Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hudbou zmenil svet filmu: Pozrite sa na životnú cestu skladateľa Johna Williamsa

John Williams Zobraziť galériu (2)
John Williams (Zdroj: SITA/AP)

Na svete sa pravdepodobne nájde len málokto, kto by nepoznal Johna Williamsa. Možno vám nebude nič hovoriť jeho meno, no pri počúvaní melódií, ktoré vytvoril, zostanete poriadne zaskočení. Stojí totiž za takmer každou ikonickou filmovou hudbou. Ako vyzerala životná cesta 85-ročného velikána?

Začiatky

John sa narodil 8. februára 1932 v New Yorku, jeho otec bol jazzový bubeník vRaymond Scott Quintet, takže hudbu mal v krvi už od narodenia. V roku1948sa Williamsova rodina presťahovaladoLos Angeles, kde navštevovalUniversity of California (UCLA)pod vedením talianskeho skladateľaMaria Castelnuovo-Tedesca. V roku1952vstúpil do leteckých síl USA, kde dirigoval kapelu.

John Williams
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po odchode v roku1955odchádza Williams študovať doNew Yorkunanajprestížnejšiu umeleckú školu na svete– Juilliard. V tomto čase si privyrábal akojazzový klaviristav kluboch po New Yorku, bol známy ako"Little Johnny Love"a do roku 1960 pracoval ako hudobný aranžér spevákaFrankieho Laina.

Po štúdiách savrátil doLos Angeles, kde pracoval ako orchestrátor a v niektorých prípadoch hral aj na klavír. Tu spolupracoval so skladateľmi akoAlfred Newman či Jerry Goldsmith.Prvý film, ku ktorému zložil hudbu, bol Daddy-Oa po ňomThe Reivers, kde si ho všimolSteven Spielberg, čo odštartovalo jeho kariérny rast.

Harry Potter, Star Wars či Avatar: Koľkostála výroba najdrahších filmov všetkých čias?

Prvé úspechy a nestarnúce melódie

Svojho vôbecprvého Oscarazískal za filmFiddler on the Roof.Po Spielbergovom filme Sugarland Express nasledovala ďaľšia spolupráca na projekteThe Jaws, pričom za druhý spomínaný film získal svätú štvoricu cien -BAFTA, Oscara, Zlatý Glóbus a Grammy award.

Po veľkom úspechu v Spielbergových filmoch prichádza ešte väčší, a to keď zložil hudbu khexalógii Star Wars. Pri tvorbe tohto soundtracku sa nechal inšpirovať štýlomRicharda Wagnera a Čajkovského,a tak vznikla jeho najznámejšia skladbaThe Imperial Marcha vôbec jeho najznámejší a najpredávanejší soundtrack, za ktorý získalOscara, cenu BAFTA, Zlatý glóbus a tri Grammy awards. To, že jeho vek nie je pre jeho tvorbu žiadnou prekážkou dokázal aj tým, že ako 85-ročný skladal hudbu aj pre ôsme pokračovanie s podtitulom The Last Jedi, ktoré do kín prišlo len pred pár týždňami.

Po obrovskom úspechu sa opäť spája so Spielbergom, pre ktorého je už dvorným skladateľom,aby vytvoril emotívny soundtrack k filmuE.T., a hneď po ňom známu hudbu k všetkým dielamIndiana Jones, ktorápo prvýkrát zaznela vroku 1981 a ľuďom sa vryla do pamäte dodnes. Aby tohonebolo málo, neskôr prichádza s populárnym soundtrackom k prvým dvom dielomSám doma s Macaulayom Culkinom,ktoré sa u nás na Slovensku stali neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.

Čarodejník, ktorého milujú všetci

Po roku 2001 sa zapísal do pamäti mladšej generácie vytvorením soundtracku k prvým trom dielomHarryho Pottera, ktorej najznámejšia časť jeHedwig's Themea je použitá v menších úpravách aj v nasledujúcich dieloch. Za hudbu bol nominovaný naOscara a Grammy award.

Samozrejme, je nemožné opísať celú Williamsovu tvorbu v jednom článku, keďže za svoj život vytvorilviac ako 160 soundtrackov,na rôzne ocenenia bolnominovanýpresne150-kráta z nich premenil40 na triumf. Okrem toho je to najviac nominovaná osoba naOscarahneď poWaltovi Disneym. Taktiež vytvoril hudbu preštyri olympiády.

John Williams je čestným členom národného spolku Kappa Kappa Psi, združujúceho amerických hudobníkov, v roku 2000 bol uvedený do Hollywood Bowl Hall of Fame, v roku 2004 navyše dostal ocenenie Kennedyho strediska. Jeho manželkou bola herečka Barbara Ruick, ktorá zomrela v roku 1974 a porodila mu tri deti.

Viac o téme: John Williams
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu