Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína začína dominovať filmovému priemyslu: Prekoná aj samotný Hollywood?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Telkáč koláž, YouTube)

Hollywood je dlhodobo kráľom kinematografie. Ročne vypustí do sveta neuveriteľné množstvo filmov, ktoré naprieč svetom spolu dokážu zarobiť niekoľko miliárd dolárov a naplniť tak vrecká pánom v americkej továrni na sny. Svet sa ale mení, čoho následkom je masívny nástup Číny do tohto veľkého globálneho biznisu. Čo to znamená a čo nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká v najbližších rokoch?

Čína je skutočne veľkou a rôznorodou krajinou. Jej populácia momentálne atakuje hranicu 1,4 miliardy obyvateľov, čo z nej zároveň robí aj obrovský potenciálny trh pre distribuovanie filmov. Táto veľká krajina má však jeden základný problém, ktorý brzdíhlavne hollywoodske filmy a ich zisky. V Číne totiž funguje neslávne známy systém slotov.

Znamená to, žeChina Film Group, ktorá má na starosti výber jednotlivých zahraničných filmov, vyberá, ktoré a v prvom rade koľko filmov vpustí na svoj trh. Týchto slotov je pomerne málo, keďže sa domáci snažia chrániť svoje vlastné filmy a zarobiť na nich čo najviac. Niekedy sa dokonca stane, že táto spoločnosť rozhodne o uvedení filmu "neskoro" a tak sa v priebehu pár dní dostane do kín viacero amerických filmov, ktoré strácajú na ziskoch.

VIDEO V núdzi spoznáš priateľa: Divoká komédia vás o tom určite presvedčí

Systém sa dá oklamať ľahko

Aj keď sa im pomerne dlho darilo udržať si odstup od americkej produkcie, Hollywood sa nenechal zastaviť a prišiel s nápadom, ako sa systému slotov rýchlo vyhnúť. Ide o vytvorenie partnerstva medzi americkými a čínskymi spoločnosťami, aby snímky zapadali do domácej kategórie namiesto zahraničnej.

To využili takmer všetci veľkí hráči, napríklad filmové štúdio Legendary má svoju čínsku divíziu, Dreamworks Animation vybudovalo štúdiá v Šanghaji a Paramount stihol uzavrieť partnerstvo so spoločnosťou China Movie Channel. Za spomenutie však iste stojí príklad Kung Fu Pandy 3. Hollywoodsky animák je totiž oficiálne pod taktovkou čínskej produkcie.

Kung Fu Panda 2
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: telkac.sk)

Kúsok orientu v každom filme

Ako prilákate ľudí z jedného z najrýchlejšie rastúcich trhov na svete, aby videli práve vášfilm? Veľmi prefíkane si s tým poradili v prípade štvrtého pokračovania Transformerov.Časť príbehu totiž bola natočená v Číne, pričom dôležitú postavu tu stvárňuje práve čínska herečka Li Bingbing. Kovoví hrdinoviazarobili v Spojených štátoch úctyhodných 245 miliónov, no v Číne to bolo viac než 320 miliónov.

Okrem toho si hollywoodske štúdiávšimli, že čínske publikum vie veľmi oceniť hviezdy, ktoré sú ochotné prísť do Číny, aby podporili a spropagovali svoj nový film. To dnes už vyústilo v to, že herci z takmer každého veľkého filmu mieria do čínskych veľkomiest, len aby pozdravili divákov a donútili ich pozrieť si ich nový projekt v kine.

Transformers
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na vrchol je to už len kúsok

Celý svet si je vedomý sily čínskeho trhu, nikto ale nečakal, že v priebehu pár rokov bude dýchať na krk najziskovejším Spojeným štátom. Pravdou je, že do pár rokov bude Čína zarábať hollywoodskym veľkým filmom viac, než samotné USA, čo bolo len nedávno ešte nepredstaviteľné. Tomu dopomôže koniec koncov aj fakt, že veľké štúdio Warner Bros sa spojilo s China Media Capital, aby spolu mohli v budúcnosti tvoriť množstvo čínsky hovoriacich filmov.

Všemocný svet peňazí: Spielberg definitívne prepísal dejiny svetového filmu!

Okrem toho sa v krajinelen v roku 2014 postavilo viac nežosem tisíc nových sál. Zatiaľ čo v Spojených štátoch sa ich nachádza necelých 40-tisíc, Čína ich má 35a postupne giganta zo západu dobieha.Nakoniec, Čína disponuje 4x väčším množstvom divákov než USA. Najväčším problémom sa zdá byť fakt, že v roku 2015 sa priemerná návšteva kina pohybovala na úrovni0.8 návštevna občana, v Spojených štátoch je to až3.22. Ako sa to celé vyvinie, ukážu už najbližšie roky, no týmto tempom by mal byť rok 2020 zlomový.

Viac o téme: HollywoodČínaFilmový priemysel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu