Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čínska kinematografia v tieni komunizmu: Režim zavádza tvrdé opatrenia, toto čaká divákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

Čína plánuje vyčleniť 5 000 kín na premietanie propagandistických filmov. Návštevnosť plánuje podporiť skupinovými vstupenkami, zľavami a inou finančnou podporou.

Čína je po USA druhým najväčším filmovým trhom na svete. Zisky z predaja vstupeniek tam v minulom roku stúpli o 13,5 percenta na viac než 8,6 miliardy dolárov. Z toho 54 percent tvorili čínske filmy, pričom k najúspešnejším patril nacionalistický akčný triler známy pod anglickým názvom Wolf Warrior 2. Vládna komunistická strana sa snaží podporovať vznik ďalších snímok s vlasteneckou tématikou, pričom kontroluje scenáre i udeľovanie povolení na nakrúcanie.

V rámciČínyWolf Warrior 2zarobil gigantických874 miliónov dolárova stal sa tak najzárobkovejším čínskym filmom adruhou najzárobkovejšou snímkou v rámci jedného trhu. Prvenstvo v súčasnej dobe držíStar Wars: The Force Awakensso svojimi 936 miliónmi v Severnej Amerike.Ako jediný nehollywoodsky film sa zároveň druhý Wolf Warrior zaradil do zoznamu100 celosvetovo najzárobkovejších snímiek všetkých čias.

Viac o téme: ČínaKinematografiaPropaganda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu