Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

České Oscary sa blížia: Vedeli ste, že sa udeľoval aj plyšový lev?

Český lev Zobraziť galériu (4)
Český lev (Zdroj: filmovaakademie.cz)

Mesiac marec sa spája nielen s udeľovaním Oscarov, ale aj s odovzdávaním českej filmovej ceny. Český lev má za sebou dlhú históriu, tento rok to bude už 25. ročník.

Zoznámte sa, Český lev

Český lev sa udeľuje od roku 1993, a to v niekoľkých kategóriách. Tie sa však v priebehu rokov rôzne menili. Ocenenie udeľuje Česká filmová a televízna akadémia a cenou je krištáľová socha leva.

Český lev
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: filmovaakademie.cz)

25. ročník sa stal dobrou príležitosťou na zmenu. Soška Českého leva zmenila po druhýkrát svoju podobu. Autorom nového dizajnu je výtvarník Rony Plesl, ktorý sa inšpiroval poetikou maliara Josefa Ladu a kubizmom. Nový krištáľový lev váži dva kilogramy a je vysoký takmer 28 centimetrov aj s podstavcom.

Cena prvýkrát zmenila podobu v roku 2014. Mohutného leva v skoku vtedy vystriedal oveľa subtílnejší ležiaci lev ukrytý v sklenenom kuželi. Autorom tohto návrhu sošky bol výtvarník Jakub Berdych. O rok neskôr sošku opäť upravil. Síce zachoval tvar kužeľa, ale leva transformoval do dvojrozmernej podoby - zospodu sošky.


Mohlo by vás zaujímať:Toto je najhorší film: Zlaté maliny ovládli Emoji Film a Päťdesiat odtieňov temnoty


Plyšový lev

Kedysi sa spolu s Českým levom udeľoval aj Plyšový lev. Išlo o anticenu filmových kritikov za najhorší film, podobne ako napríklad Zlatá malina. Od roku 1998 bolo jej vyhlásenie presunuté z hlavného udeľovacieho večera na večer nominačný, neskôr len na tlačovú konferenciu. Anticena bola zrušená pri revízii kategórii k Českému levovi v roku 2008.

Český lev 2018

Tento rok sa Český lev udeľuje v 16 kategóriách: najlepší film, réžia, scenár, kamera, hudba, strih, zvuk, filmová scénografia, kostýmy, masky, ženský herecký výkon v hlavnej a vedľajšej úlohe, mužský herecký výkon v hlavnej a vedľajšej úlohe, najlepší dokumentárny film. Špeciálnou kategóriou je mimoriadny prínos českej kinematografii.


Mohlo by vás zaujímať:Vinczeová opäť moderátorkou Českého leva: Slovenský film má osem nominácií


Takisto sa bude pokračovať v tradícii z minulého roka, kedy sa ustanovila Cena filmových fanúšikov. V rámci slávnostného večera bude udelená aj Cena Magnesia za najlepší študentský film.

Česká cena, slovenská moderátorka

Adela Vinczeová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: tvnoviny.sk)

Podujatie bude už po druhý raz moderovať Adela Vinczeová. Niet sa čomu čudovať, veď pravidelne dokazuje svoje kvality. Jej minoloročné moderovanie Českého leva však rozdelilo Čechov na dve skupiny. Jedni boli úplne nadšení z jej vystupovania a prejavu, tí druhí by tam radšej videli niekoho zo svojich slávnych rodákov.


Mohlo by vás zaujímať:Najskôr práca, potom svadba: V televízii našli zamestnanie aj lásku!


Najúspešnejší Masaryk

Najúspešnejším filmom v dejinách Českého leva sa stal koprodukčný česko-slovenský film Masaryk. Snímka o ministrovi zahraničných vecí Janovi Masarykovi si odniesla až 12 cien. Okrem iného za víťazstvo v kategórii Najlepší film, réžia, či výkon v hlavnej aj vedľajšej mužskej úlohe.

Viac o téme: Český lev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu