Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ivan Reitman - rodák z Komárna nakrútil Ghostbusters a rozosmial Schwarzeneggera

Ivan Reitman a záber z jeho filmu Dvojičky Zobraziť galériu (2)
Ivan Reitman a záber z jeho filmu Dvojičky

Mnoho Slovákov a Čechov je dnes už neodmysliteľnou súčasťou Hollywoodu. Doma sa o nich hovorí pomerne málo aj napriek tomu, že by bez nich filmová továreň na sny vôbec nevyzerala tak, ako v súčasnosti.

Narodenie a útek z krajiny

Ivan Reitman sa narodil 27. októbra1946 do židovskej rodiny.Jeho mamaKlára prežila hrôzy koncentračného tábora v Osvienčimea otec Ladislav bol odbojár. Keď mal Ivan 4 roky, rodičia sa chopili možnosti utiecť do Kanady, čo sa im úspešne podarilo. Najprv študoval na verejnej vysokej školeOakwood Collegiate Institutev Toronte.

5 hollywoodskych filmov, o ktorých ste nevedeli, že ich režíroval Slovák

Po jej úspešnom ukončení sa Reitman dostal do Hamiltonu v Ontáriu, kde získal v roku 1969 titul Bachelor of Music naMcMaster University.Tu začal tvoriť prvé krátkometrážne snímky. Jeho prvým zamestnávateľom na pozícii producenta bola novovzniknutá televízna stanicaCITY-TV Toronto.Aj keď ho majiteľ televízie po roku prepustil,Reitman tu spoznal dlhoročného priateľa, hercaDana Aykroyda.

Začiatky kariéry a prvý úspech

Prvý zlomový bod v kariéreprichádza pri režírovaní komédieMeatballs (1979), kde si hlavnú úlohu striholBill Murray. O dva roky neskôr sa spolu títo dvaja páni opäť spojili a nakrútiliStripes (1981), vojnovú komédiu o lenivom taxikárovi, ktorý má už svojho súčasného života po krk a rozhodne sa nastúpiť do armády.

Dan Aykroyd, vyššie spomínaný Reitmanov priateľ, prišiel popri účinkovaní v Saturday Night Live so zaujímavom konceptom na film, v ktorom by skupina profesionálov odchytávala premnožených duchov po New Yorku. Dan chcel najprv réžiu zveriťJohnovi Belushimu, nehovoriac o tom, že úlohaDr. Petera Venkmana bola písaná priamo na Belushiho, no ten sa ako 33-ročný predávkoval drogami.

Nakoniec tak oslovil Reitmana, ktorý sa projektu okamžite chopil a vzdal sa tak práce na tvorbe Stopárovho sprievodcu galaxiou. Spolu sHaroldom Ramisom prepísal scenár a senzácia bola na svete. Šesť rokov boliGhostbusters (1984)najziskovejšou komédiou kinematografiea predbehol ich až Sám doma. Reitman nahovoril pre film démonický hlas Zuul v originálnom znení. Okrem iného film získal ajSaturn Award za najlepšiu fantasy snímku.

Raketová cesta na vrchol

Komerčný úspech filmu zaistil Krotiteľom duchov isté pokračovanie. Fanúšikovia sa jednoducho nevedeli dočkať.O päť rokov neskôr dorazili do kín Ghostbusters II,opäť pod Reitmanovou taktovkou a v snímke si dokonca zahrali aj obe jeho deti. Medzi pokračovaním tejto kvalitnej komédie sa Ivanovi podarilo aj niečo neuveriteľné.Dokázal presvedčiť dovtedy hrdinu výlučne akčných filmov,Arnolda Schwarzeneggera, na účinkovanie v komediálnych filmoch.

Arnold Schwarzenegger je v novom filme najlepší zabijak sveta, ktorého chcú všetci zabiť

Spolu s Dannym de Vitom nakrútilTwins (1988), z ktorých sa stal obrovský hit.Arniemu sa zmena imidžu páčila, divákom tiež a o chvíľu vznikolPolicajt zo škôlky (1990). Trio Ivan-Arnie-Danny sa stretlo ešte raz.Výsledkom bolJunior (1994)o prvom tehotnom mužovi na Zemi. Arnold sa snažil (nominácia na Zlatý glóbus), ale film komerčne prepadol, nehovoriac o tvrdej kritike odborníkov.

Ivan Reitman, Arnold Schwarzenegger
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thisisnotporn.net)

21. storočie a súčasnosť

Po roku 2000 sa postaral o známe komédieako Moja super ex (2006)čiHlavne nezáväzne (2011)sNatalie Portman aAshtonom Kutcherom, no nejde nespomenúť ajšportovú drámu sKevinom CostneromVeľký draft (2014). Z jeho syna, Jasona Reitmana, sa po rokoch tiež stal režisér.Jeho doposiaľ najväčším úspechom bola snímkaUp in the Air (2009), za ktorú získal Golden Globe award za najlepší scenár a šesť nominácii na Oscara, vrátane tej za najlepší film.

Viac o téme: Krotitelia duchovHollywoodRežisérIvan ReitmanKomárnoDvojičky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu