Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sexuálne obťažovanie v Hollywoode: Je sexista Bond stále archetypom hrdinu?

(Zdroj: internet)

Britský denník The Guardian zverejnil článok, v ktorom posunul sexuálne obťažovanie do filmovej roviny. Vo svojom článku apeluje na idol všetkých žien Jamesa Bonda. Otázne totiž podľa nich je, či jeho sexistické správanie sa k ženám ho ešte stále stavia na úroveň hrdinu.

Virálne video so zábermi, na ktorých tajný agent James Bond zneužíva zraniteľné ženy, bije ich po zadku alebo ich núti k sexu, vzbudzuje otázku, či je v čase boja proti sexuálnemu obťažovaniu táto vytrvalo sa vracajúca filmová postava stále archetypom hrdinu.

Ako vnímať bondovky?

Na sociálnych sieťach ľudia diskutujú o tom, či je potrebné na staršie bondovky nazerať z hľadiska éry, kedy vznikli, alebo ich vnímať okom modernej doby. Píše o tom britský denník The Guardian. Denník podotýka, že v zostrihu pritom chýbajú najviac poburujúce scény, ako keď sa agent Jej Veličenstva v podaní Seana Conneryho snaží vymlátiť priznanie zo sovietskej agentky Tatiany Romanovovejv Srdečných pozdravoch z Ruska z roku 1963.

Rané bondovky boli totiž považované za problematické už dávno pred vypuknutím kampane#MeToo a Time's Up, a tonielen kvôli oslave sexistického správania. Žiť a nechať zomrieť z roku 1973 by bol jeden z lepších filmov s agentom 007, keby nebolo ľahko rasistických a neobratných narážok na špeciálny žáner černošských filmov pre černošské publikum, ktorý sa v USA objavil na začiatku 70. rokov. Aj Dr. No má svoje sporné momenty, ako keď Bond nariadi svojmu černošskému pomocníkovi Quarellovi, aby mu priniesol topánky.

Sexistický a mizogýnny dinosaurus

Producenti bondoviek prisúdili agentovi 007 charakter zarytého surovca aj v neskorších epizódach. Keď sa šéfka britskej tajnej služby MI5 (Judi Dench) prvýkrát stretne s uhladeným špiónom v podaní Piercea Brosnana v Zlatom oku (1995), označí ho za "sexistického, mizogýnneho dinosaura" a prežitok studenej vojny.

Daniela Craiga v Casine Royale (2006) nazve tupým nástrojom a vynadá mu za smrť agentky v podaní Gemmy Arterton v Quantum of Solace (2008). V mnohých ohľadoch je tak "M" protipólom nevychovanosti a brutality - kritický ženský hlas. Teraz, keď sa stal Bondovým šéfom muž (Ralph Fiennes), sa zmysel pre rovnováhu vytratil, konštatuje The Guardian.

Nástroj na zabíjanie

Pre niekoho môže byť ťažko stráviteľná skutočnosť, že práve mnohé z najtemnejších scén s 007 sa radiamedzi tie nezabudnuteľné. Na Bonda sa najlepšie pozerá, keď je najkrutejší, najdivokejšía - ako v Craigovomprípade - najpomätenejší. Roger Moore nebol nikdy lepším Bondom, než v čase, keď bol zlým nástrojomna zabíjanie v Žiť a nechať zomrieť.

Timothy Dalton pritom zaobchádzal s "Bond girls" v 80. rokoch lepšie ako jeho predchodcovia a nasledovnícia napriek tomu sa jeho Bond (Dych života a Povolenie zabíjať) málokedy umiestňuje na čele rebríčkov najlepších predstaviteľov 007. George Lazenby, ktorý je jediným agentom, ktorý sa zamiloval a oženil, väčšinou figuruje na najnižších priečkach, aj keď prevažne z iných príčin.

Viac o téme: James Bond
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu