Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Od premiéry seriálu Priatelia ubehlo už 23 rokov: TOTO ste o ňom určite nevedeli!

Seriál Priatelia Zobraziť galériu (4)
Seriál Priatelia (Zdroj: intenret)

Priatelia sú jedným z najúspešnejších televíznych sitkomov v dejinách USA. Aj 23 rokov od premiéry prvej epizódy si čas od času radi pustíme nejakú časť a zaspomíname na obdobie, kedy sme si televízny program bez populárneho seriálu nevedeli predstaviť. My vám prinášame výber toho najzaujímavejšieho, čo ste o tomto projekte (možno) nevedeli.

Príbeh notoricky známeho seriálu je založený na životoch partie šiestich priateľov: rozmaznaného ockovho dievčatka Rachel Greenovej; šéfkuchárky závislej na čistote Monike Gellerovej; permanentne nešťastne zamilovanom vtipkárovi, pracujúcom v kancelárii Chandlerovi Bingovi; nevzdelanom hercovi a zvodcovi žien Joey Tribianim; často sa rozvádzajúcom paleontológovi Rossovi Gellerovi a bláznivej, vždy pozitívne naladenej masérke, spievajúcej folkové piesne Phoebe Buffatovej.

Nakrúcanie bolo zadarmo

Jedna epizóda seriálu sa natáčala približne 5 hodín a zo začiatku dostávala hlavná šestica 22-tisíc dolárov za epizódu. V roku 1997prebehlo rokovanie a zvýšili sa výplaty na 100 000 dolárov. No a za poslednú sériu to už bol jeden milión dolárov za epizódu pre každého. Herci mali medzi sebou ústnu dohodu, že o zvýšenie budú žiadať vždy iba spoločne.Lístky na nakrúcanie boli úplne zadarmo, no zohnať ich bolo umením. Minimálny vek pre účasť bol 18 rokov a kamery sa zapli každý piatok okolo 14:30.

Priatelia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Warner Bros)

Sedadlá nikdy neboli prázdne, akonáhle sa niekto rozhodol odísť, bol nahradený ďalším, ktorý čakal v rade vonku. Pokiaľ náhodou vtip počas nakrúcania nezafungoval, všetko sa stoplo a herci dostali nové prepísané scenáre. Divákom to zvyčajne vôbec nevadilo a mohli byť spokojní.Počas týchto prestávok totiž dostávali vodu a pizzu. Dokonalé pohodlie a humor v jednom.

Legendárna úvodná scéna

Úvodná znelka mala podľa pôvodných predstáv tvorcov vzerať úplne inak. Prvotne sa uvažovalo nad tým, že v nej bude hrať skladba od skupiny R.E.M. s názvom Shiny Happy People. Až s blížiacim sa nakrúcaním sa rozhodlo, že to bude práve ikonická a notoricky známaI'll Be There for You od The Rembrandts. Scéna, kde herci tancujú vo fontáne bola nakrúcaná o piatej ráno vo Warner Bros. Studios v Los Angeles. Keďže pieseňešte nebola nahratá, herci dostali len jej slová na papieri a bolo im povedané, aby tancovali.

O postavách

Postava Rachel je jedinou, ktorá nikdy nemala vlastný byt. Najprv bývala u Moniky, neskôr u Phoebe, na to už uJoeyho a nakoniec u Rossa.

Každý pobozkal každého. Nevideli sme jedine bozk Moniky a Phoebe. Chandler je pritom jedinou mužskou postavou, ktorá pobozkala na pery všetky ženy.

Charakter postavy Joeyho nemal byť taký "hlúpy" a navrhol ho sám Matt LeBlanc. O dôvod viac, prečo ju milujeme. Raz sa hercovi dokonca stalo, že za ním na ulici prišiel neznámy mladík a povedal mu, že vyzerá presne ako Joey. Herec mu odpovedal, že je to skutočne on a mladík ho vysmial so smiechom, že "tento človek si myslí, že je Joey zo seriálu Priatelia" a ušiel.

Mimochodom, Joeyho dlhy voči Chandlerovi sa zastavili na sume 119 760 amerických dolárov.

Priatelia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: telkac.sk)

Celé mená ikonických postáv sú Chandler Muriel Bing, Rachel Karen Green, Ross Eustace Geller, Phoebe Buffay-Hannigan (raz aj Figový-list), Joseph Francis Tribbiani Jr. a Monica Elizabeth Geller/Bing.

Niekoľko epizód mal Ross opičieho maznáčika menom Marcel. Medzi hercami bola opica známa ako "tá otrasná opica," keďže špinila všetko a všade ocikávala a potierala fekáliami. Najironickejšie na tom všetko ale je, že spomedzi všetkých hercov bola opica prvá, ktorá dostala rolu v hollywoodskom filme, konkrétne ide o Smrtiaciu epidémiu z roku 1995.

Päťdesiatnik Matt LeBlanc: Herectva už má dosť, túži po dôchodku!

Predtaviteľ Gaunthera z kaviarne Central Perk je pôvodným zamestnaním barista, no v skutočnosti kávu v seriáli nikdy nepripravoval. Stroje na prípravu kávy neboli počas trvania seriálu nikdy pripojené do elektriny, keďže vydávali veľký hluk. Káva sa tak pripravovala v zákulisí.

Z nakrúcania

Po tom, čo bola v tretej sérii nakrútená scéna, kde sa Ross a Rachel rozchádzajú, sa dvojica hercov naozaj rozplakala. Obidvaja sa totiž v tom čase s niekým rozchádzali a emočne ich to veľmi zasiahlo. "Trvalo mi dlho, kým som sa s tým vyrovnal, bol som skutočne otrasený," spomína herec.

Od premiéry seriálu Priatelia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: intenret)

Počas trvania seriálu sa v scénach viackrát objavilo známe české pivo Pilsner Urquell. To je v New Yorku pomerne populárne a takisto si zaň v americkej metropole aj poriadne priplatíte. V seriáli ho môžete vidieť v druhej sérii, keď ho majú Joe a Chandler položené na chladničke. Joey ho pije aj na začiatku tretej série.

Predstaviteľ Chandlera, Matthew Perry, bol počas nakrúcania závislý na drogách a neskôr podstúpil liečbu. V niektorých epizódach ho preto vidíme len v pár scénach, nakoľko ho z ústavu púštali iba na chvíľu. Na jeho výzore sa to neskôr podpísalo tým, že pribral a bol opuchnutý.

Monica a Chandlersi v poslednej sérii kúpili dom z filmu Sám doma (1990). Celých 12 rokov si to nikto nevšimol. S pravdou vyšla von až produkčná spoločnosť 22 Vision, ktorá poukázala na okno, z ktorého je v pozadí vidieť rovnakú ulicu, v akej býval Kevin.

David Schwimmer, predstaviteľ Rossa, režíroval 10 epizód.

Bolo nepísaným pravidlom, že na slávnyoranžový gauč si v prestávkach mimo nakrúcania nemohol sadnúť nikto iný okrem ústrednej šestice.

Koniec seriálu

Seriál stále patrí medzi TOP 5 najsledovanejších seriálov všetkých čias. Najsledovanejšou časťou sa stal práve finálny dvojdiel, kedy sa počet amerických divákov zastavil na čísle 52,46 miliónov.

Priatelia nie sú len Priatelia: Kde všade ste mohli obľúbených hercov vidieť?

Po skončení natáčania posledného dielu, Jennifer Aniston spolu s vtedajším manželom Bradom Pittom usporiadali oslavu, na ktorej sa servírovalo víno, ktoré producent Kevin Bright odložil už pri prvej sérii. Pre Jennifer Aniston a Matta LeBlanca bolo také ťažké rozlúčiť sa so seriálom. Po poslednej párty sedeli spolu na streche, pili víno a fajčili cigarety až do piatej rána.

Každý zo šestice priateľov dostal možnosť nakrútiť vlastný seriál, ktorý by bol pomenovaný po ich postave. Všetci však odmietli s tým, že by im to mohlo pokaziť reputáciu. Jediný, kto s ponukou súhlasil, bol Matt LeBlanc.

Viac o téme: Priatelia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu