Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zmenil život miliónom detí na celom svete - legendárny génius Walt Disney

Walt Disney Zobraziť galériu (4)
Walt Disney (Zdroj: TASR/AP, wikimedia.org, pixabay.com)

103 nominácií, 22 Oscarov, 38 ďalších cien, desiatky nezabudnuteľných postáv, takmer stovka malých či veľkých projektov, ktorých väčšinu videl každý z vás. Vždy usmiaty génius vo svojom odbore, producent, režisér, scenárista, dabér, showman a tvorca jedného z najnavštevovanejších miest na svete. Predstavujeme vám život umelca, ktorý raz a navždy zmenil svet.

Talentovaný už od detstva

Walter Elias „Walt“ Disney sa narodil 5. decembra 1901 v prisťahovaleckej častiChicaga. Jeho matka pochádzala z Nemecka a otec z Írska. Zaujímavosťou je, že jeho prababička bola potomkomRobertad'Isignyho, ktorý cestoval spolu sWilliamom Dobyvateľomv roku 1066 do Anglicka, kde došlo k „anglikácii“ jeho priezviska na Disney.

Walt Disney
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP, wikimedia.org, pixabay.com)

Svoje detstvo strávil na farme v Missouri a voľný čas trávil tým, že sa pustil do kreslenia koní a kresby začal predávať známym a susedom. Umeleckú kariéru začal štúdiom umenia a fotografovania na McKinleyho strednej škole v Chicagu. Tu prispieval do školských novín kresbami s vlasteneckou tematikou 1. svetovej vojny, ktorá ho ovplyvnila natoľko, že v 16-tich rokoch ukončil štúdium a chcel, ako každý správny Američan v tej dobe, vstúpiť do armády, no keďže nebol plnoletý, odmietli ho, ale neodbytný Walt si cestu na front našiel v podobe Červeného kríža.

Svet zábavy sa radikálne mení: Walt Disney spravil megainvestíciu!

Vojna a začiatky

Keď sa v roku 1919 vrátil z vojny, rozhodoval sa, či sa má stať hercom alebo karikaturistom v novinách. Jeho starší brat Roy mu zohnal prácu vumeleckom štúdiu Pesmen-Rubin, kde stretol animátoraUbbe Iwerksa. Neskôr rozbehol malú spoločnosť s názvomLaugh-O-Grams, ktorá ale nakoniec vyhlásila bankrot. Vo videu nižšie môžetevidieť jeden z prvýchDisneyho krátkych animovaných filmov.

Mickey Mouse

Po bankrote odchádza Walt s 20 dolármido Hollywoodu, kde chce začať odznova. V krátkom čase zakladá s bratom Royom a IwerksomDisney Brothers Studioa začínajú produkovať sériu animovaných skečovAlice Comedies, ktorú začali tvoriť v novinách a udržala sa od roku 1923 do 1927. Po úpadku série začína Disney rozmýšľať nad náhradou, ktorá vznikla na základe myši, ktorú choval ešte v Laugh-O-Grams. VznikáMickey Mouse, predstavený v príbehuParník Willie, Disneyho najkultovejšia postavička a jehoosobné alter-ego, ktorúpôvodne aj sám daboval.

Walt a jeho štúdio získalo prvú cenu Academy Awards v roku 1932 za prvú farebnú animáciu nazvanúKvety a stromy. V roku 1937 prichádza Disney s veľkým projektomSnehulienka a 7 trpaslíkov, ktorá sa stala jedným znajväčších úspechov v dejinách filmu, s rozpočtom, na tú dobu neuveriteľného 1,5 milióna dolárov, a upevnila Disneyho nárok na označenie zanajprestížnejšie animačné štúdio na svete.

Žijúca legenda

Po tomto obrovskom úspechu mali premiéru, dnes už legendárne animáky ako Pinocchio, Fantasia, Dumbo či Bambi. V 40-tych rokoch, počas celej vojny, vytváral Disney rôzne krátke animované filmy na podporu vojakov na fronte a proti fašistickej propagande. Po vojne prišiel Disney s ďalšími legendárnymi rozprávkamiako napríklad Popoluška, Alica v krajine zázrakov, Lady a Tramp či 101 dalmatínova s viac ako 100 menšími projektami, na ktorých sa štúdio podieľalo.

Od Cesty na Mesiac až po impozantného Avatara: Neuveriteľná história 3D animácie

Takisto tvoril aj pre televíziu a seriálWalt Disney's Wonderful World of Colorsa stal jedným z najobľúbenejších nedeľných programov a práve podľa neho vytvoril aj podklady pre zábavný park s názvomDisneyland, ktorý postavil za 17 miliónov dolárov a otvorený bol v roku 1955. Chcel, aby deti mali možnosť stretnúť sa s postavičkami, ktoré vytvoril a ktoré sledovali v televízii.

Walt Disney
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP, wikimedia.org, pixabay.com)

Po veľkom úspechu prvého Disneylandu začal tvoriť plány pre ďalší, väčší zábavný park na Floride. Jeho dokončenia sa už nedožil,zomrel 15. decembra 1966na rakovinu pľúc. Jeho brat Roy ale projekt dokončil a otvorený bol v roku 1971 s názvomWaltDisney World.Walt Disney dokázal vyčariť úsmev na tvárach miliárd detí, jeho štúdiá pokračujú ďalej v tvorbe, zábavné parky sa nachádzajú na celom svete, má až2 hviezdyna chodníku slávy,4 posmrtných Oscarova zanechal po sebe obrovské dielo, ktoré nikdy nezapadne prachom. Ďakujeme, Walt Disney.

Walt Disney
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP, wikimedia.org, pixabay.com)

Viac o téme: Walt Disney
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu