Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najočakávanejší thriller sklamal, režisér sa bráni: Prečo Snehuliak zlyhal?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube)

Do kín sa dostal dlhoočakávaný thriller na motívy knihy nórskeho spisovateľa Jo Nesba Snehuliak. Príbeh o vrahovi, ktorý udrie s prvým snehom. Tento film mal všetko potrebné na to, aby sa z neho stal trhák. Bohužiaľ, ani mrazivá nórska príroda nedokázala zachrániť zle navhrnutú adaptáciu Nesbovho bestselleru.

Klasický prípad. Máte skvelú predlohu, kvalitné herecké obsadenie a za kamerou relatívne slušný tvorivý tím. No aj tak to nevyjde. Snehuliak prepadol u kritikov aj divákov na plnej čiare. Filmu chýbalo napätie, gradácia a v niektorých miestach chýbala akákoľvek logika. Scenár bol dostatočne "odfláknutý" na to, aby si to všimol aj ten najväčší filmový laik.

Najočakávanejší thriller sklamal, režisér
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Hluché miesta, nezmyselné zábery... a našli by sa mnohé ďalšie veci. Ako oddychový thriller na večer je to fajn, ale tam to hasne. Jednoducho povedané, Snehuliak je príkladom nevyužitého potenciálu a v tomto prípade je to naozaj veľká škoda. Režisér Tom Alfredson však má na to vysvetlenie.


Mohlo by vás zaujímať:Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!


Režisér sa bráni

Pôvodne mal Snehuliaka režírovať Martin Scorsese (čo by bola v tomto prípade naozaj lepšia voľba), no nakoniec padla voľba na Alfredsona. Tensa po kritike stiahol do defenzívy a svoj najnovší film krvopotne bráni. Síce mu to už v terajšej situácii nepomôže, no aspoň sa snaží poskytnúť vysvetlenie.

Tomas Alfredson
Zobraziť galériu (5)
Tomas Alfredson  (Zdroj: SITA)

"Na natáčanie v Nórsku sme mali málo času. Nemali sme so sebou celý príbeh a keď sme začali film strihať, zistili sme, že veľa toho chýba. Je to ako keď skladáte obrovskú skladačku a niekoľko kúskov vám chýba, preto nevidíte celý obraz," povedal Alfredson. Treba povedať, že počuť takéto slová z úst režiséra je minimálne zvláštne, pokiaľ sa chopím velenia nad najpredávanejším detektívnym titulom za posledné obdobie.

Podľa režiséra sa totiž všetko udialo veľmi rýchlo, časť viny hodil aj na producentov."Bolo to také náhle, odrazu sme mali peniaze a mohli sme začať nakrúcanie v Londýne." Čo je na tom najhoršie je fakt, že Alfredson priznal, že nestihli sfilmovať zhruba 15 až 20 percent scenára.

Najočakávanejší thriller sklamal, režisér
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Niektorí kritici mali problém aj s nesprávnou geografiou vo filme, no aj na to má režisér vysvetlenie. "Nie je to geografický dokument o Nórsku. Chcel som spraviť fiktívny thriller. Takže aj keď niečo nie je geograficky správne, nezaujíma ma to," povedal Alfredson. Faktom je, že na takýto film sa treba pripraviť poriadne. Ak nemáte dostatočný čas na prípravu, bude aj výsledok vyzerať adekvátne k nedostatočnému času.

Viac o téme: Michael FassbenderSnehuliakTomas Alfredson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu