Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do kín prichádza film o Mečiarovi: VIDEO Do ohňa pozerám celý život

(Zdroj: YouTube/PubRes)

Po veľkej celospoločenskej diskusii o Mečiarových amnestiách a filme Únos prichádza do kín dokument Mečiar. Tereza Nvotová sa po svojom prvom hranom filme Špina rozhodla pozrieť na obdobie vládnutia Vladimíra Mečiara, ktorý v dokumentárnom filme osobne vystupuje.

Film Únos rozvíril hladiny nielen vo filmovej obci. O tzv. Mečiarových amnestiách sa začalo znova hovoriť. Politici začali riešiť ich oprávnenosť a Slovensko sa opäť vrátilo do temných porevolučných politických čias. Dokumentárny film Mečiar sa dostáva do kín po 25-ich rokoch samostatnosti Slovenskej republiky.

V roku 1989, v čase, keď padol totalitný komunistický režim, sa lídri Nežnej revolúcie rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra. Príhlásil sa doň v tom čase neznámy právnik zo slovenského vidieka Vladimír Mečiar. Po úspešnom konkurze sa postupne Mečiar dostal na politický vrchol svojej kariéry.

Jeho kariéra však bola plná nie veľmi čestných praktík, o ktorých mnohí diskutovali a diskutujú dodnes. Napriek tomu sa Mečiar v dokumente prechádza po svojej vileas ľútosťou hovorí, ako Slováci dostatočne neocenili jeho obetu pre našu krajinu. "To robievate teraz? Že kukáte do ohňa?," pýta sa Mečiara Nvotová. "Celý život," zaznelo z jeho úst. V tom čase existovalo na slovensku vyše 50 skupín organizovaného zločinu a už vtedy existovali podozrenia, že niektoré z nich súprepojenéna najvyššie hlavy predstaviteľov štátu.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Premiéra je za dverami: Do slovenských kín mieri filmová Špina


Zrejme najdiskutovanejším (zlo)činom bol únos syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. "Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a Mečiara.Teraz, keď som už veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete," hovorí Nvotová v traileri k pripravovanému dokumentu. Vracia sa Slovensko a svet do minulosti?

Film Mečiar je spoveďou mladej režisérky o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej Terezy. Nie je však len rozprávaním o jednej etape slovenských politických dejín. V kinách ho môžete vidieť od 12. októbra.Film vyrobila spoločnosť PubRes s. r. o. v koprodukcii s HBO Europe s.r.o. a spoločnosťou Negativ s.r.o. (ČR). Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.

Viac o téme: DokumentVladimír MečiarTereza Nvotová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu