Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Stretávate ich vo dne v noci, sú nenápadní a šarmantní: Najväčší filmoví manipulátori!

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) vo filme Mlčanie jahniat
Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) vo filme Mlčanie jahniat (Zdroj: www.buzzquotes.com)

Sú zvodní, nenápadní a majú obrovskú charizmu. Aj takí bývajú manipulátori. Vo voľnej prírode ich nerozoznáte, no ich vplyv vás poznačí do konca života. Hannibal Lecter, John Doe, Keyser Söze, Kathryn Merteuil, Aaron Stampler a mnohí ďalší. Tí najlepší herci zahrali tých najlepších manipulátorov.

Stratené dievča (2014)

Zatiaľ posledné dielo na Fincherovom liste nijako nezaostáva za ostatnými snímkami. Rovnako ako vjeho predchádzajúcich dielach, aj vtomto sú nosným prvkom psychologické hry azahrávanie sa smysľou. Vhlavných úlohách sa predstavili Ben Affleck aRosamunde Pike. Kým vo väčšine filmov po čase jasne ukážete prstom na toho, kto manipuluje, tu to až také jasné nie je. Blonďavá Amy zmizne abude zo seba robiť obeť, kým chúďa jej manžel je len obeťou jej hrátok adôkladne naplánovanej pomsty. Fincherovo majstrovstvo sa ukáže až vposledných minútach. Je naozaj Nick obeťou pomstychtivej manželky alebo je práve on tým cynickým netvorom?

Sliedič (2014)

Kriminálna dráma Dana Gilroya sa sústredí na príbeh jedného človeka. Sociopat Lou Bloom je reportér na voľnej nohe apre dokonalý záber je schopný spraviť čokoľvek. Aj keby mal zmanipulovať všetkých adoslova všetko naokolo. Vcentre snímky sa tak ocitá skvelý Jake Gyllenhaal, ktorý vdýchol manipulátorovi Louovi život. Lou totiž začne stierať hranice medzi reportérom aúčastníkom incidentu. Väčšinu času totiž natáča drastické nehody, lúpeže či vraždy. Aby bol jeho záber čo najdôveryhodnejší, neváha zmanipulovať scénu tak, aby zločin vjeho vlastnej réžii vyzeral ešte horšie, než vskutočnosti je. Exkluzívne fakty dodáva televíznej spoločnosti, ktorá ho odhalí vmomente, keď ich má všetkých podchytených. Mrazivý možno nie je spôsob manipulácie, ale fakt, že sa to pokojne môže stať aj vreálnom živote avy otom nebudete mať ani to najmenšie tušenie.

Veľmi nebezpečné známosti (1999)

Klasický prípad zahrávania sa sľudskými osudmi, životmi avzťahmi. Ak však zájdete príliš ďaleko, už niet cesty späť. Kathryn je bohatá, zdanlivo nevinná aveľkodušná žiačka strednej školy, kde tínedžeri prežívajú mladosť úplne odlišným spôsobom. Svojho nevlastného brata Sebastiana má pod palcom, dievča, ktoré má uviesť do nového prostredia takisto. Všetky plány však naruší príchod Annette, vychýrenej panny, ktorá propaguje čistý anepoškvrnený život. Získa si Sebastianovo srdce aKathryn stratí svojho obdivovateľa. To ju naštve arozohrá svoju poslednú hru, ktorá ju bude stáť reputáciu aSebastiana život. Vhlavných úlohách sa predstavili Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Reese Witherspoon aSelma Blair. Je treba dodať, že zvyšné pokračovania ani zďaleka nedosahujú úroveň drámy zroku 1999.

Prvotný strach (1996)

Richard Gere aEdward Norton rozohrajú hru, zktorej mali vyjsť víťazne obaja. Klient aj právnik. To však sebavedomí Martin Vail netušil, koho vlastne obhajuje. On sám roky manipuluje faktami vsúdnej sieni, aleaj sľuďmi, pretože si osvojej práce nerobí žiadne zbytočné ilúzie. Jedného dňa však dostane zapeklitý prípad Aarona Stamplera, mladíka, ktorý si vraždu biskupa nepamätá. Po čase Vail zisťuje, že trpí ťažkou schizofréniou. Jeden znajprekvapivejších filmových koncov vás donúti pochybovať otom, či sa vôbec schizofrénii ako chorobe dá dôverovať. Majstra súdnej manipulácie totiž zmanipuloval jeho vlastný klient.


Mohlo by vás zaujímať:Psychopatické skvosty na filmovom plátne: Vidieť ich raz nestačí!


Zvyčajní podozriví (1995)

Bryan Singer aChristopher McQuarrie sa podpísali pod nezvyčajnú, teda skôr zvyčajnú zápletku. Vkalifornskom prístave San Pedro vyletí do vzduchu loďaje zmasakrovaná celá argentínska pašerácka posádka. Po výbuchu prežili len dvaja, krívajúci čudák Verbal ajeden zčlenov posádky, ktorý teraz umiera ablúzni vnemocnici. Polícia má žalostne málo stôp, no napriek korupcii vyšetruje tento prípad, ktorý siaha oveľa ďalejapodrobuje výsluchu partičku chlapov. Dôvtipne spracované aprepletená mierne mafiánska historka sa postupne majstrovsky odhaľuje cez rozprávanie jednotlivých apostáv avrcholí jednou znajgeniálnejších záverečných scén novodobej kinematografie. Za všetko hovoria Oscarom ocenení Kevin Spacey vo vedľajšej úlohe manipulátora Keysera Sözeho ascenárista Christopher McQuarrie.

Mlčanie jahniat (1991)

Na manipulátorskom jedálničku nesmie chýbať Hannibal Lecter. Kanibal sobrovským šarmom, ktorého dolapenie avôbec celá jeho osobnosť nedala mnohým policajtom spávať. Inteligentný profesor strochu odlišnými „chúťkami“ sa vniekoľkých príbehoch zahráva sosudom mladej agentky FBI, ktorá je jeho osobou fascinovaná. Vprvom diele sa vúlohe Clarice Starlingovej predstavila Jodie Foster, vpokračovaní sa objavila herečka Julianne Moore. Legendárneho Hannibala si zahra Anthony Hopkins, ktorý vtejto úlohe naozaj exceloval. Manipuláciu vtomto prípade hľadať netreba, stačí žasnúť nad tým, akým ľahkým spôsobom sa dá praktizovať.

Sedem (1995)

Aj tu sa vúlohe manipulátora predstaví Kevin Spacey. Je nepochybné, že sa jeho herecké majstrovstvo na takého úlohy hodí ako uliate. Tentokrát svoj talent ukázal vjednom zFincherových psychologických skvostov. Dvaja detektívi, zelenáč Brad Pitt adosluhujúci policajt Morgan Freeman, sú na stope zvrátenému vrahovi. Časom odhalia, že vraždí podľa siedmich smrteľných hriechov. Zvrat príde vmomente, kedy vraha síce chytia, no on svoju hru ešte nedohral. Vrchol manipulatívnych hrátok pocíti zaúčajúci sa policajt na vlastnej koži. Do svojej hry ho totiž John Doe vťahoval stále hlbšie ahlbšie.

Viac o téme: Anthony HopkinsJack NicholsonEdward NortonStratené dievčaPrvotný strachHannibal LecterMechanický pomaranč
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu