Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politika ovplyvňuje život spoločnosti: Tieto udalosti sa dostali na filmové plátna!

(Zdroj: Youtube)

Zdá sa, že slovenská a česká produkcia sa v poslednom čase zamerala na politické osobnosti a kauzy, ktoré v posledných rokoch výrazne zasiahli široké spektrum ľudí. Vybrané filmy o rôznych zamotaných udalostiach, ktoré mnohých ovplyvnili či už v minulosti, alebo dnes, patria k povinnej výbave.

Masaryk (2016)

Česko-slovenský film Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka vykresľuje dva roky života kontroverzného českého diplomata a politika Jana Masaryka, ktorý bol verejnosti známy predovšetkým ako syn prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Jan prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľké gestá aj zápasy. Nespútanosť extravagantného umelca bojovala vo vnútri jeho duše smorálkou apovinnosťou úradníka a zároveňdiplomata. Veľkú časť života precestoval, hľadal únik z reality, no napriek tomu nikdy nezabudol na krajinu, zktorej pochádzal, na republiku, ktorú založil jeho otec.Na scenári ksnímke sa spolu so Ševčíkom podieľali Petr Kolečko aAlex Koenigsmark. Príbeh je podľa slov režiséra čiastočnou fikciou.

Mečiar (2017)

O tzv. Mečiarových amnestiách sa pred časom začalo znova hovoriť. Politici začali riešiť ich oprávnenosť a Slovensko sa opäť vrátilo do temných porevolučných politických čias. Dokumentárny film Mečiar sa dostáva po 25-ich rokoch samostatnosti Slovenskej republiky do kín. Po páde totalitného režimu sa lídri Nežnej revolúcie rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra. Príhlásil sa doň v tom čase neznámy právnik zo slovenského vidieka Vladimír Mečiar. Po úspešnom konkurze sa postupne dostal na politický vrchol kariéry. Bola plná nečestných praktík, o ktorých mnohí diskutovali a diskutujú dodnes. Napriek tomu sa Mečiar v dokumente prechádza po svojej vileas ľútosťou hovorí, ako Slováci dostatočne neocenili jeho obetu pre našu krajinu. Za týmto dokumentom stojí režisérka Tereza Nvotová.

Únos (2016)

Únos je príbehom temných politických čias v Slovenskej republike. Táto minulosť dodnes straší ľudí či predstaviteľov vlád. Počas mečiarizmu sa diali veci, ktoré nechávali mnoho ľudí v tom čase, ale aj dnes bez slov. Film Mariany Čengel Solčanskej spustil búrlivú diskusiu medzi hercami a politikmi. V hlavných úlohách sa predstavili Milan Ondrík, Maroš Kramár, Rebeka Poláková, Daniel Heriban či Milan Mikulčík.


Mohlo by vás zaujímať:Gény sa nezaprú: Títo slovenskí herci majú umenie v krvi!


Kandidát (2013)

Moc médií, manipulácia, informácie - tie najdôležitejšie zbrane dnešnej doby, ktoré ovplyvňujú svet. Marek Majeský a Monika Hilmerová sa predstavili vo filme mapujúcom pozadie politickej kampane kandidáta na prezidenta. Majeský ako Adam Lambert, vplyvný majiteľ reklamnej agentúry, prijme lukratívnu zákazku. Jeho klientom sa stane nevýrazný malomestský podnikateľ, ktorý sa chce stať prezidentom. Režisér Jonáš Karásek sfilmoval knižnú predlohu Maroša Hečka a Michala Havrana ml.

Lidice (2011)

Karel Roden,Zuzana Fialová aRoman Luknár si zahrali v príbehu z 2. svetovej vojny. Film podľa knižnej predlohy Zdeňnka Mahlera mapuje tragický osud dedinky Lidice a jej obyvateľov z inej perspektívy. Rozpráva o osudochľudí a poukazujeaj na tie najmenšie veci, ktoré môžu zmeniť chod dejín a spôsobiť tragédiu, akou bolo vypálenie Lidíc. Celková bilancia hovorí o 192 popravených mužoch, 58 žien zomrelo v koncentračných táboroch a 88 detí poslali do plynu.

Atentát (1964)

Český film o dramatických udalostiach okolo útoku na jedného z najmocnejších mužov Tretej ríše Reinharda Heydricha je trochu staršieho dátumu. V hlavných úlohach sa objavil Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička. Režiséromje Jiří Sequens, ktorýfilm nakrútil ako starostlivú rekonštrukciu udalostí, vďaka ktorým spojenci a svetová verejnosť uznali, že Československo s nacistickou okupáciou nesúhlasí.

Lída Baárová (2016)

Lída Baárová patrí k jedným z najkontroverznejších postáv z českého hereckého prostredia. Počas vojny totiž nadviazala vzťah spríslušníkom nacistickej strany Adolfa Hitlera - so šéfrom propagandy Josephom Goebbelsom. Ešte predtým okúzlila davy fanúšikov po celom svete, bola na titulkách novín a užívala si slávu a náklonnosťGustava Fröhlicha, vtedajšieho idolu nemeckých žien. Keď ju však sám Adolf Hitler pozve na súkromnú audienciu, všetko sa zmení. V hlavnej úlohe sa objavila Táňa Pauhofová, no napriek tomu snímka veľmi neuspela ani u kritikov, ani u divákov.

Viac o téme: KandidátMasarykÚnosLidiceAtentátMečiarLída Baárová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu