Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snaha prekonať Pottera opäť nevyšla: Bože, odpusť, zhrešil som v nesúrodej džungli

Stratený v džungli Zobraziť galériu (9)
Stratený v džungli (Zdroj: Bontonfilm)

Daniel Radcliffe sa už dlhé roky snaží o to, aby ho diváci vnímali inak ako Harryho Pottera. Hraný dokument na motívy skutočných udalostí by bol za ideálnych podmienok správnym priestorom na to, aby uplatnil širokú škálu svojich hereckých predispozícií.

Bohužiaľ, vymaniť sa z tejto škatuľky bude zrejme ťažšie, než si myslel. Keď k tomu pridáte hororové prvky, nie veľmi podarený scenár a chaotické vsuvky, dostanete skladačku, ktorej kúsky jednoducho nesedia.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Večný Potter

Prekonať obraz Harryho Pottera, ktorý majú fanúšikovia ikritici vhlavách viac ako 15 rokov, je takmer nemožné. Nie je to tým, že by Daniel Radcliffe nebol dobrým hercom. Svojimi výkonmi to dokázalvmysterióznom horore Žena včiernom či vo svojskom fantasy thrilleriRohy, ktorý bol na počudovanie aj napriek námetu celkom pozerateľný. Ide oto, že Radcliffe sa jednoducho svojich trhaných pohybov, nesmelého kŕčovitého úsmevu adetskej potterovskej tváre jednoducho nikdy nezbaví.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Každá jeho postava sa aspoň vniektorých aspektoch podobá Potterovi, to mu dovoľuje zanechať si mimiku igestikuláciu „chlapca, ktorý prežil“. Nepopierateľne má ako herec obrovský potenciál. Netreba veci príliš unáhliť, stále má čas aprostriedky na to, aby sa naplno prejavil. Možno by mu pomohol lepší scenár ato, čo chýba väčšine dnešných filmov. Lepšia práca spostavou.

Hriešny scenárista

Príbeh ako tento priam prahne po skvelom scenári. Pokiaľ máte kdispozícii hotový príbeh, je hriech nevyužiť to. Nie veľmi skúsený scenárista Justin Monjo veru zhrešil na plnej čiare. Knižná predloha Yossiho Ghinsberga si zaslúžila oveľa viac. Je zrejmé, že režisér sa snažil dať zrejme viac priestoru vizuálnej stránke avprípade, že by bola ohromujúca, je scenár ospravedlniteľný. No vtomto prípade to tak nie je.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Scenár skúpy na slovo nevyužíva potenciál troch ústredných postáv aani tajomného Karla (Thomas Kretschmann), ktorý tvorí gro celej zápletky. Síce sa dočkáme načrtnutia charakterov všetkých troch postáv, ich plný vývoj či prerod zobyčajného charakteru na plne fungujúcu postavu absentuje. Sme svedkami naivného zbabelca Marcusa (Joel Jackson) apod šťastnou hviezdou narodeného siláka Kevina (Alex Russell). Vrámci toho, že autor vtejto takmer dvojhodinovej snímke pracuje prakticky len so štyrmi postavami, je to naozaj slabý nákres.

Karl (Thomas Kretschmann)
Zobraziť galériu (9)
Karl (Thomas Kretschmann)  (Zdroj: Bontonfilm)

Hriešny režisér

Plynule sa dostávame kstrojcovi celého diela. Grega McLeana poznajú skalní fanúšikovia b-čkových hororov veľmi dobre. Pri filmografii, ktorej dominuje Wolf Creek, takisto film na motívy skutočnej udalosti snevyužitým potenciálom, aThe Belko Experiment, ktorý sklamal na plnej čiare, je zázrak, že stvoril niečo, čo si zaslúži dva apol hviezdičky zpiatich.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Bod si zaslúži za krásne obrazy bolívijskej prírody aza živočíšnosť niektorých scén (aj keď vyrezávaniu si červa zhlavy asi nikto tak celkom neuverí). Pri pohľade na zničené nohy naozaj pocítite bolesť. To však na plnohodnotný zážitok nestačí. Pokiaľ strávite vneznámej džungli tri týždne, je jasné, že prestanete uvažovať racionálne aváš mozog začne prežívať halucinácie. Ideálny priestor na obohatenie príbehu.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Pokiaľ ho nezničíte. Umelo vytvorené prostredie minulosti izraelského turistu, ktorý sa rozhodol napriek nevôli rodičov vydať do divočiny aobjaviť sám seba, priam ničí pohľad na inak úchvatný skutočný príbeh. Klišéovité predstavy obohatstve, sexe, vyvinutej blondíne, izraelskom McDonalde a tvrdom otcovi sumelým pozadím... To si nežiada ani komentár. Jedinou vhodnou scénou bola halucinácia domorodkyne. Po troch týždňoch vdivočine vám ľudský kontakt začne chýbať.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Skladačka, ktorá nefunguje

Jednotlivé časti sami osebe sú síce funkčné, no možno vinom žánri, iného filmu, sinými tvorcami ahercami. Silu príbehu dodali reálne fotky na konci, no ako celok film fungoval spolovice. Radcliffe si tak na svoje konto zapíše film, oktorom sa určite bude ešte pár mesiacov hovoriť aGreg McLean sa bude môcť pýšiť kúskom ztrochu odlišnej dielne. Škoda len, že hraná verzia nedodala príbehu esenciu, akú si zaslúžil.

Stratený v džungli
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Pozrite si TRAILER k filmu Stratený v džungli

Viac o téme: Daniel RadcliffeStratený v džungli
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu