Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Z normálu až na pokraj šialenstva: Tieto postavy prišli o rozum!

(Zdroj: koláž Telkáč)

Myslíte si, že zošalieť sa nedá z minúty na minútu? Mýlite sa. Jediná životná situácia a váš život sa môže kompletne zmeniť. Keď k tomu pridáte labilnú povahu, bujarú minulosť či temné spomienky, máte o výsledok postarané. Niekedy však nie je potrebné nič, stačí jedna vec a život už nikdy nebude ako predtým.

Mazacia hlava (1977)

Dej Lynchovho celovečerného debutu nás vnáša na perifériu priemyselnej štvrte. Samotár Henry Spencer (Jack Nance) sa dozvedel, že jeho priateľka je tehotná. Na prírastok sa tešia, no to, čo nasleduje po pôrode, nikto nečakal. Namiesto krásneho novorodeniatka sa im narodí malé monštrum. Mary sa s tým nedokáže vyrovnať, preto Henryho s dieťaťom opustí. Henry túto situáciu nezvládne a začne mať halucinácie, tie ho nakoniec donútia spraviť zúfalý čin. Pre režiséra Davida Lyncha to bolo výnimočné dielo, pracoval na ňom celých šesť rokov. Je v ňom vidieť veľa úlomkov z režisérovho života.

Žena pod vplyvom (1974)

V tomto prípade sa réžie aj scenára ujal John Cassavetes. Dramatický portrét manželstva a ženy na pokraji šialenstva. Dosť zložitá a živočíšna snímka rodinného života postupne odhaľuje premenlivosť vzťahov, emócie a rôzne body zlomov, ktorým musia ľudia v manželstve čeliť. V hlavných úlohách sa predstavili herci Peter Falk a Gena Rowlands, ktorá si zahrala citovo krehkú Mabel. Jej panovačný manžel pracuje na stavbe. Mabel však prežíva rodinný život viac, než by mala. Keď deti odídu k babke, mali manželia stráviť večer spolu. Nick však schôdzku zruší, Mabel sa preto opije a dovedie si domov iného muža. Na pozadí udalostí sa naskytlo mnoho otázok. Má sa Mabel správať podľa toho, čo vyžaduje jej okolie, alebo má byť úprimná? Kedy vás vo vzťahu obmedzujú? Gena Rowlands si za úlohu bláznivej Mabel vyslúžila niekoľko ocenení.

Vrah medzi nami(1931)

Jedno z klasických diel zlatej éry Hollywoodu patrí určite k tým, ktoré by ste mali vidieť. Málokto vie, že Peter Lorre, ktorý si zahral hlavnú úlohu, pochádza z Ružomberka. Narodil sa ešte v bývalom Rakúsko-Uhorsku. Príbeh sa odvíja od nájdenia tela školáčky Elsie. Obyvateľov náhle pohltí hrôza a strach. Polícia neúspešne pátra po vrahovi, no časté kontroly nie sú po chuti podsvetiu. Film nie je len detektívkou, ale ako jedna veľká metafora zachytáva vojnovú hystériu v Nemecku pred začatím 1. svetovej vojny.

Osvietenie (1980)

Jedno z Kubrickovým veľdiel netreba snáď divákom ani predstavovať. Jack Nicholson sa svojím štýlom herectva a výrazom dokonale hodil do úlohy spisovateľa, ktorý hľadá pokojné miesto na písanie svojho románu. Prijal preto ponuku robiť správcu v horskom hoteli. Netušil však, ako ho hotel polapí do svojich pazúrov. Osvietenie je natočené podľa knižnej predlohy Stephena Kinga, a tak ako mnoho ďalších jeho kníh, si táto určite zaslúžila svoju filmovú verziu. Jack Torrance (Jack Nicholson) postupne prichádza na to, že samota uprostred hôr je naozaj stiesňujúca a začína postupne prichádzať o rozum.


Mohlo by vás zaujímať:Napätie, strach, prekvapenie: Týchto 12 psycho filmov sa zahrá s vašou mysľou


Taxikár (1976)

Robert De Niro je nepopierateľne jedným z najlepších hercov svojej doby. V úlohe vietnamského veterána Travisa si zahrá dlhodobo frustrovaného a znechuteného muža, ktorý trpí nespavosťou. Odhodlá sa preto k radikálnemu činu. Chce vyčistiť prehnité ulice veľkomesta. Scorsese tu ukázal svoje majstrovstvo. Stretávame sa s jeho klasickou témou, prehnitosť spoločnosti a jej dopad na jednotlivca. Spojenie dvoch velikánov ponúka skvelý zážitok a pohľad na transformáciu ľudskej osobnosti.

Prekliaty ostrov (2010)

Mrazivý thrillers nečakaným koncom. Aj tým je snímka Martina Scorseseho netradičná. Dôvodom možno nie je zvláštny námet, ale to, že film svojím uchopením, kamerou a vizuálnym zobrazením sa predsa len trochu líši od režisérovho portfólia.Do hlavnej úlohy obsadil jedného zo svojich hereckých miláčikov Leonarda DiCapria, ktorý sa svojej úlohy zhostil naozaj bravúrne. Príbeh policajta vyšetrujúceho vraždu na vzdialenom ostrove nás zavedie do príbehu in medias res. Detektív začne na ostrove rozsiahle vyšetrovanie, z ktorého sa vykľuje sondado jeho traumatickej minulosti. Otvorený koniec vám dá mnoho alternatív. Je len na vás, ktorú z nich si vyberiete.

Čierna labuť (2010)

Darren Aronofsky natočil snímku, v ktorej zobrazil jeden z najznámejších príbehov. Hlavnú úlohu si zahrala Natalie Portman. Psychologický thriller je skvelou vnútornou sondou do života mladej baleríny, ktorá je schopná kvôli svojej úlohe spraviť všetko. Pomaly sa sama začne meniť na čiernu labuť, ktorú nedokáže zvládnuť. Jej alterego predstavuje Mila Kunis. Večne obmedzovaná a ovplyvňovaná svojou matkou, ktorá sa snaží pretaviť svoje predstavy do jej života, sa jej Nina snaží vyhovieť. To ju dovedie až na pokraj síl.

Martha Marcy May Marlene (2011)

Vo filme Seana Durkina si zahrala sestra slávnych dvojičiek Olsenových Elizabeth. Aj tu dokazuje, že jej filmová kariéra sa uberá úplne odlišným smerom. Stvárnila mladú ženu, ktorú doháňa bolestná minulosť, spomienky a jej život sa mení na jednu veľkú paranoju. Po dvoch rokoch utiekla zo sekty a trpí paranoidnými stavmi. Prestáva rozoznávať sny od reality. Vracia sa do skutočného života, no možno je už na návrat príliš neskoro.

Viac o téme: Leonardo DiCaprioRobert De NiroJack NicholsonNatalie PortmanČierna labuťElizabeth OlsenMazacia hlavaPeter FalkGena RowlandsTaxikár
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu