Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Duševná choroba v hlavnej úlohe: Zmätenosť, desivé ilúzie, skreslené predstavy

(Zdroj: Youtube)

Schizofrénia je jednou z najzákernejších duševných porúch. Skrýva sa hlboko vo vedomí človeka a často sa na povrch dostáva postupne a nepozorovane. Snahu odzrkadliť priebeh choroby sa pokúsili či už na motívy skutočných príbehov, alebo prostredníctvom fikcie aj mnohí režiséri.

Sólista (2009)

Dvojica skvelých hercov Robert Downey Jr. a Jamie Foxx sa stretli v spoločnom projekte Sólista. Foxx v úlohe milého, talentovaného, no nestabilného bezdomovca trpiaceho schizofréniou sa spriatelí s novinárom Stevom. Od toho momentu sa začne rozvíjať srdcervúci príbeh. Navyše je natočený podľa skutočnej udalosti na motívy knihy Stevea Lopeza. Po uverejnení prvéhočlánku sa veci začínajú meniť a novinárska pomoc zvyšuje kvalitu života človeka. Bohužiaľ, zdá sa, že schizofrénia ovláda bezdomovca viac ako túžba po normálnom živote vskutočnom svete.

Pí (1998)

Tentokrát sa problematiky schizofrénie chopil režijne aj scenáristicky Darren Aronofsky. Vo filme Pí vystupuje geniálny matematik Max (Sean Gullette), ktorý dokáže svoju jedinečnú myseľ dokonale prepojiť s najnovšou technikou. Pomocou vlastnoručne vyrobeného prístroja sa snaží zistiť, či sa dánejakým spôsobom predpovedať hodnota akcií na burze. Snaží sa pochopiť nepochopiteľné. Arronofskeho Pí sa zaoberá paranojami, duševnými problémami a posadnutosťou číslami. Genialita si vyberá svoju daň a Maxa prenasledujú halucinácie a schizofrenické stavy.

Čistá duša (2001)

Russell Crowe zažiaril v hlavnej úlohe vo filme inšpirovanom autentickým životným príbehom Johna Forbesa Nasha ml.Oscarová Čistá duša Rona Howarda patrí k jedným z najlepších filmov 21. storočia. Nashe ml. bol nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu. V roku 1947 ho prijali na prominentnú univerzitu v Princetone. Už vtedy mal povesť mimoriadne nadaného matematika. Bol iný, ako ostatní jeho rovesníci. Neobľuboval spoločnosť ľudí ani divoké večierky. Žil pre svoju prácu a pre svoju matematiku. Jedného dňa však jeho manželka zistí, že to, čo doteraz považovali len za podivnosť, je závažná psychická porucha. Liečba jezložitá a dlhá, pretože pacient odmieta prijať fakt, že je duševne chorý. Film je realistickým a úprimným pohľadom na boj človeka so schizofréniou.

Ako v zrkadle (1961)

Film z dielne švédskeho režiséraIngmara Bergmana. Schizofréniu a existenčné ilúzie, ktoré s ňou prichádzajú, premietol do prostredia emocionálne nefunkčnej rodiny. Prináša tak rôzne uhly pohľadu na problematiku. Karin sa práve vrátila z psychiatrickej liečebne a snaží sa opäť fungovať v rodine. Miesto odráža jej mentálny stav, Karin tvrdí, že vidí Boha vo forme pavúka. Spochybňovanie existencie Boha, rôzne druhy lásky a vzťahov medzi rodinnými príslušníkmi i premýšľanie o bludnej realite, ktorá je v podstate žonglovaním medzi dvoma svetmi, sú hlavnými témami Bergmanovho diela, ktoré sa oplatí pozrieť.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Pavúk (2002)

Kniha Patricka McGratha sa stala námetom pre film o Dennisovi Cleggovi, ktorého práve prepustili z psychiatrickej liečebne. Ten žije v presvedčení, že jeho otec brutálne zabil jeho matkua do domu si priviedol obyčajnú ľahkú ženu. Spomienky sa však postupne začínajú miešať a sú nejasné. Jeho paranoidné a zmätené stavy muvidno na očiach. Divák sa tak stane svedkom toho, čo sa odohráva v mysli duševne chorého človeka. Dejová línia je popretkávaná presne ako pavúčie siete.

Prekliaty ostrov (2010)

Leonardo DiCaprio exceluje po boku Marka Ruffalav Scorseseho Prekliatom ostrove. Spočiatku v úlohe dvoch detektívov prichádzajú na ostrov, aby vyriešili vraždu Rachel Solandovej. Postupne sa však odhaľuje spletitá dejová línia, ktorá drží diváka v napätí až do prekvapivého konca. Pri tejto režisérsko-hereckej kombinácii je zaručený skvelý filmový zážitok. DiCaprio sa objavil v úlohe muža, ktorého osobnosť poznamenala obrovská trauma z minulosti.

Anjelské dieťa (1995)

V tomto príbehu majú diváci možnosť nazrieť na chorobu z iného uhla pohľadu. Harry a Kate trpia schizofréniou. Napriek tomu sú spolu a musia zvládať každodenné nástrahy. Musia sa naučiť pozerať na svet, ale i jeden na druhého. Musia bojovať sami so sebou, aby sa mohli posúvať ďalej. Film ponúka realistický a emotívny pohľad na toto zákerné ochorenie. Snímku ocenili na Austrálskom filmovom festivale cenou za najlepšífilm, herca, herečku, režiséra, scenár, kameru a strih.

Donnie Darko (2001)

V tomto prípade sa schizofrénia zahráva so životom mladého Donnieho. Svojský tínedžer trpí halucináciami, v ktorých ho naháňa človek oblečený v kostýme zajaca. Povie mu, že o 28 dní nastane koniec sveta. Pod vplyvom zajaca pácha Donnie zločiny, ktoré si nevie sám pred sebou vysvetliť. Sen ho čoraz viac ťaží a je čoraz viac desivejší. Film hovorí unikátnym jazyk a ponúka hrozivú atmosféru natočenú vlastným štýlom. V hlavnej úlohe sa predstavil Jake Gyllenhall.

Viac o téme: Robert Downey Jr.Russell CroweDarren AronofskyČistá dušaPiSchizofrénia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu