Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Slovenská príroda očami filmárov: Tieto skvosty musíte vidieť!

Vlčie hory
Vlčie hory (Zdroj: Arolla Film)

Krásy slovenskej prírody si všímajú aj tvorcovia dokumentárnych filmov. Výsledky ich práce vás dostanú, aj keď nie ste vášnivý turista a do hôr sa dostanete len sporadicky. Tieto snímky by ste určite nemali obísť bez povšimnutia.

Vlčie hory

Za fantastický dokument Vlčie hory je zodpovedný známy talentovaný slovenský filmár Erik Baláž. Spolu s kamarátmiJozefom Fialom a Karolom Kaliskýmputovali a zbierali fascinujúce zábery z hôr a lesov Východných Karpát na území Slovenska, Ukrajiny i Poľska. V dokumente sa vďaka týmto milovníkom takmer nedotknutej prírody dočkáte záberov vlkoch a iných fascinujúcich zvierat, ktoré tento región spoločne obývajú. Ide totiž o jednu z posledných divočín v Európe. V minulosti sa práve táto krajina nazývala Vlčie hory.


Mohlo by vás zaujímať:Do kín prichádza film o Mečiarovi: VIDEO Do ohňa pozerám celý život


Život v oblakoch

Kamzík ako symbol tatranských lesov žije spolu s ďalšími zvieratami v našej prírode už poriadne dlho. Vďaka tomu, že je v týchto končinách človek len občasným hosťom, časť Tatier sa ešte stále môže pýšiť nedotknutou prírodou. Ak sa necháte zlákať touto chuťovkou, čaká na vás veľmi pekne spracovaný dokumentárny film, ktorý sa nesústreďuje výlučne na zmapovanie života kamzíkov, ale aj mnohých iných obyvateľov horských vrcholkov Tatier.


Mohlo by vás zaujímať:Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!


Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase

Pavol Barabáš a dokument o Tatrách - to snáď ani nemôže dopadnúť zle. Najmä, keď sa spojil s najväčším a najrenomovanejším producentom filmov o prírode. Rakúska redakcia ORF UNIVERSUM robí totiž najkvalitnejšie prírodopisné filmy v Európe. Vďaka tejto spolupráci z roku 2007 môžete pozorovať prírodu Vysokých Tatier i hodnoty, ktoré ponúkajú svetu. Zároveň však v divákoch zanechávajú otázku, či ich dokážeme v takejto podobe zachovať aj pre ďalšie generácie.

Strážca divočiny

Roztomilé a nebezpečné zároveň. Také sú medvede zo vzácnej populácie, žijúcej v odľahlej divočine v slovenskej časti Tatier. Tichá a Kôprová dolina sa stali miestom, kde ochranár a filmár Erik Baláž strávil 15 rokov ich dokumentovaním. Na výslednom produkte sa podieľal spolu sRobertom Rajchlom. Čo na vás čaká, ak siahnete po tomto dokumentárnom skvoste? Detailný pohľad do každodenného života medveďov, mnohé zaujímavé odhalenia i vyvrátenia mýtov.


Mohlo by vás zaujímať:Drsný triler opäť boduje: Stal sa slovenským kandidátom na Oscara!


Nízke Tatry - srdce Slovenska

Fotograf, kameraman a milovník slovenských hôr Braňo Molnár pospájal najkrajšie okamihy, ktoré zažíval počas štyroch rokov na potulkách v Nízkych Tatrách. Vytvoril tak dokument, v ktorom sa prelínajú krásy slovenskej prírody s príbehmi ľudí žijúcich v nej. Film získal v roku 2011 cenu Literárneho fondu pre najlepší slovenský film s horskou tematikou. Zaslúžene.

Viac o téme: Pavol BarabášErik BalážBraňo Molnár
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu