Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nespavosť, násilie, viera v nesmrteľnosť: Takto sa prekonávajú psychické traumy vo filme

(Zdroj: koláž Telkáč)

V živote existujú momenty, ktoré vo vás zanechajú nezmazateľnú stopu. V tom horšom prípade vám dokážu niektoré okamihy spôsobiť psychickú traumu. Každý z nás má iný spôsob, ako sa s takýmito zážitkami vyrovnať. Presne o tom je týchto šesť skvelých filmov, ktoré určite stoja za pozretie.

Mechanik (2004)

Christian Bale pre úlohu v tomto filme schudol takmer 30 kíl. Napriek tomu, že stačila polovica. Bale však chcel, aby jeho postava pôsobila čo najviac autenticky. Podarilo sa. V úlohe Trevora Reznika bojuje s traumou z minulosti. Tá má na svedomí jeho zlý fyzický a psychický stav. Trevor trpí paranojou, terorizuje ho jeden z kolegov. Nevie sa sústrediť, nevie jesť. Čo je najhoršie, nespal už takmer rok. Vynárajú sa mu nočné mory z tragickej nehody, ktorá ho položila na kolená. Pod obrovským tlakom sa Trevorovi život zamotá ešte viac. Už nie je jasné, či je obeťou, alebo bezcitným manipulátorom.

Bez strachu (1993)

Psychologická dráma o mužovi, ktorému pád lietadla zmenil život. Mnohí by boli vďační, že nehodu prežili, no v Maxovi to vyvolalo niečo úplne iné. Okrem seba zachránil aj pár ďalších cestujúcich. Pre ostatných je hrdinom. Jeho osobný život sa však rúti do záhuby. Max má pocit, že je nezničiteľný a každý deň skúša hranice. Stratil pud sebazáchovy a smrti sa vôbec nebojí. S tragédiou sa vyrovnáva naozaj netradične. Kam ho dovedie jeho ľahkovážne správanie?

Spáči (1996)

Nevinné poflakovanie skupinky mladých chlapcov sa skončí tragédiou. Rozhodnú sa ukradnúť auto, no ich plán sa skončil vraždou. Chlapcov umiestnili do nápravného centra pre mladistvých, kde sa začal teror. Domovu vládne tvrdou rukou bachar Nokes (Kevin Bacon), ktorý spolu s ostatnými chlapmi malých chlapcov týra fyzicky aj sexuálne. Po rokoch sa už dospelí kamaráti rozhodnú pomstiť. Po vražde Nokesa čaká chlapcov súd. Budú konfrontovaní s ich najhoršou nočnou morou.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Tajomná pokožka (2004)

Dvaja chlapci. Dva životy. Dva rôzne príbehy. Jeden si myslí, že ho uniesli mimozemšťania a druhý prežil traumatický zážitok. Stretnutie Briana a Neila pomôže obom vyrovnať sa s ich bolesťami svojským spôsobom. V hlavnej úlohe sa predstavili Brady Corbet a Joseph Gordon-Levitt. Pre Levitta znamenala táto snímka odklon od "detského" herectva. Snímka sa dotýka kontroverznej témy pedofílie a jej možných psychosexuálnych následkov.

Lovec jeleňov (1978)

Existuje mnoho filmov s námetom posttraumatického stresového syndrómu vojakov. Lovec jeleňov nie je výnimkou. Michael, Steven a Nick narukujú do vojny vo Vietname. Domov sa však nevrátia tí istí chlapi, ktorí do nej vstúpili. Špecifickosť tohto filmu spočíva v zobrazení troch životov poznamenaných rovnakou traumou. Rozdiel je len v tom, ako sa každý rozhodol so svojím trápením popasovať.


Mohlo by vás zaujímať:Telkáč roka 2016: Neváhajte, hlasujte a rozhodnite o tých najlepších!


Kráľ rybár (1991)

Arogantný rozhlasový DJ Jack upadne do depresie, keď zistí, že nepriamo zavinil smrť niekoľkých ľudí. O tri roky neskôr pracuje vo videopožičovni a pri jednom z jeho samovražedných pokusov ho zachráni istý Parry. Je to bývalý profesor histórie, ktorý teraz žije vo svojom svete a myslí si, že ho prenasleduje Červený rytier. Keď Jack zistí, že Parryho manželka bola tiež medzi obeťami, ktorých smrť zavinil, cíti sa zaviazaný. Rozhodne sa svojskému mužovi pomôcť zo všetkých síl. Táto komédia je krásnou ukážkou toho, ako dokáže trauma odlišne ovplyvniť dvoch cudzích ľudí. Ako dokáže spojiť ich cesty a navzájom sa z toho budú snažiť vykopať.

Viac o téme: Christian BaleRobin WilliamsJeff BridgesKevin BaconRobert DeNiro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu