Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Animáky nikdy nevyjdú z módy: VIDEO Takto sa dabujú obľúbené postavičky

(Zdroj: Youtube)

Občas je dobre pripomenúť si bezstarostné detské časy. Sadnúť si a zasmiať sa na postavičkách z obľúbených starších i nových animákov. Málokedy nám však napadne, kto stojí za hlasom našich obľúbených kreslených postavičiek.

The Iron Giant (Vin Diesel)

Vina Diesela poznáme najmä ako drsňáka zo série filmov Rýchlo a zbesilo. Aj tentokrát si zahral železného obra, no v animovanom prevedení. Daboval hlavnú postavu vo filme Železný obor z roku 1999. Okrem iného si v rozprávke "zahrala" aj Jennifer Aniston. Po takmer osemnástich rokoch sa uvažuje nad pokračovaním.

Po (Jack Black)

V hlavnej úlohe Kung Fu Pandy sa objavila postavička neohrabanej pandy Po. Nadaboval ju Jack Black, ktorého spoločnosť DreamWorks získala už v roku 2005. Krátko na to sa k nemu pridali aj ďalší herci, ktorých je vo filme počuť. Naučiť túto postavičku bojovať bolo namáhavénielen pre majstra v rozprávke, ale aj pre filmových animátorov.

Tigrica (Angelina Jolie)

Kung Fu Panda sa v rozprávkovom svete stala slušnou konkurenciou mocnému zlobrovi Shrekovi. V rámci snímky dabovalo postavičky mnoho známych hercov, medzi ktorými sa objavila aj Angelina Jolie ako tigrica.V rámci prípravy na film absolvovali animátori šesťhodinový kung-fu tréning a všetky bojové štýly vo filme vychádzajú zo skutočných bojových umení. Odborníci označili animované bojové štýly za veľmi vierohodné.

Alex (Ben Stiller)

Štyri zvieratká žijúce v ZOO túžia spoznať svoju rodnú domovinu. Vtipného a nebojácneho leva Alexa nadaboval Ben Stiller. Herec je známy vďaka svojmu komediálnemu talentu, ktorý využil aj v tejto rozprávke. Jeden zo snov Alexa, kedy leží na chrbte a okolo neho padajú kusy steakov je odkazom na kultový film Americká krása, kde si Kevin Spacey predstavuje okolo seba padajúce lupienky ruží, medzi ktorými leží nahá Mena Suvari.


Mohlo by vás zaujímať:Nežný nácek? Nemožné: Kontroverzný dokument o Daliborkovi však odhalí oveľa viac


Melman (David Schwimmer)

Rozprávka Madagaskar predstavila aj ďalšiu obľúbenú postavičku. Hypochondrickú žirafu Melmana. Hlas mu prepožičal jeden zo šestice legendárnych Priateľov David Schwimmer. Počas celého filmu sa Melmanovi mení dĺžka krku tak, ako momentálne potrebuje. Za hlasmi ďalších dvoch hlavných postáv stoja Chris Rock ako zebra Marty a Jada Pinkett-Smith ako hrošica Gloria.

Shrek, Princezná Fiona, Oslík (Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy)

Animovaný film, ktorý sa stal moderným prototypom animovaných filmov v novom tisícročí. Zaradil sa k rozprávkam, ktoré si nielen deti, ale aj dospelí radi pozrú ešte raz. Hlavnú postavu zeleného tvora nadaboval Mike Myers, známy ako Austin Powers. Pôvodne ho nadaboval bez prízvuku, no potom ako si film pustil, uvedomil si, že to nie je ono. Do dabingu vložil škótsky prízvuk, s ktorým mu rozprávala rozprávky jeho mama. Shreka mal pôvodne dabovať Nicolas Cage. Prvé kompletné náčrty vznikli v rokoch 1996 až 1997.

VIDEO Takto sa dabuje Shrek

Shrekovou vyvolenou sa stala Fiona, ktorej prepožičala hlasCameron Diaz. Scéna, v ktorej si Fiona odgrgne nebola v scenári. Pridali ju tam až potom, čo počuli, ako si Cameron Diaz počas pauzy grgla. Spolu s oslíkom sú jediní, ktorí Shreka oslovujú menom. Tvorcovia postáv použili vo filme stovky kíl modelovacej hmoty, kým vytvorili päťdesiat modelov, z ktorých napokon vzniklo sedem hlavných postáv. Shrek je rozprávkou so širokým spektrom postavičiek, medzi ktoré patrí aj Oslík. Jedna z najúsmevnejších postáv v rozprávke. Daboval hoEddie Murphy. Ešte v roku 1991, keď práva odkúpil Steven Spielberg, homaldabovať Steve Martin. Oslík bol pomenovaný podľa skutočného zakrslého zvieraťa, ktoré žije v Barron Parku v Kalifornii.


Mohlo by vás zaujímať:PRVÉ detaily Tarantinovho filmu: V hlavnej úlohe líder vražedného kultu Manson!


Meg Griffin(Mila Kunis)

Seriál Griffinovci patrí k jedným z najobľúbenejších animovaných seriálov všetkých čias. Málokto však vie, že Meg Griffinovú dabovala Mila Kunis. Herečka sa preslávila ako 16-ročná v seriáli Tie roky sedemdesiate a momentálne hrá vo vianočnej verzii komédie Matky rebelky.

John Smith (Mel Gibson)

Pamätáte si ešte na príbeh indiánky Pocahontas? Snímka z roku 1995 bola jedným z animátorsky najzložitejších filmov svojej doby. Na tejto rozprávke tvorcovia pracovali celých päť rokov. Pôvodne mal Johna Smitha dabovať Sean Bean, no spoločnosť Disney mala pocit, že potrebujú známeho herca. Voľba padla na Mela Gibsona. Je to jeho prvý film, kde spieva.

Genie(Robin Williams)

Ešte starší film z Disneyho dielne je Aladin z roku 1992. V tomto filme sa nachádza množstvo odkazov na staršie disneyovky, napríklad na Malú morskú vílu (1989) čiPinocchia (1940). Jednou z najvýraznejších postáv bol Aladinov džin. V rozprávke ho daboval vynikajúci Robin Williams. Väčšinu svojich scén nadaboval počas prestávok medzi nakrúcaním filmov Hook a Hračky. Do úlohy džina pôvodne zvažovali aj Stevena Martina, Johna Candyho či Eddieho Murphyho.

Woody (Tom Hanks)

Tom Hanks patrí k jedným z najlepších hollywoodskych hercov. Občas si však odskočil a aj on prepožičal svoj hlas animovanej postavičke. Išlo o kovboja Woodyho zo snímky Toy Story z roku 1995. Pôvodné návrhy ho vykresľovali ako sarkastického blbca, s čím Disney nebol spokojný, a tak ho prerobili. Toy Story je prvým celovečerným animákom, ktorý je vytvorený len pomocou počítača. Vytvoriť jedno políčko trvalo niekedy aj trinásť hodín.

Dory (Elle DeGeneres)

A teraz čerešnička na záver. Síce Elle DeGeneres nie je herečka, treba ju spomenúť. V dnes už kultovej rozprávke Hľadá sa Nemo nadabovala večne zabúdajúcu rybičku Dory. Hľadá sa Nemo je označený za jeden z vizuálne najpôsobivejších filmov Pixaru. Film nadchol moderátorku natoľko, že si ešte chcela zadabovať aj v ďalšom filme. Bola to práve ona, ktotlačilna ďalšie pokračovanie filmu. Snažila sa o to niekoľko rokov, nezabudla to pripomínať tvorcom, ale aj vo svojej talkshow. Vyhlásila, že je z filmu nadšená a nevie sa dočkať pokračovania. Sen sa jej splnil v apríli 2013. Snímka tentokrát dostala názov Hľadá sa Dory, v originále Finding Nemo 2.

Viac o téme: Mel GibsonShrekCameron DiazBen StillerRobin WilliamsVin DieselJack BlackDavid SchwimmerAngelina JolieToy StoryMadagaskat
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu