Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Začína máj, čas zaľúbených: Pozrite si kultové filmy o láske a nekončiacej vášni

(Zdroj: Youtube)

Milostných príbehov je vo filmovom svete neúrekom. Ak by sme si mali spomenúť na romantický film, mohli by sme pri tom stráviť hodiny. Existuje však niekoľko snímok, ktoré sú dodnes citované a keď si poviete veľká láska, je len pár skvostov, ktoré vás pri tomto spojení napadnú. Toto sú tie najväčšie májové príbehy.

Takí sme boli (1973)

Barbra Streisand a Robert Redford si pred vyše štyridsiatimi rokmi zahrali v romantickej dráme Takí sme boli. Kate a Hubbella to k sebe ťahá už od čias štúdií. No ani veľká láska nezabránila Kate, aby presadzovala svoje politické názory. Hubbell v čase stretnutia rozbiehal kariéru scenáristu, ktorá sa dotiahla do konca až po druhej svetovej vojne. Ich búrlivý vzťah prešiel niekoľkými krízami najmä kvôli presvedčeniam a nakoniec sa aj tak rozpadol.Sydney Pollack vytvoril nezabudnuteľný príbeh lásky dvoch odlišných ľudí, ktorí mali medzi sebou príliš veľké prekážky.

Annie Hall (1977)

Woodyho Allena netreba predstavovať. Tento režisér je skutočným vzťahovým majstrom. Na plátne dokázal za 50 rokov svojej kariéry vytvoriť kultové príbehy. Jedným z nich je aj Annie Hall v hlavnej úlohe s Diane Keaton a ako Alvy Singer sa predstavil sám režisér. Allen stvárnil vo svojich filmoch mnoho postáv. Často sa hovorí, že Alvy je v podstate sám Allen vďaka biografickým prvkom. On to však popiera. Annie Hall je oscarovým príbehom o láske medzi obyčajným mužom a prelietavou ženou s originálnym scenárom a situáciami, s ktorými sa dokáže stotožniť každý z nás.

Hriešný tanec (1987)

O Hriešnom tanci toho netreba veľa hovoriť. To, čo pôvodne začalo ako jednoduché natáčanie, ktoré bolo srandou pre účinkujúcich, sa časom stalo kultovou snímkou. Roztopí sa pri nej nejedno ženské i mužské srdce. Medzi Francis a Johnym vznikol počas letných prázdnin vzťah, na ktorý budú spomínať mnohí. V hlavných úlohách sa predstavili Patrick Swayze a Jennifer Grey.


Mohlo by vás zaujímať:Ikonické trilógie a legendárne príbehy: VIDEO Emócie, originalita a nezabudnuteľné výkony


Duch (1990)

Patrick Swayze hviezdil aj v ďalšom zamilovanom príbehu. Tento sa však začína tragickými udalosťami, no napokon ide o ľahko komediálnu melodrámu. Mladý bankár Sam z New Yorku začne chodiť s výtvarníčkou Molly (Demi Moore). Ich začínajúce šťastie však preruší Samova smrť. Na ulici ho zastrelia neznámi muži. Sam však nemôže svoju milovanú Molly opustiť a tak ako duch blúdi stratený v uliciach i v Mollynom živote. Chce s ňou nadviazať spojenie, a tak osloví bizarné médium v podaní Whoopi Goldberg. Svojský príbeh už takmer tri desaťročia dojíma divákov.

Pretty Woman (1990)

Kým Vivien šľape chodník v Hollywoode a sníva o princovi na bielom koni, Edward Lewis si v pokoji užíva svoje milióny. Všetko fičí až do momentu, kým sa nestretnú. Edward odvedie Vivien do hotelového apartmánu, nechá ju v pokoji sa vyspať a ráno jej predloží prekvapujúci návrh. Chce, aby mu Vivien robila celý týždeň spoločnosť na verejnosti. Postupne sa však v oboch prebudia city. Edward si ju chce udržať a tak jej navrhne, že si ju bude vydržiavať aj naďalej. Vivien však odmietne, pretože nechce byť len jeho milenkou. Romantický príbeh skončí happyendom a Edward si príde po svoju lásku na bielom aute s kyticou ruží v ruke. V hlavnej úlohe sa predstavili Richard Gere a Julia Roberts.

Bezsenné noci v Seattli (1993)

Meg Ryan a Tom Hanks v romantickom príbehu o osamelom oteckovi, ktorý mal po smrti problém nájsť si partnerku. Jeho malý syn preto zavolá do večernej rozhlasovej relácie a prinúti svojho otca, aby prehovoril. Po tomto krátkom a nechcenom rozhovore začali architektovi Samovi chodiť listy z celej Ameriky. Reláciu počúvala aj novinárka Annie. Síce je film plný ľubostných klišé, no napriek tomu je medzi romantickými komédiami nevinnou klasikou. Láska sa spečatí až na vrchole Empire State Building. Keď sú si dvaja súdení, nakoniec k sebe aj tak nájdu cestu.

Titanic (1997)

K Tinanicu snáď niet čo dodať. Romantický príbeh Jacka a Rose sa odohráva na pozadí jednej z najväčších tragédií 20. storočia, potopenia legendárnej lode Titanic. Chlapec z nižšej triedy sa zamiluje do bohatej dievčiny, ktorej na začiatku plavby zachráni život. Rose je so svojím snobským životom nespokojná a až Jack v nej prebudí oheň. Ich láska má krátke, no intenzívne trvanie. Jack totiž umiera potom, ako sa loď potopí. Legendárny príbeh preslávil Kate Winslet a Leonarda DiCapria. Napriek tomu, že by si mnohí priali pokračovanie romance v reálnom živote, z hercov sa stali najlepší priatelia. Oscarmi opradený príbeh Jamesa Cameronapatrí ku kultovým snímkam svetovej kinematografie.

Láska cez internet (1998)

Meg Ryan a Tom Hanks sa spoločne predstavili aj v ďalšej klasickej romantickej komédii. Príbeh o majiteľke malého kníhkupectva a majiteľovi rozsiahlej siete obchodov sa odohrával v e-mailovej komunikácii. Zaspomíname si na časy, kedy e-mail ešte nebol každodennou súčasťou nášho života. Obaja proti sebe bojujú, no zároveň sa vo virtuálnom svete rozvíja veľká láska. Ani jeden z nich však netuší, s kým má na druhom konci siete dočinenia. Nakoniec však odhodia všetky predsudky a nechajú voľný priebeh láske.


Mohlo by vás zaujímať:Detektív pátra po beštiálnom vrahovi: Veľkolepý návrat Jima Carreyho v temnom thrilleri


Zápisník jednej lásky (2004)

Láska prekonáva obrovské prekážky. Aj o tom je príbeh dvoch ľudí, ktorým nebolo dopriate byť spolu. Či už zasahovali spoločenské pomery, alebo rodina, obaja to mali ťažké. Nakoniec sa museli od seba odlúčiť. Po rokoch sa opäť stretávajú a vášeň je aj napriek odlúčeniu neskutočne silná. Allie a Noah zažívajú niečo, po čom túži každá žena. Nehynúcu lásku. Od začiatku je však jasné, že prekážky prišli aj v starobe. Allie si totiž kvôli chorobe na svoju minulosť nespomína. V hlavnej úlohe sa predstavili Ryan Gosling a Rachel McAdams.

Prázdniny (2006)

Príjemná romantika, komické dialógy a nečakané situácie. Kate Winslet a Cameron Diaz si zahrali dve ženy, ktoré sú nespokojné so svojím životom. Rozhodnú sa preto pre radikálny krok. Životy si jednoducho na dva týždne vymenia. Obe potrebujú zmenu a obe ju potrebujú hneď. Nakoniec prídu na to, že to bol najlepší nápad v ich živote. Obe nájdu pokoj a lásku tam, kde by to najmenej čakali. Naozaj príjemná komédiana májové večery vo dvojici.

Dom pri jazere (2006)

Keanu Reeves a Sandra Bullock si tentokrát spoločne zahrajú v menšej časovej smyčke. Ona žije v roku 2006 a on v roku 2004. Komunikujú spolu prostredníctvom poštovej schránky domu pri jazere. Síce nechápu, ako je to možné, no napriek tomu medzi nimi začne vznikať vzťah. Kate a Alex však nakoniec začnú riešiť, či je možné takto existovať a prečo sa ešte nestreli. Musia prísť na to, ako sa s časovým problémom popasovať. Na to, aby sa konečne stretli, musí Kate Alexa zachrániť.

Viac o téme: TitanicLeonardo DiCaprioPretty WomanHriešny tanecDuchPatrick SwayzeTom HanksMeg RyanZápisník jednej láskyKte Winslet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu