Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci zbierajú ocenenia: Najlepším filmom sa stala Nvotovej Špina

Tereza Nvotová Zobraziť galériu (3)
Tereza Nvotová (Zdroj: TASR)

Najlepším filmom uplynulého roka sa stala česko-slovenská dráma Špina. Jeho režisérka Tereza Nvotová bola na včerajšom odovzdávaní Cien českej filmovej kritiky vyhlásená tiež Objavom roka.

Cenu za réžiu si odniesol Václav Kadrnka za stredovekú roadmovie Křižáček. Režisér Bohdan Sláma bol ocenený za scenár filmu Baba z ľadu. Dve sošky si z večera v pražskom divadle Archa odniesli tiež tvorcovia tragikomédieBaba z ľadu; okrem Bohdana Slámy za scenár to bola aj Zuzana Kronerová za herecký výkon v hlavnej úlohe. Stvárnila staršiu vdovu, ktorá vďaka otužovaniu a plávaniuv ľadovej vode znova spozná nezávislosť a šťastie.

Nvotová opäť zažiarila

Filmovádráma Špina v celovečernej tvorbe debutujúcejrežisérky premeniladve nominácie z celkových šiestich. Rozpráva o dievčati Lene, ktorej dospievanie zásadne poznamená znásilnenie. Pocit viny a obavy, že jej nikto neuverí, ju doženú až k pokusu o samovraždu. Film bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Vyvracia zažité predstavy, že znásilnenie sa deje v noci opitým dievčatám v krátkych sukniach zo stranynejakéhopodozrivéhoindivídua.

Slováci zbierajú ocenenia: Najlepším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: slovakfilm.sk)

"Film tu nie je len kvôli zábave a oddychu, ale aj kvôli reflexiitoho, v čom žijeme," zdôraznila pri preberaní ceny za Objav roka Nvotová, ktorá mala s presadením svojej snímky pred realizáciou veľa práce. Jeden z producentov víťazného filmu potom v narážke na výsledok prezidentských volieb uviedol, že "dnes je taký víťazný deň pre špinu". O to viac ho teší, že snímka dostala hlasy kultivovaných a vzdelaných žurnalistov.

Roden očaril ako Masaryk

Cenu za réžiu prevzal Václav Kadrnka za spirituálnyfilm Křižáček. Snímka o otcovi hľadajúcom syna voľne nakrútil podľa poémy Jaroslava Vrchlického. Objavil sa v ňom tiež nominant Karel Roden, ktorý však bol nakoniec v mužskej kategórii ocenený vďaka svojej druhej nomináciu, a to za herecký výkon v biografickej dráme Masaryk JúliusaŠevčíka. Křižáček vlani zvíťazil v hlavnej súťaži karlovarského festivalu a dostal Krištáľový glóbus. Kadrnku kritici vyhlásili Objavom roka v roku 2012 za debut Osemdesiat listov.

Slováci zbierajú ocenenia: Najlepším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: totalfilm.cz)

Najlepším dokumentom uvedeným do kín bola snímkas názvom Richard Müller: Nepoznaný od slovenskéhotvorcuMira Rema. Dokument o najhoršie platených profesiách v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkovéz cyklu Český žurnál zvíťazil v kategórii Mimo kino. Tou chcú kritici upozorniť na počiny mimo klasickú kinodistribúciu, ktoré vznikajú pre televíziu či internet a robia českú audiovizuálnukultúru rozmanitejšou, ale zároveň bývajú menej vidieť. Protagonistka dokumentu Hranice práce Saša Uhlová sa tiež vyjadrila k prezidentskýmvoľbám. Podľa nej bol zvolený prezident, ktorý sa tváril, že zastupuje ľudí, ktorí sú na tom zle a že je ich hlasom. "Pritom, čo je zrejmé z jeho výrokov, nimi pohŕda úplne najviac," uviedla.

V kategórii Audiovizuálnypočin kritici vyzdvihli výtvarnú koncepciu životopisného filmu o ruskej poetke Anne Barkovovej8 hláv šialenstva, konkrétne Annu Krtičkovúa Martu Novákovú. O cenách rozhodlo 49 novinárov zo Združenia českej filmovej kritiky. Ich hlasovanie je verejné, výsledky sú dostupné na www.filmovakritika.cz. Česká filmová a televízna akadémia vyhlási České levy 10. marca.

Nad rámec týchto cien bola za mimoriadny prínos českej filmovej kritike "mladšími kolegami" ocenená umelecká poradkyňa karlovarského festivalu Eva Zaoralová, ktorá je v týchto dňoch v kúpeľoch.

Prehľad držiteľov Cien českej filmovej kritiky za rok 2017

Najlepší film: Špina (producenti Peter BadAce, Miloš Lochman, Karel Chvojka; réžia Tereza Nvotová)

Najlepší dokumentárny film: Richard Müller: nepoznanie (réžia Miro Remo)

Najlepšia réžia: Václav Kadrnka (Křižáček)

Najlepší scenár: Bohdan Sláma (Bába z ľadu)

Najlepšia herečka: Zuzana Kronerová (Bába z ľadu)

Najlepší herec: Karel Roden (Masaryk)

Audiovizuálnypočin: Anna Krtičkova a Marta Nováková (výtvarná koncepcia filmu 8 hláv šialenstva)

Kategória Mimo kino: Apolena Rychlíková a Saša Uhlová (dokument Hranice práce)

Cena Innogy pre objav roka: Tereza Nvotová (réžia filmu Špina)

Viac o téme: Karel RodenTereza NvotováŠpina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu