Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jedno miesto, pár postáv, psychologická nádielka: Veľké napätie v malom

(Zdroj: SITA)

Príbeh odohrávajúci sa na jednom mieste dokáže mať svoje čaro. S postavami sa tvorcovia musia pohrať v mnohých prípadoch oveľa viac, než v snímkach, v ktorých majú k dispozícii viac priestoru. S týmito filmami ostanete v napätí a vychutnáte si režisérske majstrovstvo.

Pochovaný zaživa (2010)

Ešte predtým, než sa Ryan Reynolds stal cez noc fenoménom vďaka úlohe šialeného antihrdinu Deadpoola, objavil sa v mysterióznej drámePochovaný zaživa. Zahral si amerického šoféra v Iraku, ktorého počas cesty napadli. Po zobudení ho čakal šok. Ostal uväznený v rakve len s mobilom a svetlom. Tí z vás, ktorí trpia klaustrofóbiou, budú mať problém. Počas celého filmu sa sústredíte na výkon jediného herca. Reynolds vás donúti cítiť sa ako on. Pochovaný zaživa. Ostáva mu kyslík len na 90 minút. Strhujúci thriller španielskeho režiséra Rodriga Cortésa je natočený sugestívnym a veľmi napínavým spôsobom,miestami až sdokumentárnou presnosťou.

Dvanásť rozhnevaných mužov (1957)

Ide zrejme o najznámejší príklad filmu, ktorý sa odohráva na jednom mieste. Film Sidneyho Lumeta sa odohráva v porotcovskej miestnosti v New Yorku. Dvanásť porotcov musí dospieť k jednomyseľnému rozsudku v prípade pokusu o vraždu. Takmer všetci sú presvedčení o vine páchateľa, iba jeden si nie je istý. Hovorí o potrebe konštruktívnej diskusie. Vo filme iba dvaja z porotcov majú mená, no každý charakter je dôkladne vykreslený. S postupom času rastie napätie a vznikajú rôzne pochybnosti. V prípade Lumetovho debutu ide o veľdielo, v ktorom práca s kamerou a blízkosťou obrazu vytvára dojem, ako keby sa divák sám rozhodovania zúčastňoval.

Boh masakru (2011)

Roman Polanski v tejto snímke riskoval. Film postavil na štyroch skvelých hercoch, čistom dialógu a jednej miestnosti. Vo filme sme svedkami kultivovaného rozhovoru medzi dvoma manželskými dvojicami. Dôvodom je spor ich synov, ktorý je potrebné vyriešiť. To, čo sa začalo ako neškodné vyrovnanie a ospravedlnenie, skončilo katastrofou. Doslova masakrom. ChristophWaltz, Jodie Foster, Kate Winslet a John C. Riley sa svojich úloh zhostili bravúrne a spolu s Polanského skvelo vystavanými dialógmi vytvorili situáciu, ktorá sa môže z banálneho rozhovoru vyvinúť do absolútne absurdnej drámy. Na povrch sa začnú dostávať všetky problémy a s ich deťmi to viac nemá nič spoločné.

Priznanie (2001)

Linklaterov film Priznanie sa zaraďuje k nízkorozpočtovým snímkam, ktoré sú príkladom kvalitného obsahu za málo. Richard Linklater síce zvyčajne nepracuje so scénami natočenými na lacných digitálnych fotoaparátoch, no v tomto prípade tento spôsob veľmi presne vykresľuje charakter malého drogového dílera Vincea, ktorého si zahral Ethan Hawke. Vince sa po rokoch stretne so svojím priateľom Jonom na filmovom festivale a v hotelovej izbe začnú spomínať na staré dobré časy. Ich zábavné spomienky však naberú na obrátkach, keď Vince nahrá ich rozhovor o tom, že Jon možno kedysi v minulosti znásilnil dievča menom Amy. Tá sa nečakane objaví na scéne a pavučina lží sa začne zamotávať do výčitiek, obviňovania a ďalších klamstiev.


Mohlo by vás zaujímať:Dosiahla všetko, no chýbala jej Sloboda: Speckenbach vytvoril odvážny vizuál drsnej reality


Nočná jazda (2013)

O réžiu aj scenár sa postaral Steven Knight. V hlavnej úlohe Tom Hardy. V jednom aute sa toho môe udiať viac, než si viete predstaviť. Ivan Locke je vzorný otec a úspešný podnikateľ. V najdôležitejšom okamihu svojho života však dvihne telefón. Rozhovor odštartuje sled udalostí, ktoré odhalia zákutia jeho minulosti. Celý jeho život sa začne zmietať v kríze. Jediné chybné rozhodnutie totiž dokáže zničiť váš starostlivo vybudovaný život.

Skúška (2009)

Britský thriller Skúška sa odohráva v jednej miestnosti. Nachádza sa v nej osem ľudí, ktorí musia počas pracovného pohovoru na pozíciu v záhadnej spoločnosti odpovedať na niekoľko otázok. Na papieri je napísané iba slovo kandidát a žiadna otázka. Tým sa situácia komplikuje.Počas pohovoru musia dodržať tri jednoduché pravidlá. Priestory, v ktorých sa film odohráva sú dosť skromné, preto majú diváci väčšiu možnosť sústrediť sa na psychológiu postáv. Napínavý thriller sa inšpiroval úspešným hororom Saw.

Kocka (1997)

Mysteriózny horor Vincenza Nataliho je naozaj zaujímavým dielom. Malá skupina cudzincov sa zobudí vo väzení. Ocitnú sa v nekonečnom reťazci vzájomne prepojených ciel v tvare kociek. Síce sa výber osobností zdá byť na začiatku náhodný, postupne prichádzajú na to, že každý z nich má určité schopnosti. Policajt, profesionálny zlodej, študentka matematiky, psychologička, architekt. S rastúcim napätím sa vynára množstvo otázok a stúpa napätie. Vznikajú konflikty a potýčky, no jedna vec je jasná. Pokiaľ sa nenaučia spolupracovať, dlho nažive neostanú. Klaustrofobický, psychlogický horor sa dočkal ohlasov porovnateľných s uvedením Záhady Blairwitch na filmový trh.

Funny Games USA (2007)

Svojská snímka o letnej tragédii. Síce sa neodohráva úplne na jednom mieste, ústredným miestom, kde všetko prebieha je jeden dom. Manželský pár v podaní Naomi Watts a Tim Rotha sa rozhodne stráviť predĺžený víkend v luxusnom sídle. Poriadne sa nestihnú ani vybaliť, keď sa v ich dverách objaví dvojica mladých mužov, ktorí si prišli vypýtať vajíčka. Bola to len zámienka a letná krvavá hra mladých chlapcov sa môže začať. Nepríjemná brutalita, necitlivosť a cynizmus, s akým ubližujú mladej rodine, v divákovi zanechá neisté emócie.

Coherence (2013)

V roku 1923 zahliadli vo Fínsku Millerovu kométu. Jej vplyv bol taký silný, že vyvolal sled nezvyčajných udalostí. O niekoľko rokov neskôr sa situácia opakuje. Osem priateľov sa po dlhom čase stretne pri spoločnej večeri v dome jedného z nich v momente, kedy nad zemou opäť preletí planéta. Režisér James Ward Byrkit mal pri svojom debute k dispozícii len dom, v ktorom natáčal, takmer žiadne peniaze a veľmi stručný scenár. Napriek tomu sa mu podarilo vytvoriť veľmi kvalitné sci-fi. Osem priateľov začne zažívať to, o čom sa im ani nesnívalo. Nájdu svoje duplikáty.

Okno do dvora (1954)

Klasická hitchcockovka. Aj tak sa dá nazvať Okno do dvora, v ktorom sa predstavil James Stewart a Grace Kelly. Stewart je v úlohe J.B. Jeffa Jeffriesa kvôli zlomenej nohe odkázaný na vozíček. Preto je neustále zavretý vo svojom byte, kam ho chodí navštevovať jeho krásna priateľka. Počas svojho pobytu si však z okna všimne, že sa v jeho susedstve deje niečo nekalé. Hitchcock tak opäť ukázal svoje majstrovstvo a dokázal vytvoriť napínavý príbeh s prekvapivým a strhujúcim koncom na jednom mieste.

Viac o téme: Ryan ReynoldsKate WinsletKockaCoherenceOkno do dvoraBoh masakruSkúška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu