Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učiteľka naďalej zbiera ocenenia: Obrovská pocta pre tvorcov, cenu získala aj v Hongkongu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

Snímka Jana Hřebejka Učiteľka získal v týchto dňoch Zvláštne uznanie na 41. medzinárodnom filmovom festivale v Hongkongu. Nedávno získal ocenenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie za najlepší film roka, pred pár dňami ho videli diváci v kinách v Španielsku či na Taiwane. V blízkej dobe film zamieri v dabovanej verzii do talianskej distribúcie, oznámila dnes hovorkyňa projektu Martina Chvojka Reková.

"Zvláštne uznanie poroty udeľujeme za portrét učiteľky, ktorá zneužíva svojich žiakov a ich rodičov. Realistický pohľad na spoločnosť v tomto filme nás núti uvažovať o spôsoboch, ako čeliť konfliktom a nespravodlivosti v rôznych politických systémoch tak, aby sme svoje životy žili dôstojne," zdôvodnila rozhodnutie porota v Hongkongu.

Učiteľka naďalej zbiera ocenenia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Forum Film )


Mohlo by vás zaujímať:Úspech slovenského režiséra: Svoj debutový film predstaví na festivale v Cannes!


Tamojší festival má päť súťažných sekcií, tej hlavnej tento rok predsedala poľská režisérka Agnieszka Holland. Film Učiteľka videli diváci viac než dvadsiatichfilmových festivalov, bodovala aj u zahraničných filmových kritikov vrátane Variety a Hollywood Reporter, dodala Reková.

Učiteľka naďalej zbiera ocenenia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Forum Film )

Film vznikol v koprodukcii Rozhlasu a televize Slovenska, PubRes, Offside Men a Českej televízie s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálného fondu a Štátneho fondu kinematografie. V Českej republike ho uviedla do distribúcie spoločnosť A-Company Czech. Na Slovensku videlo film 60.000 ľudí, zhruba rovnaký počet má na konte v Česku.

Učiteľka naďalej zbiera ocenenia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Forum Film )

Viac o téme: UčiteľkaZuzana Mauréry
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu