Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dojímavé, zábavné a pravdivé: Nebudete veriť, že sa tieto filmy skutočne stali

Leonardo DiCaprio vo filme Vlk z Wolf Street
Leonardo DiCaprio vo filme Vlk z Wolf Street

Život píše obrovské množstvo príbehov. Často sa nám ani nechce veriť, ako je možné, že sa niekomu mohlo stať niečo tak neuveriteľné. Je úplne jedno, či ide o romantický príbeh plný nešťastnej lásky alebo život podnikateľa, ktorého plán pripravil spoločnosť o milióny dolárov. Jedno majú spoločné. Otvorené ústa divákov a rozčarovanie nad tým, ako sa vôbec niečo také mohlo stať.

Vlk z Wall Street (2013)

Príbeh sleduje Jordana Belforta, talentovaného a nadaného mladíka s jasným cieľom - zarábať peniaze, presnejšie zarábať hory peňazí. Belfort urobí závratnú kariéru, s obrovským nasadením sa púšťa do zdanlivo nedosiahnuteľného, aby svojim víziám dodal reálne tvary, pričom svojou energiou strháva davy.Burzový maklér z Wall Street dokázal niekedy zarobiť aj 12 miliónov dolárov za 3 minúty a tieto peniaze si dokázal náležite užiť. Obrovské množstvá kokaínu a rôzne excesy patrili k povinnej výbave jeho večierkov, ale ako to už chodí, po veľkom žúre prichádza veľká opica.

Obrovská láska, ktorej osud nedoprial šťastný koniec: Ostali len rozbité túžby a zlomené srdcia

V jeho prípade má podobu FBI, ktorá ho chce dostať za mreže a mnohých ďalších, ktorí sa mu chcú pomstiť. Tento príbeh sa skutočne stal a podľa slov samotného Belforta (ktorého vo filme môžete vidieť na konci ako rečníka pred vystúpením) bol ešte zvrátenejší, než ste mohli vidieť na plátne v podaní famózneho Leonarda DiCapria.

127 hodín (2010)

Aron Ralston je motivačný rečník, americký dobrodruh a horolezec. V roku 2010 o ňom natočil režisér Danny Boyle film, ktorý bol nominovaný až na 6 ocenení filmovej akadémie. Aron sa 23. apríla 2003 vydal na cestu do Blue John Canyon v Národnom parku Canyonlands v juhovýchodnom Utahu. Keď tento vášnivý horolezec zliezal do kaňonu, všetko sa pokazilo.

Z McDonaldu na strieborné plátna: VIDEO Takto dobyl charizmatický Franco Hollywood

Omylom uvoľnil jeden z balvanov, zletel dole do kaňonu a ťažký kameň, ktorý sa zakliesnil o pieskovcové steny, mu zavalil ruku. Na tretídeň svojho väzenia nemal už čo piť. Nikto nevedel, kde je, nikto ho nehľadal, lebo mal dovolenku, nikto mu nemohol prísť pomôcť, nikomu nemohol zavolať, lebo nemal čím. Vtej chvíli bojoval niekoľko dnío holý život a stál na hranici dvochmožností,buď stratiť život alebo uväznenú ruku. A vy si už viete domyslieť, ako to dopadlo.

Schindlerov zoznam (1993)

V strhujúcom príbehu podľa skutočných udalostí II. svetovej vojny sledujeme osudy rodáka z českého Brnenca pri Svitavách, kontroverzného Oskara Schindlera (1908 - 1974). Pôvodne to bol člen NSDAP, hochštapler a ziskuchtivý podnikateľ. Po porážke Poľska Schindler kúpil v Krakove smaltovňu, v ktorej zamestnával Židov ako lacnú pracovnú silu. Po tom, čo sa stal svedkom krutej likvidácie geta, rozhodol sa vziať zodpovednosť za životy svojich zamestnancov. Počas vojny zachránil život viac než 1 100 Židom, určeným na likvidáciu.

Všemocný svet peňazí: Spielberg definitívne prepísal dejiny svetového filmu!

Tento neuveriteľný príbeh by nikto nevymyslel - musel sa stať. Ako inak by mohol byť jeruzalemský cintorín miestom odpočinku bývalého nacistu, dôverníka nemeckej generality, vojenského priemyselníka a prevereného árijca - českého Nemca a svitavského rodáka - Oskara Schindlera? Ako inak by mu naň mohli klásť kamienky lásky a vďačnosti všetci, ktorým zachránil život?

Nedotknuteľní (2011)

Ochrnutý bohatý aristokrat Philippe si za svojho nového opatrovateľa vyberie Drissa - černošského mladíka zo sídliska, ktorého práve prepustili z väzenia. Napriek obrovským rozdielom medzi nimi ich spojí nedotknuteľné a bláznivé priateľstvo, vďaka ktorému obaja dokážu veľké veci v tejto komédii o tom, že ani ochrnutý človek nemusí stratiť zmysel života a toto zistenie mu môže sprostredkovať tá najmenej pravdepodobná osoba. Nedotknuteľní sa stali najúspešnejším európskym filmom posledných dvoch desaťročí. A to v Hollywoode znamenalo len jediné, nakrútiť remake s Bryanom Cranstonom a Kevinom Harton v hlavných úlohách.

Čistá duša (2001)

Film inšpirovaný životom Johna Forbesa Nasha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu.Smutný príbeh geniálneho vedca, ktorého sužovala ťažká psychická choroba, bol ocenený hneď 4 cenami filmovej akadémie. Keď John ešte ako mladý študoval na Princetone, bol výrazne iný. Nezúčastňoval sa zábav, žil vo vlastnom svete, nechodil na prednášky.

Jeho veľkým cieľom bolo nájsť akúsi “originálnu myšlienku.”Nakoniec ju objavil. Opustil vysokú školu ako vedec, získal skvelé postavenie, založil si rodinu, venoval sa svojej kariére, ktorú nadovšetko miloval a vyzeralo to, že jeho život nemôže byť lepším. Jedného dňa si však jeho manželka začala uvedomovať, že to, čo dovtedy mnoho ľudí označovalo u Johna za čudnosť, bola vážna psychickáporucha.

Kult hákového kríža (1998)

Derek Vinyard bol do smrti svojho otca vyrovnaným a pokojným človekom. Keď však jeho otec prišiel o život pri práci v černošskom ghette, z Dereka sa stáva ktosi celkom iný. Presvedčenie, že existuje nadradená a podradená rasa, privádzajú Dereka k neonacistom. Postup v bunke je nezadržateľný a Derek sa stáva druhým najväčším šéfom. Nad ním stojí iba Cameron, ktorý všetky rozkazy zo strachu pred políciou realizuje práve cez Dereka. Derek je tvrdý chlapík, ktorý neváha použiť akékoľvek prostriedky, aby uchránil seba a svoj majetok.

Film ako nástroj propagandy: VIDEO Od neškodného začiatku po podsúvanie názoru

Iba tak sa mohlo stať, že pri pokuse o krádež jeho auta Derek zastrelil dvoch černochov. Trest ho však neminie a dostáva sa do väzenia. Celý svoj doterajší život dostáva celkom inú podobu na mieste, kde máte príliš veľa času na rozmýšľanie. Svet jednoducho nie je čiernobiely a Derek vychádza na slobodu ako iný človek. Problémom je však jeho mladší brat Danny, z ktorého sa medzičasom tiež stal nacista. Derek by rád zmenil nielen to, čo príde, ale aj to, čo bolo. Jeho telo je však poznačené symbolmi, ktorým sa stále klaňajú noví a noví prívrženci.

Hačikó: Príbeh psa (2009)

V roku 1924 sa majiteľom Hačika stal Hidesaburó Ueno, profesor na Fakulte poľnohospodárstva Tokijskej Univerzity. Hačikó denne sprevádzal svojho pána, keď išiel do práce a čakal na neho večer na vlakovej stanici Šibuja. V máji 1925 Ueno náhle zomrel na pracovisku. Hačika si vzali do opatery profesorovi príbuzní, neustále však utekal a vracal sa do profesorovho domu. Starostlivosť o psa prevzal profesorov záhradník, ktorý poznal Hačika už ako šteňa. Hačikó každý večer odchádzal na stanicu, dúfajúc, že sa profesor konečne vráti z práce domov. Hačikó čakal na svojho pána celkovo po dobu 11 rokov.

Bývalý študent profesora Uena uverejnil niekoľko článkov o Hačikovej pozoruhodnej lojalite. V roku 1932 jeden z týchto článkov publikovaný v novinách Asahi Šinbun spôsobil celonárodný záujem o tohto psa. Jeho vernosť pamiatke pána dojímal obyvateľov Japonska ako exemplárny príklad oddanosti. Bronzová socha zobrazujúca Hačika stojí dodnes na vlakovej stanici Šibuja v Tokiu, kde Hačikó verne čakal na svojho pána. Hačikov príbeh spôsobil po celej krajine záujem o plemeno Akita Inu.

Viac o téme: Vlk z Wall StreetKult hákového kríža127 hodínHačikóČistá myseľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu