Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prison Break sa na obrazovky vráti so šiestou sériu: Poznáte tieto zaujímavosti?

Michael Scofield v podaní Wentwortha Millera Zobraziť galériu (4)
Michael Scofield v podaní Wentwortha Millera (Zdroj: YouTube/Fox TV)

Televízia Fox oficiálne potvrdila ďalší návrat Prison Break. Začali tomu vopred nasvedčovať udalosti, kedy herec Wentworth Miller oznámil koniec v jednom z komiksových seriálov. Herec Dominic Purcell nakoniec potešil fanúšikov ešte viac po tom, ako prostredníctvom Instagramu napovedal fanúšikom, že seriál bude pokračovať.

Čo čakať od pokračovania?

Aby sme si tento populárny seriál v skratke zhrnuli, tak vprvej sériiMichael Scofield (Wentworth Miller)vymyslel plán vyslobodenia svojho nevinného a nespravodlivo na smrť odsúdeného brataLincolna Burrowsa (Dominic Purcell)tak, že sa najprv sám nechal k nemu zatvoriť do väzenia Fox River a odtiaľ mu pomohol za nervydrásajúcich udalostí utiecť.

Počas druhej série sa spolu snažia ujsť z krajiny, čo sa im aj podarí, no Michaela nakoniec zatknú a uväznia v Paname. Tretia séria je o úteku z väzenia s názvom Sona, spolu so snahou zničiť organizáciu, ktorá celý kolotoč okolo bratov zapríčinila. V štvrtej sérii im vládny agent ponúkne anulovanie trestov, ak mu pomôžu raz a navždy túto organizáciu zničiť. Po neúspechu a zistení informácií o spojitosti ich rodiny s touto organizáciou pre nich naberá situácia nový rozmer.

Také skvelé, že sa museli vrátiť: Ktoré seriály zažívajú comeback?

Momentálne posledná piata séria sa venovalazmŕtvychvstaniusamotného Michaela, ktorý v tom čase vystupovalako teroristaKaniel Outis držaný vo väzeníOgygia v centre Jemenu. Aj tu sa našimhrdinom nakoniec podarilo úspešne vyviaznuť spoza mreží. Čo však bude nasledovať v ďalšej sérii je zatiaľ otázkou.

Michael Thorn, riaditeľ spoločnosti Fox Entertainment, ale podotýka, že nový Prison Break nebude taký, na aký sú fanúšikovia zvyknutí. Thorn prezradil, že štúdio je nápadom pre pokračovanie a budúcnosťou projektu nadšené, aj keď je zatiaľ všetko iba v ranom štádiu. Robert Knepper, predstaviteľ T-Baga, bol obvinený zo sexuálneho obťažovania, čo nasvedčuje tomu, že sa k projektu Prison Break nevráti. Vedenie Foxu sa však vyjadrilo, že séria s poradovým číslom 6 nebude pozostávať z úplne nového hereckého obsadenia.

Robert Knepper
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Hlavný hrdina na poslednú chvíľu

Začneme s hlavnou postavou, ktorú stvárňujeWentworth Miller. Ten bol obsadený len týždeň pred samotným začiatkom natáčania, pretožeproducenta a tvorcu seriálu Paula T. Scheuringadovtedy niktosvojím hereckým prejavomneoslovil. Ak ide o tetovanie, ktoré hralo v prvých dvoch sériách kľúčovú úlohu, tak jeho kompletné nanesenie naWentworthove telo trvalo takmer 4 a pol hodiny, čo po čase rozhodne nebola zábavná činnosť.

Pokiaľ by ste si hochceli dať na seba vytetovať, u profesionálneho tatéra by stestrávili viac ako 200 hodín a na účte by stemuseli mať pripravených približne 20 000 dolárov. O jeho samotný vzhľad sa postaralTom Berg, svetoznámy umelec s dlhoročnom praxou. Ako viete, tak jeho detaily sú tak prepracované, že v niektorých momentoch priam vyrážali dych.

Dominic Purcell a Wentworth
Zobraziť galériu (4)

Ako príklad uvedieme čiarový kód na zápästí, ktorýobsahuje tieto čísla:38 (Michael a Lincoln zatočia na Route 38),12 (keď počítadlo kilometrov ukáže 12, zastaví auto na moste),1037 (po tom, čo Michael otočí spínací gombík, majú 30 sekúnd na opustenie auta, kým sa naladí stanica 103,7).

Za múrmi väzenia

Útroby väzenia Fox River boli v prvej sérii hlavným dejiskom seriálu a mnohí zahraniční diváci sa po odvysielaní hneď začali zaujímať, kde sa tento komplex budov nachádza. Skutočným názvom jeJoliet Correctional Centeranachádza sa v Illinois. Väznicu stavali odsúdení a otvorená bola už v roku 1858. Svojim dispozičným riešením sa stala predlohou pre mnohé ostatné americké nápravné zariadenia.

Bratia z Prison Breaku opäť spolu: Tentoraz však v úplne inej snímke

V roku 2000 dosiahla kapacita neuveriteľné číslo 1300 väzňov, no o dva roky neskôr bola definitívne uzavretá. Dôvodom bolo aj to, že ročný rozpočet na prevádzkovanieJoliet Correctional Center dosahoval šialenú sumu cez 330 miliónov dolárov. Na rozdiel od seriálumajú skutočné väzenské budovy s celami len jedno poschodie, takže pokiaľ vidíte v seriáli o jedno poschodie navyše, ide o umelo vytvorený priestor v štúdiu. Rovnako tak bola vytvorená aj cela hlavnej postavy, ktorej steny a strop sa dali ľubovolne posúvať, aby štáb mohol efektívnejšie nasvietiť a nakrútiť to, čo by inak bolo neefektívne a nesmierne náročné.

Všade samé Československo

V seriáli sa viackrát spomína ajČeskoslovensko. Napríklad v 16. epizóde prvej série môžeme vidieť, ako si Michael prezerá vystrihnuté novinové články na stene. Na jednom z nich môžeme vidieť„Czechoslovakian brides“. Ďalej si iste pamätáte, že manželka hlavnej postavyje pôvodom Češka a celé nám to zavŕši moment v 12. epizóde druhej série, kde ponad bratov preletí stíhačkaAero L-39 Albatros, ktorá je československej výroby.

Prison Break
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: tvdaily.com)

Nejde nám nespomenúť postavu CharlesaWestmorelanda, ktorého skutočnou identitou v seriáli bol notoricky známy D. B. Cooper. Táto legenda zločinu naozaj existovala a v roku 1971 sa jej podarilo uniesť lietadlo, získať výkupné200 000 amerických dolárov(v dnešnej dobe by mali hodnotu 1 160 000 dolárov) a nakoniec ešte aj vyskočiť padákom do tmy, kde ho potom už nikdy nikto nenašiel. Doteraz nie je oficiálne známe či umrel, no padák ani peniaze sa nikdy nenašli, takže to, čo si o tom myslíte, necháme na vás.

Viac o téme: Prison Break
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu