľúbencov: Ktorí herci sú miláčikovia režisérov?


Nožnicovoruký Edward (1990)

Práve vďaka tejto snímke sa Tim Burton stretol sJohnnym Deppom, ktorý sa postupne predviedol vo viacerých jeho filmoch. Tu si zahral mladého chlapca, ktorý mal namiesto prstov nožnicové čepele. Film plný citov anepochopenia hlavnej postavy bol pre Burtona veľmi osobný. Ahoci sa po finančnej stránke snímke príliš nedarilo, zožala od divákov aj kritiky veľmi pozitívne ohlasy adnes tento príbeh pozná azda každý.

Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005)

Tim Burton sa neobmedzuje výlučne na hrané tituly. Animovaným filmom Mŕtva nevesta Tima Burtona priam zažiaril. Samozrejme, ani vanimáku sa nedokázal vzdať ponurej atmosféry akrehkých postáv. Doplnil ho však oskvelé pesničky ahudbu Dannyho Elfmanna, ktoré sú priam nákazlivé. Džez vríši mŕtvych aticho vo svete živých? To nemohol vymyslieť nik iný ako Burton!


Mohlo by vás zaujímať:FOTO Legendárna Esmeralda v bikinách: Po rokoch by ste ju ani nespoznali!


Ed Wood (1994)

Film Ed Wood je podľa kritikov jeho najlepším počinom. Včiernobielom filme si opäť strihol hlavnú úlohu Johnny Depp. Snímkou režisér vzdáva hold najhoršiemu režisérovi všetkých čias – Edovi Woodovi. Hoci on sám zbožňoval svoju prácu, všetkým ostatným bola na smiech. Film získal dva Oscary akritici boli zneho nadšení, no nezaznamenal výraznejší komerčný úspech.

Alica vkrajine zázrakov (2010)

Do klasického príbehu vytvoreného podľa knihy Lewisa Carrolla zapojil už tradične Johnnyho Deppa aj Helenu Bonham Carter. Vo filme spojil techniku, hercov aj animáciu. Názory na film sa od diváka kdivákovi líšia, preto vám neostáva nič iné, ako siho pozrieť autvoriť si vlastný názor.


Mohlo by vás zaujímať:Známa herečka straší aj v realite! Neupravená a s hniezdom na hlave, tá ale vyzerá!


Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007)

Spojenie chytľavých muzikálových melódií ahororu? Pre Tima Burtona žiadny problém! Za diabolským holičom Sweeney Toddom sa skrýva nespravodlivo odsúdený Benjamin Barker, ktorý sa snovým menom rozhodne pomstiť. Za zmarené roky aj svoju rodinu. Ide osnímku temnú, brutálnu ačo je pre Burtona netypické, aj bez humoru. Vkaždom prípade však stojí za pozretie. Hoci, citlivejšie povahy by sa jej mali vyhnúť.

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej (2016)

Burtonovým zatiaľ posledným počinom je film vytvorený podľa knižnej predlohy Ransoma Riggsa. Sirotinec slečny Peregrinovej je kúzelným miestom, kde môžu neobyčajné deti so zvláštnymi schopnosťami byť také, aké naozaj sú. Fantasy filmy sú jednoducho tým, čo Burton zvláda skutočne excelentne aDomov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej je toho dôkazom.

Helena Bonham Carter a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Tim Burton je jednoducho zárukou kvality. Vytvára nenapodobniteľné príbehy, ktoré sú dokonalé ako zvizuálneho, tak aj zobsahového hľadiska, pričom vôbec neprekáža vidieť ich niekoľkokrát. Čas, ktorý pri nich strávite, nebudete ľutovať.

Viac o téme: Tim Burton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu