Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bez nich by Vianoce nemali svoje čaro: Filmy, ktoré v nás zobudia sviatočného ducha

(Zdroj: csfd.cz)

Každý z nás má na Vianoce svoje tradície a určite si rád pozrie aj svoj obľúbený film. Existujú však snímky, bez ktorých si sviatočné dni nevieme predstaviť. Zasmejete sa, zaspomínate a pri niektorých nie je vylúčené, že vám vyjde aj slzička. Tieto filmy proste dodávajú Vianociam to pravé čaro.

Pelíšky (1999)

Neexistuje kultovejší film, ktorý by bol tak charakteristický pre vianočný čas, ako sú Pelíšky. Napriek tomu, že si ho ľudia pozrú kedykoľvek počas roka, práve Vianoce sú obdobím v roku, kde má komédia Jana Hřebejka svoje miesto. Nostalgický príbeh, ktorý vyvrcholil príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa ponúka nespočetné množstvo horskosladkých situácií, na ktorých sa zasmejete, no privádzajú vás ajdo zvláštneho stavu smútku. Okrem toho skvelé výkonyhereckých špičiek ako je Jiří Kodet, Miroslav Donutil, Simona Stašová, Bolek Polícia, Jaroslav Dušek, Emília Vášaryová čiEva Holubovábrilantne dotvárajú príbeh historickej generácie.

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Václav Vorlíček vytvoril nezabudnuteľnýfilmový príbeh na motívy knihy Boženy Němcovej. Každé dievča si praje stať sa princeznou, najmä ak je celý život v postavení škaredého káčatka. Libuše Šafránková v úlohe Popolušky našla svojho princa. Cesta k nemu však nebola ľahká ani pre jedného. Tri oriešky, ktoré "cvrnkli do nosu" Vladimírovi Menšíkovi, zmenili Popoluške život. Pre LibušuŠafránkovú aPavla Trávnička to boli životné úlohy, ktoré vytvorilina televíznych obrazovkách kultovú rozprávku.

S tebou ma baví svet (1982)

Marie Poledňáková napísala a zrežírovala ďalší film, ktorý sa zapísaldo dejín československej kinematografie. Pre nejedného z nás je symbolom smiechu a pohody. Právom patrí k jednej z najlepších českých komédií storočia. V hlavnej úlohe vyniká Július Satinský, po jeho boku si zvyšných oteckov zahrali Václav Postránecký a Pavel Nový. Ich polovičky stvárnili Eliška Belzerová, Zdena Studenková a Jana Šulcová. Úlohu Satinského pôvodne mal hrať iný herec, keďže Poledňáková nebola presvedčená, že zvládne náročnejšie fyzické scény. Postránecký však režisérku aj autorku príbehu ubezpečil, že Satinský to zvládne, nakoľko spolupracoval s Horskou službou vo Vysokých Tatrách.


Mohlo by vás zaujímať:Kedysi s korunkou, dnes babičky: Ako dopadli naše obľúbené princezné?


Pyšná princezná (1952)

Jedna z najstarších československých rozprávok takisto patrí k Vianociam. Príbeh Boženy Němcovej tentokrát zrežíroval Bořivoj Zeman. Príliš pyšná princezná Krasomila má plno rozmarov, odmietne aj žiadosť o ruku šľachetného kráľa Miroslava. Ten sa však do zámku vráti v prestrojení ako záhradník a princezná sa do neho zamiluje. Prvá československá filmová rozprávka bola natočená podľa knihy Boženy Němcovej Potrestaná pýcha.

Vianočné oplátky (1977)

Slovenský televízny film v réžii Martina Ťapáka je sfilmovaný na základe rovnomennej poviedky Martina Kukučína. Snímka je jedinečnou ukážkou starých zvykov, tradícií a folklóru oravského regiónu. Vianočné oblátky rozprávajú príbeh v období od Ondreja po Vianoce o novom učiteľovi, ktorý prichádza do dediny a postupne si získava dôveru svojich žiakov a ich rodičov. Film sa vracia do čias, kedy sa žilo inak ako dnes a medzi ľuďmi vládli iné hodnoty.

Bol raz jeden kráľ (1954)

Dvojica Bořivoj Zeman a Božená Němcová sa osvedčila aj v prípade ďalšej československej rozprávky Bol raz jeden kráľ. Jeden z najznámejších príbehov o troch sestrách, z ktorých každá miluje svojho otca - kráľa inak a každá si ho cení iný spôsobom. Jedna ako zlato, druhá ako zlato v hrdle a tretia Maruška ako soľ. To kráľa rozhnevá, vyženie Marušku zo zámku a dá zničiť všetku soľ. Čoskoro však príde na to, aká je soľ cenná. Za vznikom tejto dnes už klasiky stál práve úspech rozprávky Pyšná princezná. Tvorcovia dokonca mohli prezentovať aj nadprirodzené sily, ktoré predtým nemohli.

Mrázik (1964)

Nakoniec tu máme Mrázika. Síce pochádza z dielne vtedajšieho Sovietskeho zväzu, no určite patrí k filmom, ktoré počas Vianoc väčšinou nevynecháme. Legendárna ruská rozprávka o pracovitej Nastenke, statočnom, no samoľúbom Ivanovi a o láske, ktorá si dokáže poradiť so zlou macochou rovnako, ako s mrazivým kúzlom.Pretože v Moskve nebol sneh, natáčalo sa za polárnym kruhom, kde herci v tom mraze skutočne mrzli. Vyzerá to tak, že snaha tvorcov sa vyplatila.

Viac o téme: PelíškyTri oriešky pre PopoluškuS tebou ma baví svetMrázikSimona StašováMiroslav DonutilJiří KodetPyšná princezná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu