Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Začujete prvé tóny a ste doma: Spomínate si na legendárne zvučky obľúbených seriálov?

(Zdroj: koláž Telkáč)

Každý z nás má svoj obľúbený seriál z detstva. Čo nám ho pripomenie najlepšie? Predsa nezabudnuteľná úvodná znelka, ktorú si budete pamätať aj po rokoch. Či už ide o animované alebo hrané seriály, ich zvučky sú dodnes notoricky známe.

Časy, keď pevná linka rušila internet, nie sú až tak ďaleko. Na niektoré diely našich obľúbených seriálov sme museli čakať deň, niekedy aj týždeň. Niektoré sa zas vysielali pravidelne každý večer po hlavných správach. Každý sa tešil na nové osudy obľúbených postáv či kreslených postavičiek. Pripomeňte si nezabudnuteľnú hudbu, ktorú spoznáte na míle ďaleko aj dnes.

Herkules

Toto je príbeh z dávnych čias... Naozaj pamätná zvučka s netradičným hovoreným úvodom. Herkules v hlavnej úlohe s Kevinom Sorbom sa na televíznych obrazovkách objavil v roku 1995. Seriál zastavila po 116 epizódach nízkasledovanosť.

Xena

V nepokojom zmietanej zemi sa zrodila hrdinka. Zrejme najznámejšia ženská verzia Herkula - Xena. Lucy Lawless sa stala hrdinkou pre mnohé dievčatá. Údajne si so sebou v aute nosila meč, aby mohla kedykoľvek nacvičovať bojové umenia. Úlohu Xeny mala pôvodne stvárniť Vanessa Angel, ale kvôli chorobe sa natáčania na Novom Zélande nemohla zúčastniť, a tak ju nahradila Lawless.

Káčerovo

Medzi jeden z animovaných seriálov, ktoré nám pripomínajú detstvo patrí jednoznačne aj Káčerovo. Do slovenčiny prespievaná znelka sa vryla do hláv mnohým deťom, ale aj dospelým. Bláznivé príbehy strýka Držgroša a jeho troch synovcov Huia, Duia a Luia patrili k obľúbeným rozprávkam 90. rokov. Strýko Držgroš patrí podľa časopisu Forbes k najbohatším animovaným postavičkám.

Krok za krokom

O tomto seriáli snáď netreba veľa hovoriť. Krok za krokom si získal naozaj mnohých. Príbeh manželov Carola Franka mal premiéru v roku 1991. Vzali sa nečakane na dovolenke, obaja boli rozvedení a ich rodiny museli spolu fungovať. Či sa im to páčiloalebo nie. Obaja si do manželstva priniesli tri deti, ktoré spolu nie vždy vychádzali dobre. V jednej z epizód povedal J.T. Frankovi, že pokiaľ nepozerá Baywatch, nevie nič o manželstve. Brandon Call hral totiž v prvej epizóde Pobrežnej hliadke mladého Hobieho Buchanana.

Priatelia

Kultový seriál 90. rokov o šiestich priateľoch, ktorí spolu zažili množstvo vtipných zážitkov. O priateľstve, aké medzi sebou mali Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey a Chandler snívali mnohí. Bolo to o to viac uveriteľnejšie najmä kvôli tomu, že sa stali priateľmi aj v skutočnom živote. Dodnes sa seriál každoročne dočká toľkých opakovaní v toľkých krajinách, že každý z hlavných protagonistov zarobí okolo 20 miliónov. Niet sa čo čudovať, prečo je seriál stále úspešný.


Mohlo by vás zaujímať:Legendárny Baywatch a jeho tajomstvá: Litre krému, veľa sexu, zlá povesť a DiCaprio!


Baywatch

Baywatch patril k seriálom propagujúcim krásne a opálené telá. Okrem toho hlavní hrdinovia pod velením Mitcha Buchanana zachraňovali životy ľuďom na pláži. Pobrežná hliadka sa s celkovou sledovanosťou takmer 1, 1 miliardy divákov zapísala do Guinessovej knihy rekordov ako najsledovanejší seriál na svete.

Beverly Hills 90210

V časoch, keď problémom mladých bolo surfovanie, móda a búrlivý život v Beverly Hills uzrel svetlo sveta tínedžerský seriál Beverly Hills 90210. Napriek tomu, že mladí čelili nástrahám, všetko sa nieslo v oveľa nevinnejšom duchu. Najkontroverznejšou spomedzi hercov bola Shannen Dohery (Brenda). Pózovala nahá pre Playboy a šokovala rôznymi výtržnosťami, preto dostala na konci štvrtej série padáka a vymazali ju aj z retrospektívnych scén vo veľkom finále.

Plný dom

Po nečakanej smrti manželky ostane Danny Tanner sám na výchovu svojich troch dcér. Pomáhajú mu pri tom jeho švagor Jesse s priateľkou a komediant Joey. V tomto seriáli si zahrali slávne dvojičky Mary-Kate a Ashley Olsen. Obe stvárnili už ako bábätká malú Michelle Tannerovú. Keď nebola herecky naladená Mary-Kate, na scéne sa objavila o dve minúty staršia Ashley. Obe mali rozdielne povahy - Mary-Kate lepšie zvládala komické scény a utiahnutejšia Ashley naopak tie vážnejšie.

Dallas

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Jockom Ewingom, zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Jeho manželka Miss Ellie sa stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. J. R. Ewingje vládca rodinnej firmy,ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Bobbyje milý a slušný chlapík a tretí syn Garrison Arthur Gary je považovaný za odpadlíka rodiny. Bobbyho stvárnil Patrick Duffy, ktorého diváci poznajú aj ako Franka zo seriálu Krok za krokom. Počas natáčania boli zavraždení jeho rodičia. Seriál mal údajne vplyv aj na Československo. V dôsledku Dallasu sa vraj na jeho území rozmohlo súkromné podnikanie.

Show Billa Cosbyho

Začiatkom 80. rokov sa na obrazovky dostal seriál o bláznivej rodine Huxtablovcov. Hlavnú úlohu komického otca si zahral Bill Cosby, podľa ktorého sa šou nazýva. Na konci prvej série si kamarátku Rudy zahrala vtedy iba štvorročná speváčka Alicia Keys. Predlohou seriálovej rodiny bola skutočná rodina Billa Cosbyho. Herec je v súčasnosti spájaný so zneužívaním niekoľkých žien, ktoré pred časom začali hromadne odkrývať šokujúce praktiky obľúbeného komika.


Mohlo by vás zaujímať:Legendárna partia z Beverly Hills: Pozrite sa, ako dopadli!


Rodina Addamsovcov

Kto by si nepamätal túto znelku. Nielen seriál, ale aj zvučka sa určite radí k nezabudnuteľným, notoricky známym a charakteristickým spomedzi všetkých úvodných zneliek. Naozaj svojský príbeh o netypickej rodine Addamsovcov získal obrovský úspech. Gomez a Morticia žijú so svojimi deťmi v strašidelnom dome, pestujú jedovaté kvety a večerajú pri sviečkach. Obra Lurcha a všetky jeho zvuky nadaboval vynikajúci Michal Dočolomanský.

Flintstoneovci

Animovaný seriál zo 60. rokov má dodnes mnoho fanúšikov po celom svete. Celý seriál sa odohráva v dobe kamennej v mestečku Bedrock. Hlavnými postavami seriálu sú Fred a Wilma Flintstoneovci a Barney a Betty Rubbleovi. V seriálu hosťovali (svojím hlasom) aj Cary Grant, Tony Curtis či Alfred Hitchcock.Animák paroduje americkú spoločnosť šesťdesiatych rokov. Flintstoneovci sa stali prvým animovaným seriálom, ktorý sa dostal do hlavného vysielacieho času.

Alf

Predstavte si, že na vašej záhrade pristane mimozemšťan z Melmaku. Presne to sa stalo Tannerovcom. Odvtedy sa ich život obrátil na ruby. V prvých dieloch Alf popíja pivo. Neskôr, keď sa stal seriál populárny aj u detí, dostal alkohol červenú. Na seriáli sa podieľalo 12 režisérov. U nás nadaboval Alfa skvelý Stano Dančiak.Alfa si v úvodnej zvučke a ďalších jedenástich častiach zahral maďarský cirkusový umelec Mihaly "Michu" Meszaros, ktorý meral 83 cm. Posledný diel sa končí nadpisom "To be continued" (Pokračovanie nabudúce, pozn. red.), no seriál sa žiadneho pokračovania nedočkal.

McGyver

Opraví všetko. Zachráni všetkých. Kým sme nepoznali Chucka Norrisa, bol McGyver našim neporaziteľným hrdinom. Richard Dean Anderson v hlavnej úlohe stvárnil tajného agenta pracujúceho pre Pentagon. Proti nepriateľom bojuje bez zbraní, spolieha sa na svoju šikovnosť a skúsenosti. Dôvod, prečo nepoužíva zbrane, je vysvetlený až na začiatku štvrtej série. V detstve totiž omylom postrelil kamaráta.

Rýchla rota Chipa a Dala

Chi Chi Chi Chip a Dale! Snáď každý z nás si pri spomienke na mladosť aspoň raz zaspieva pieseň rýchlej roty. Hlavní hrdinovia Chip a Dale musia za pomoci Montyho, Gadgetky a Zipa riešiť tajuplné situácie. Tento animák uzrel svetlo sveta skôr ako Káčerovo. Vrokoch 1989 až 1990 sa stal najúspešnejším seriálom na americkom trhu.

Viac o téme: XenaBaywatchPriateliaAlfDallasKáčerovoPlný domBeverly HillsKrok za krokomShow Billa CosbyhoHerkulesMcGyver
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu