Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmysel bytia, hranice či smrť: VIDEO Filozofické skvosty vás donútia prehodnotiť život

(Zdroj: internet)

Každý máva v živote chvíľky, kedy potrebuje porozmýšľať a odpočinúť si. Prečo neskúsiť obe naraz? Pri týchto snímkach budete musieť zapnúť mozgové bunky naplno, no zároveň vás donútia uvedomiť si a popremýšľať o hodnotách v živote.

Láska a smrť (1975)

Woody Allen dokázal vytvoriť satiru o Rusoch od Fjodora Dostojevskeho po filmy Sergeja Eizenštajna a dokázal zmixovať svoju kafkovskú úzkosť a kierkegaardovský strach do komédie o vojne a mieri, zločine a treste a otcoch a synoch. Allen si zahral hlavnú úlohu Borisa, ktorý sa bál spať po tme až do tridsiatky.

Čoskoro ho majú popraviť za zločin, ktorý nespáchal. Postupne sa vo filme objavuje jeho celoživotná láska -sesternica Soňa, ktorú si zahrala Diane Keaton. Láska a smrť je neobyčajne vtipnou filozofickou chuťovkou, ktorá rozoberá existenčné témy ako je sex a smrť, rovnako ako paroduje romány veľkých ruských spisovateľov. Snímka ponúka pohľad na lásku a smrť - naša myseľ je skvelá, ale telo si užije všetku zábavu.

Truman Show (1998)

Na prvý pohľad jednoduchý príbeh o mužovi, na ktorom sa baví celá Amerika. Samozrejme, okrem neho. Truman Burbank (Jim Carrey)totiž až do svojej tridsiatky vôbec netuší, že jeho život je len obyčajná televízna šou. Žije vlastne vo filmových ateliéroch a od narodenia je hlavnou postavou v seriáli s celosvetovou popularitou. Film Petera Weira odhaľuje moc médií, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života.

Skúma vzťah medzi skutočnosťou a jej mediálnym obrazom. Hranica medzi týmito dvoma "realitami" je totiž stále menej zreteľná a ľudia sa nechajú ľahko manipulovať a ovládať mediálnymi výstupmi. Weir sa inšpiroval rôznymi televíznymi reláciami a reality šou a vytvoril naozaj bizarný príbeh so satirickým podtónom.

Memento (2000)

Christopher Nolan má medzi režisérmi mysterióznych a psychologických filmov takisto svoje miesto. Jednou z jeho najlepších snímok je aj Memento v hlavnej úlohe s Guyom Pearcom. Film na motívy poviedky Jonatana Nolana ukazuje muža, ktorý trpí stratou pamäte. Jeho jediným záchytným bodom sú fotografie s popiskami komu veriť a komu nie, dokonca koho zabiť.

Otázne však je, či môže Leonard vôbec veriť sám sebe. Ide o psychologický neo-noir thriller rozprávaný retrospektívne. Film sa sústreďuje na pamäť, vnímanie, zármutok, sebaklam či pomstu ako rysy ľudského správania, ktorá odkazuje na dôležitosť toho, aby sme vždy mali zmysel pre realitu.


Mohlo by vás zaujímať:Film ako nástroj propagandy: VIDEO Od neškodného začiatku po podsúvanie názoru


Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)

Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmenil v momente, keď stretol temperamentnú Clementine. Prežili obrovskú a intenzívnu lásku. Všetko sa však zmenilo vo chvíli, keď sa rozhodla odísť a začať znovu bez Joela. Kate Winslet a Jim Carrey v psychologickej dráme ukážu, kam až môže zájsť snaha o prekonanie nešťastnej lásky.

Vymazať si spomienky je naozaj razantný krok, no ak to odstráni bolesť, prečo nie? Príbeh siaha hlboko do vnútra každého z nás. Dotýka sa tých najväčších rán a opäť odomyká dvere do minulosti. Každým pozretím dokážete v tomto príbehu nájsť niečo iné. Režisér sa majstrovsky pohráva s časopriestorovou kontinuitou a prechádza jednotlivými vrstvami pamäte po pomyselnej čiare celého vzťahu.

Hranice života (2005)

Stav medzi strachom a túžbou, medzi realitou a ilúziou, medzi životom a smrťou... Priestor, ktorý ponúka nekonečný alternatívny svet. Marc Foster ako režisér vťahuje diváka do tajomného sveta hier s identitami, neistotou a neustálym prekračovaním hraníc. Spôsob fungovania a vnímania identity je aj v dnešnom svete, kedy sme pod vplyvom mnohých vecí, dôležitým prvkom. Divák sa ocitá vo svete medzi životom a smrťou, v ktorom nemôžu ostať príliš dlho.

Fontána (2006)

Film z dielne Darrena Aronofskeho podobne ako jeho ostatné filmy rozoberá duchovno a nesmrteľnosť, život a smrť. Sústredí sa natrvalú lásku, strom života a prameň mladosti. Hugh Jackman sa ako Tommy zaoberá experimentálnymi operáciami na opiciach a dúfa, že nájde liek pre svoju manželku Izzy (Rachel Weisz). V rámci tohto príbehu sa objavuje druhá línia, kde je Hugh španielskyconquistador, ktorého Rachel vyslala, aby našiel biblický strom života.

Ten jej má zarušiť nesmrteľnosť. V tretej línii je zas Jackman astronautom letiacim vesmírom so stromom život, verí totiž, že Izzy je jeho súčasťou. Vedec, bojovník a objaviteľ, všetky tri príbehy vykresľujú Tommyho ako človeka, ktorý odmieta smrť a vždy ju vidí ako nepriateľa, ktorého musí poraziť. Vo všetkých príbehoch chýba láska, ktorá ho má posúvať k dosiahnutiu zázrakov.

Počiatok (2010)

Aj tu sme svedkami psychologickej drámy Christophera Nolana, v ktorej si hlavnú úlohu zahral Leonardo DiCaprio. Snímka o paralelnom svete – svete snov, ktorý si môžete vybudovať sami. Treba však dávať pozor, aby ste sa v ňom nestratili. Čo je reálne a čo je sen?Hranica medzi týmito pojmami je veľmi tenká a ľahko sa môžete stratiť na jednej z vytvorených úrovní, ktoré sa vás budú snažiť pomaly pohltiť, ak ich nezastavíte včas. Stačí túžba zmeniť jediný okamih vo vašom živote.

Melanchólia (2011)

Príbeh dvoch sestier na pozadí katastrofickej hrozby. Kirsten Dunst a Charlotte Gainsboroug si zahrali v druhom dieli depresívnej trilógie dánskeho režiséra Larsa von Triera. Svadobnú hostinu prerušila náhla hrozba v podobe červenej planéty, ktorá vystúpila spoza slnka. Zemi hrozí s červenou planétou bezprostredná zrážka. Trier je známy ťažkosťou svojich tém, gradovaním atmosféry s nečaknými zápletkami.

Melanchólia núti človeka premýšľať o hodnotách a zmysle života. Čo by ste robili, keby mala Zem pohltiť ďalšia planéta? Keby nebolo kam utiecť? Ako by ste sa zachovali? Táto Trierova snímka zanecháva v divákovi pocit beznádeje, no zároveň ho núti prehodnotiť spôsob, ako mrhá svojím relatívne krátkym životom.

Viac o téme: Jim CarreyChristopher NolanWoody AllenKate WinsletMelanchóliaHranice životaMemento.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu