Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nakrúcanie kultového Sám doma bolo plné zaujímavostí: Prečítajte si tie najlepšie!

Sám doma Zobraziť galériu (4)
Sám doma (Zdroj: telkac.sk)

Malý Kevin v snímke Sám doma nás dokáže pobaviť aj po rokoch. Kultový film každých Vianoc už neodmysliteľne patrí k sviatočnej pohode. Nakrúcanie mimoriadne obľúbeného projektu však prinieslo aj viacero zaujímavostí.

"Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité," povie pani Kate McCallisterová manželovi Petrovi na palube lietadla smerujúceho cez Atlantik do Paríža, keď sa na vianočnú dovolenku balili v obrovskom strese a nervozite. To ešte netuší, že to, čo doma zabudli, je najmladší člen ich početnej rodiny, Kevin.

Chlapčenská radosť z neočakávanej slobody sa veľmi rýchlo zmení na príjemné vzrušenie - Kevin musí brániť dom svojich rodičov proti dvom nepríjemným votrelcom - zlodejom Harrymu a Marvovi. A hoci si dospeláci myslia, že taký malý chlapec proti nim nič nezmôže, škaredo sa mýlia! Takto by sme mohli v skratke opísať dej nášho milovaného vianočného filmu, no vedeli ste o tom tieto pikošky?

Macaulay Culkin v Sám
Zobraziť galériu (4)

Obľúbená hudba mala vyzerať úplne inak

Režisér Chris Columbusspočiatku chcel, aby bol hudobným skladateľom filmuBruce Broughton. Dokonca jeho meno bolo aj na prvých plagátoch. Lenže Broughton v tom čase dokončoval hudbu k filmuThe Rescuers Down Under(1990) a ponuku musel odmietnuť. Columbus kontaktoval svojho priateľa, legendárneho Stevena Spielberga, a ten mu sprostredkoval stretnutie sJohnom Williamsom, ktorý hudbu do filmu nakoniec zložil. Sám domabolnominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu k filmu a najlepšiu pieseň. Nič iné sa v podstate od tvorcupre také filmové trháky, ako Star Wars či Harry Potter, ani nečakalo.

Ťažký život zločinca

Samotná úloha "toho múdrejšieho" z oboch zloduchov bola pôvodne písaná pre Roberta De Nira, ktorý ponuku hrať Harryho odmietol a dostal ju až Joe Pesci.Postava, ktorú hrá, nesie menoHarry Lime, pričom tá je zasepomenovaná podľa postavy, ktorú hral Orson Welles vo filme Tretí muž (1949). Joe si okrem toho raz zaspomínal, žepri natáčaní často zabúdal na to, že ide o rodinný film, a tak sa naučil pri natáčaní miesto slova fuck (ku*va) hovoriť slovo fridge (chladnička).

Druhéhozáporáka, zlodeja Marva stvárnil herecDaniel Stern. Ten mal napríklad pri scénach s bosými nohami v skutočnosti na sebe gumené ponožky telovej farby. Ozdoby, na ktoré Marv potom šliapol, neboli skutočne zo skla, ale z cukru.Obaja herci, no zvlásť Pesci,sa zámerne vyhýbali stretnutiam s Macaulayom Culkinomna pľaci. Chceli totiž, aby sa ichmalý herec skutočne bál a jeho strach bol vo filme autentický.

Šokujúce VIDEÁ nervových zrútení, toto herci naozaj nezvládli: Krik, vyhrážanie a desivé zábery!

Daniel Stern počas nakrúcania súhlasil, že si nechá na tvár položiť živú tarantulu, ale pod podmienkou, že sa natočí len jeden záber. Rev nebol skutočný, pretožemohol pavúka vyplašiť. A to by asi nedopadlo dobre. Vedeli ste, kto mal byťvpôvodnom scenárihlavou samotnej zločineckej skupiny, ktorá chcela vykradnúť dom McCallisterovcov? Nikto iný, nežKevinov strýko Frank.

Sám doma 2
Zobraziť galériu (4)

Malý hrdina, ktorého sme si všetci zamilovali

Aj keď bola rola napísaná na telo Macaulaya Culkina, režisér nechal vypísať konkurz, aby sa skutočne presvedčil, že jesprávnou voľbou pre túto úlohu. Kastingu sa zúčasnila viac ako stovka detí.Culkin si však okrem popularity z nakrúcania odniesol aj jazvu na prste. Stalo sa tak počas jednej zo scén, kedy sa mal zlodej Harry tváriť, že chce Kevina uhryznúť. Nedopatrením ho naozaj zranil a malý herecpotreboval ošetrenie.

Macaulay ale nebol jediný Culkin, ktory si vo filme zahral. Rolu Kevinovho bratranca Fullera, ktorý sa v noci pocikával, si zahral jeho brat Kieran. Malý herecsi mimochodom za svoju rolu vo filmezarobil "len" 100 tisíc dolárov. Za druhý diel už ale inkasoval poriadne tučnú sumu, konkrétne 4,5 milióna. Čo ste určite nevedeli, že za herca v niektorých scénach zaskakoval 30 ročný dablér.

Veľký VIANOČNÝ prehľad: Pozrite sa, čo vás čaká v televízii počas sviatkov

Prvá scéna bola natočenáv obchode, kde Kevinkupoval zubnú kefku. Poslednou scénou bolo, keď Kevin prebehol suterénom plnej vody. Zábery boli z plavárne miestnej strednej školy v Chicagu. Tam sa v podstate nakrúcal celý film.Parížske letisko bolo vlastne medzinárodné letisko O'Hare a luxusné sedadlá v prvej triede pri lete do Paríža boli postavené na basketbalovom ihrisku miestneho gymnázia.

Nakrúcanie kultového Sám doma
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Veľký úspech, no i poľský film

Keď bol film Sám doma po prvý raz uvedený do amerických kín, na priečke najnavštevovanejšej snímky sa udržal úctyhodných 12 týždňov. V niektorých kinách komédia lámala také rekordy, že sa premietala až do júna.Snímka sa dá mimochodom považovať za vianočný film Poľska. Každé Vianoce si ho v tejto krajine pozrie viac než päťmiliónov Poliakov.

Ďalšie zaujímavosti

  • Starý muž Marley (Roberts Blossom), vďaka ktorému si Kevin uvedomil dôležitosť rodiny, pôvodne nebol súčasťou scenára. Až neskôr ho tam pridal samotný režisér.
  • Záber, kedy do Kevinatakmer narazí dodávka, je vo filme pustený spiatočne.
  • Z domu McCallisterovcov sa stala turistická atrakcia. Nachádza sa na 671 Lincoln Avenue vo Winnetka, Illinois. V roku 2012 bol predaný za vyše 1,5 milióna amerických dolárov.
  • Plán na pasce nakreslil sám Macaulay Culkin.
  • Na portréte, kde je údajne Buzzovedievča, je prezlečený chlapec.Režisér Chris Columbus nepovažoval zosmiešňovanie dievčaťaza správne.
  • Plagát a obal DVD, kde sa Culkin drží za tvár a kričí, bol inšpirovaný známym obrazom Edvarda Muncha.
  • Gangsterka z televízie je krátky film natočený špeciálne pre potreby natáčaniana motívy Angel With Dirty Faces (1938). Pod názvom Angels With Filthy Souls sa dá bez problémov nájsť na internete. Vy si tento klip môžete pozrieť nižšie.

Viac o téme: Sám doma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu