Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Satira, irónia či parodovanie: Tieto filmy vyvolali politické kontroverzie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Posledných niekoľko týždňov dávalo zabrať najmä filmom, ktoré zašli do historických tém. V Indii vyvolal bollywoodsky film Padmávatí strety radikálnych hinduistov s políciou. Hinduistické skupiny tvrdia, že je film neúctivý k ich kultúre, pretože zobrazuje romantický vzťah medzi hinduistickou kráľovnou a moslimským kráľom.

Medzitým v Rusku odobralo ministerstvo kultúry povolenia na distribúciu britskému satirickému filmu The Death of Stalin (Smrť Stalina). Podľa Diane Nemec Ignashevovej, odborníčky na ruskú literatúru a film, ktorá prednáša v USA, moholbyť príčinou tohto rozhodnutia pocit, že si "nejakí cudzinci strieľajú z ruskej histórie". Tieto dva filmy však nie sú výnimkou, napísal spravodajský server BBC News. Produkciezaložené na historických alebo súčasných udalostiachvyvolávali rozhorčenie od samotných počiatkov filmu.


Mohlo by vás zaujímať:Martin Šulík dokončil roadmovie Tlmočník: VIDEO Pozrite si ukážku s oscarovým Jiřím Menzlom


Doktor Živago (1965)

Hollywoodsky kasový trhák zasadený do obdobia ruskej revolúcie bol nakrútený podľa románu Borisa Pasternaka, ktorého dielo sovietski vydavatelia odmietali vydať. Nechal preto román prepašovať do Európy, kde sa stal takmer okamžite hitom. Pasternak nakoniec dostal Nobelovu cenu za literatúru, ale úrady mu oznámili, že ak pôjde toto ocenenie prijať, už sa nebude môcť nikdy vrátiť, a preto telegraficky odmietol.

Britský režisér David Lean nemohol film točiť v Rusku, a tak nechal moskovskéulice postaviť v plnej kráse v Španielsku a vskutočnom snehu točil vo Fínsku a v Kanade. Film uvedený uprostred studenej vojny sa stal obrovským komerčným hitom, ktorý na Západe získaval jednu cenu za druhou. V krajine, do ktorej je dej zasadený, ho ale mohli premietať až v 90. rokoch po páde sovietskeho režimu.

Život Briana (1979)

Evanjelium podľa MontyPythonovbolo priamo predurčené, aby vyvolávalo kontroverzie kvôli svojej náboženskej satire. Film sa točí okolo muža menom Brian, ktorý sa narodí v susedstve Ježiša Krista a neustále si ho pletú s Mesiášom. Spoločnosť EMI stiahla finančnú podporu pre produkciu filmu len niekoľko týždňov predtým, než malo začať nakrúcanie. Pythoni potom našli nového sponzora vo svojom nadšenom fanúšikovi a gitaristovi skupiny Beatles Georgeovi Harrisonovi, ktorý do natočeniafilmu vložil milióny dolárov.

Po uvedení v USA označili katolícki aj židovskí činitelia Život Briana za rúhačskýa náboženské skupiny štrajkovali pred kinosálami, kde sa premietal. V Británii zakázalo film premietať 39 miestnych úradov a úplného zákazu sa dočkal v Írsku a Nórsku.

Borat (2006)

Spôsob, akým britský komik Sacha Baron Cohen vykreslil prostredníctvom postavy reportéra kazašskej štátnej televízie Borata Sagdijeva Kazachstan, krajinuúplne konšternoval. Jeho parodickýdokument Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národasa v Kazachstane nikdy nepremietala zakázaný bol tiež v každej arabskej krajine s výnimkou Libanonu.

Kazašská vláda odpovedala tým, že v amerických médiách zverejnila reklamy ukazujúce "skutočnú podobu krajiny". Dokonca hrozila, že bude komika žalovať. Až v roku 2012 Kazachstan Cohenovi viacmenej odpustil, keď vtedajší minister zahraničia pripustil, že od uvedenia filmu sa počet udelených turistických víz na vstup do krajiny desaťnásobne zvýšil.

Interview (2014)

Táto hollywoodska akčná komédia sa Sethom Rogenom a Jamesom Francom je zasadená do Severnej Kórey a paroduje vodcu krajiny Kim Čong-una. Film sa dostal do centra medzinárodného diplomatického sporu v roku 2014, kedy KĽDR hrozila Spojeným štátom vojnou, ak bude snímka uvedenádo kín.

Filmová spoločnosť Sony sa stala terčom obrovského kybernetického útoku, kedy hackeri zverejnili online súkromné ​​informácie, rovnako ako rad doteraz neuvedených filmov tejto spoločnosti. Po ďalších vyhrážkach Sony zrušila premiéru aj plošné uvedenie filmu do kín. Veľké reťazce kín film nevysielali, ale aj tak sa Sony podarilo získať späť väčšinu odhadovanej investície do natočenia Interview, najmä vďaka digitálnemu a streamingovému predaju.

Viac o téme: BoratDoktor ŽivagoInterviewPolitika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu