Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jubilejné Oscary sa blížia: Zaujímavosti o 90. ročníku udeľovania prestížnych cien

Cena Akadémie, známa aj ako Oscar Zobraziť galériu (5)
Cena Akadémie, známa aj ako Oscar (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)

Zoznamu kandidátov v 90. ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird.

O cenu pre najlepší film sa tento rok uchádza deväť titulov: Podoba vody, Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Uteč, Lady Bird, Dunkirk, Daj mi tvoje meno, The Post: Aféra v Pentagone, Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov.

Podoba vody je v oscarovej histórii desiatym titulom, ktorý získal 13 nominácií. Rekordných 14 má trojica filmov Všetko o Eve (1950), Titanic (1997) a La La Land (2016).

Jordan Peele je tretím tvorcom, ktorý si vyslúžil nominácie v kategórii Najlepší film a za réžiu a scenár za prvý celovečerný film, ktorý režíroval. Pred ním sa to podarilo Warrenovi Beattymu s komédiou Nebo môže počkať (1978) a Jamesovi L. Brooksovi s Cenou za nežnosť (1983). Beatty sa pritom o nominácie za réžiu a scenár delil so spolutvorcami Buckom Henrym a Elaine May.

Greta Gerwig je piatou ženou nominovanou na Oscara za réžiu. Ďalšími sú Lina Wertmüller (Pasqualino Sedmokráska, 1976), Jane Campion (Piano, 1993), Sofia Coppola (Stratené v preklade, 2003) a Kathryn Bigelow, ktorá cenu aj získala za vojnovú drámu Smrť čaká všade (2009).

Greta Gerwig
Zobraziť galériu (5)
Greta Gerwig  (Zdroj: SITA/AP)

Lady Bird je trinástym filmom, ktorý režírovala žena, nominovaným v kategórii Najlepší film. Je tiež štvrtým, o ktorého scenár a réžiu sa postarala sama žena, a nominovali ho v kategórii Najlepší film a tiež za scenár. Ďalšími sú Piano (1993), Stratené v preklade (2003) a Zmrznutá kosť (2010).

Steven Spielberg zvýšil svoj rekord v počte nominácií pre individuálneho producenta v kategórii Najlepší film na 10. Dosiaľ pritom režíroval už 11 filmov nominovaných v tejto kategórii, čo je najviac spomedzi žijúcich tvorcov. Pred ním je už len William Wyler, ktorý zomrel v roku 1981, a režíroval celkovo 13 titulov nominovaných na Oscara pre najlepší film.

Steven Spielberg
Zobraziť galériu (5)
Steven Spielberg  (Zdroj: SITA/AP)

Rachel Morrison, ktorú nominovali za prácu na dráme Mudbound, sa ako prvá žena uchádza o cenu za kameru.

Roger A. Deakins si na konto pripísal štrnástu nomináciu za kameru, čo je najviac spomedzi žijúcich filmárov. O absolútny rekord sa delia zosnulí Charles B. Lang, Jr. a Leon Shamroy, ktorí si ich vyslúžili po 18.

V hereckých kategóriách je osem ľudí, ktorí získali nominácie prvý raz v kariére - Timothée Chalamet, Daniel Kaluuya, Sam Rockwell, Margot Robbie, Mary J. Blige, Allison Janney, Lesley Manville a Laurie Metcalf.

Meryl Streep a Tom Hanks vo filme The Post: Aféra v Pentagone
Zobraziť galériu (5)
Meryl Streep a Tom Hanks vo filme The Post: Aféra v Pentagone  (Zdroj: SITA/AP)

Šesť nominovaných hercov a herečiek už v minulosti Oscary získalo, sú to Daniel Day-Lewis, Denzel Washington, Christopher Plummer, Frances McDormand, Meryl Streep a Octavia Spencer.

Traja z nich, Denzel Washington, Meryl Streep a Octavia Spencer, boli nominovaní aj vlani.

Meryl Streep zlepšila svoj rekord v počte získaných hereckých nominácií na 21.

Christopher Plummer sa stal vo veku 88 rokov najstarším nominovaným v hereckej kategórii, pričom je tiež držiteľom rekordu pre najstaršieho víťaza, keď ho ako 82-ročného ocenili za vedľajšiu rolu v dramédii Začiatky (2011).

Christopher Plummer
Zobraziť galériu (5)
Christopher Plummer  (Zdroj: SITA/AP)

John Williams získal už 46. nomináciu za pôvodnú filmovú hudbu, pričom celkovo má na konte už 51 oscarových nominácií, keďže ďalších päť si vyslúžil za piesne. Má tak absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov, pričom viac má len zosnulý Walt Disney (59).

Mary H. Ellis, ktorá sa uchádza o cenu za prácu na akčnej snímke Baby Driver, je šiestou ženou nominovanou za mix zvuku. Ďalšími sú Deb Adair, Pud Cusack, Ai-Ling Lee, Anna Behlmer a Lora Hirschberg, ktorá v roku 2011 Oscara aj získala.

Viac o téme: OscarZaujímavostiOdovzdávaniePodoba vody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu