Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odovzdávanie Oscarov sa blíži, vyzerá to na silný ročník: Toto sú naše TIPY na víťazov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP)

Odovzdávanie prestížnych cien Akadémie sa blíži. Jubilejný 90. ročník sa začne už o pár hodín. Medzi nominovanými filmami sú naozaj silné príbehy, nedá sa tak presne odhadnúť, ktorá snímka zaujme porotcov najviac. Naša redakcia si tak pred začiatkom Oscarov tipla, kto by mohol tento rok zvíťaziť v hlavných kategóriách.

Odovzdávanie cien Akadémie sa začne už o pár hodín. Naša redakcia predstavila svoje tipy na tohtoročných víťazov.


Zoznam všetkých nominácií


MIREC: Tohtoročné Oscary sa takmer s určitosťou budú niesť na vlne odporu proti sexuálnemu obťažovaniu žien. Otázkou však zostáva, ako veľmi to ovplyvnilo členov Akadémie pri hlasovaní. Cenu za najlepšiu herečku by si mala bez problémov uchmatnúťFrances McDormand za herecký koncert v Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Pri najlepšom hercovi v hlavnej úlohe sa skloňuje menoGaryho Oldmana, no kartami môže zamiešať ajDaniel Day-Lewis, pre ktorého je ospevovaná snímkaPhantom Thread poslednou v kariére, pričom z celkovo piatich nominácií sa mu v priebehu rokov podarilo premeniť až tri.The Shape of Water síce mnohí titulujú za najlepší film, no netreba zabúdať, že v čase finálneho hlasovania sa prevalil škandál, že režisér takpovediac vykradol tému staršieho diela. V súvislosti s iniciatívou #Metoo a veľkej podpory žien by sa nakoniec prekvapivo mohla zo zlatej sošky tešiť Greta Gerwig za snímku Lady Bird, či už v kategórii najlepší film, alebo réžia.

Gary Oldman
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello, Vianney Le Caer/Invision, Jack English/Focus Features)

MÁRIA: Tento ročník ponúka veľmi silné filmové skvosty, takže víťazom môže byť skutočne ktokoľvek. Čo sa týka najlepšieho filmu, je pre mňa jednotkou skvelá snímka Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, ktorá priniesla zaujímavý príbeh aj skvelé herecké výkony. Spolu s ňou by som ocenila fantastickú Frances McDormand, ako aj oboch hercov nominovaných na najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe - Sam Rockwell a Woody Harrelson. Bohužiaľ, vyhrať môže len jeden. Cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe by si podľa mňa zaslúžil Gary Oldman za vynikajúci výkon v snímke Darkest Hour.

Najlepší film: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Najlepší herec v hlavnej úlohe: Gary Oldman (Darkest Hour)
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Allison Janney (I, Tonya)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

ANDREA: Zlatú sošku za film si podľa mňa zaslúži film Three Billboards Outside Ebbing.Skvelý príbeh, kde sa striedaju dramatické prvky so skutočne drsným čiernym humorom. Zároveň je jeho posolstvo aktuálnejšie ako nikdy. Túžba po spravodlivosti, ak nie je naplnená, vie byť deštruktívna. Násilie plodí násilie. Oscara za najlepší ženský herecký výkon si zaslúžiFrances McDormand.


Mohlo by vás zaujímať:Už máte svojho favorita? Tieto filmy sa tento rok pobijú o najcennejšiu sošku Hollywoodu


Frances McDormand
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

MAREK: Gary Oldmen druhú nomináciu v kariére konečne pretaví aj na triumf. Za skvelé stvárnenie Winstona Churchilla vo filme Najtemnejšia hodina si ju určite zaslúži. Frances McDormand je jednoznačnoufavoritkou, ktorej víťazstvo by malo hraničiť s istotou. Film a zároveň režisér - Podoba vody aGuillermo del Toro získali spolu až 13 nominácií,no veľkou konkurenciou bude snímkaTri billboardy kúsok za Ebbingom. Ja si však tipnem, že Oscary ovládne práve Podoba vody amexický režisér získa poZlatom Glóbuse, cene britskej akadémie BAFTAaj tú najcennejšiu trofej.

ANDREA:Mal by vyhrať film Tri bilboardy za Ebingom, pretože to bolo dokonalé spojenie čierneho humoru a drámy. Rovnako aj herečka Frances McDormand, ktorá hrala hlavnú postavu, sa na ňu výborne hodila a zahrala to dokonale.

Odovzdávanie Oscarov sa blíži,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

ADRIÁNA: Vzhľadom na udalosti minulých dní je mojím favoritom, čo sa filmu týka The Post: Aféra v Pentagone. V poslednej dobe totiž začína myšlienka víťaziť nad samotným spracovaním. Myslím, že v poslednej dobe aj vo svete rezonuje potreba spravodlivosti a napravovanie krivej spoločnosti. Práve na to poukazuje aj Spielbergov posledný film. Okrem toho ľahkosť réžie, scenára a hereckých výkonov predurčuje túto snímku k favoritom. Herca a herečku neviem odhadnúť. V rámci herečky to bude boj medzi Meryl Streep, Margot Robbie aFrances McDormand. Z hercov by si to zaslúžil Gary Oldman za skvelé stvárnenie Churchilla. Jednoznačným favoritom na herečku vo vedľajšej úlohe je pre mňaAllison Janney, ktorá v životopisnej snímke Ja, Tonya stvárnila matku krasokorčuliarky naozaj bravúrne a bez zbytočného pátosu.

Viac o téme: OscarPodoby vodyAnketa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu