Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šialené Jumanji opäť v kinách: Mimoriadne vydarená pocta Robinovi Williamsovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA, Youtube)

Pred vyše dvadsiatimi rokmi uzrela svetlo sveta dobrodružná komédia Jumanji. Skvelý rodinný "akčňák" sa po dvoch dekádach dočkal nečakane dobrého pokračovania, ktoré nám nenútene pripomína nostalgiu pôvodného diela.

Jumanji saprvýkrát dostalo na filmové plátna v roku 1995. Joe Johnston si vzal pod krídla príbeh podľa knižnej predlohy z roku 1981. Autorom detskej knihy Jumanji je Chris Van Allsburg, ktorý sa podieľal aj na scenári k filmu. V hlavných úlohách sa predstavili Robin Williams,Bonnie Hunt a Jonathan Hyde. Po ich boku sa predstavili vtedy detskí herci Kirsten Dunst a Bradley Pierce.

Vesmírne pokračovanie

Príbeh stavia do centra Alana Parrisha, 12-ročného chlapca, ktorý mal nie veľmi šťastné detstvo. V škole ho mlátili a otec si o ňom myslel, že je nevďačný. Netušil však, čo ho v živote čaká. Jedného dňa na ceste do školy počul zvláštne bubnovanie. Našiel tajomnú krabicu, v ktorej sa skrývala starobylá exotická hra Jumanji. V momente, keď sa rozhodne hru začať hrať spoločne so svojou kamarátkou Sárou, ostane v hre uväznený 26 rokov.

Film mal premiéru 15. decembra 1995. Napriek tomu, že ho kritici neohodnotili veľmi dobre, stal sa trhákom. Po celom svete zarobil 263 miliónov dolárov, pričom rozpočet na film dosiahol 65 miliónov. Stal sa tak desiatym najlepšie zarábajúcim filmom v roku 1995. Málokto vie, že pôvodné Jumanji malo v roku 2005 pokračovanie. Zathura: Vesmírne dobrodružstvo malo byť pôvodne priamym pokračovaním Jumanji, no produkcia nakoniec zvolila iných hlavných hrdinov. Jednu z hlavných postáv si zahrala Kristen Stewart. Film Zathura bol rovnako ako Jumanji natočený na motívy knihy Van Allsburga.

Kriticky neúspešný hit

Kritikov však pôvodná verzia neuchvátila, hodnotenia sa pohybovali okolo 50%. To sa však o divákoch povedať nedá.V roku 2005 sa Jumanji umiestnilo v rebríčku 100 najlepších rodinných filmov stanice Chanel 4 na 48. mieste. V roku 2011 nahral Robin Williams, ktorý si vo filme zahral hlavnú úlohu dospelého Alana Parisha, audioknihu k 30. výročiu Van Allsburgovej knihy. O tri roky neskôr sa na eBayi vydražila herná doska Jumanji za 60 800 dolárov. V roku 2017 sa Jumanji dočkalo ďalšieho, veľmi dôstojného,pokračovania.


Mohlo by vás zaujímať:Franco alias extravagantný pseudoumelec: Z fenomenálneho braku kinohit!


Šialené Jumanji opäť v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Jumanji: Vitajte v džungli nadväzuje na pôvodnú snímku. Dej sa začína v roku 1996, kedy v hre na 20 rokov uviazne Alex. O dve dekády objaví štvorica tínedžerov po škole starobylú hru Jumanji. Tentokrát vo forme videohry. Každý z nich si zvolí charakter. Pri poslednej voľbe ich všetkých hra vtiahne dnu a stanú sa postavami, ktoré si vybrali.

Vydarená pocta Williamsovi

Charaktery vo videohre stvárnili Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart a Karen Gillan. Kým pôvodne všetci očakávali remake pôvodnej snímky, Johnson v roku 2016 potvrdil, že nový film bude pokračovaním a poctou Robinovi Williamsovi. Od jeho premiéry film zarobil po celom svete 911,6 milióna dolárov. Okrem troch klišé replík bolo toto pokračovanie nenútenou večernou oddychovkou, ktorá si zachovala svoj štandard a miernu nostalgiu. Namiesto otrepaného remaku s okopírovaným dejom sa v tomto prípade podarilo tvorcom vytvoriť humornú, nenáročnú a modernú rodinnú komédiu.

Okrem toho sa podaril aj herecký výber. ZženštilýJack Black, strachopud Dwayne Johnson, klasicky vtipný Kevin Hart a ostýchavá Karen Gillan. Účinkovanie v pokračovaní bolo pre ňu samotnú zážitkom, keďže Jumanji patrí k jej najobľúbenejším filmom. Traja z hlavných predstaviteľov hovoria o možnom treťom pokračovaní. Nechajme sa preto prekvapiť. Pokiaľ si toto filmové dobrodružstvo zachová minimálne takúto úroveň, máme sa opäť na čo tešiť.

Viac o téme: Robin WilliamsJumanjiJack BlackDwayne JohnsonKevin Hart
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu