Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tajomný, obrovský a nekonečný vesmír: VIDEO Tieto filmy vás prenesú na iné planéty

(Zdroj: SITA/AP/20th Century Fox, Paramount Pictures, Melinda Sue Gordon, Warner Bros. Pictures, Lucasfilm )

Snáď každého z nás aspoň trošku zaujíma, čo je za hranicami našej Zeme či dokonca galaxie. Niektorých tvorcov to fascinuje ešte viac. Rozhodli sa, či už prostredníctvom faktov alebo fantázie, ukázať nám vesmír a život na iných planétach.

Marťan (2015)

Stráviť na Marse dva roky sám, neumrieť a nezblázniť sa, je naozaj výzva. Astronaut Mark Watney totiž počas misie takmer zahynul v prašnej búrke. Zvyšok jeho posádky si to myslel tiež a keď ho nevedeli nájsť, rozhodli sa odísť bez neho. Watney prežil a bol odkázaný na život na cudzej planéte. Musel využiť všetky svoje schopnosti, aby neumrel od hladu, a technické znalosti, aby sa dokázal skontaktovať so Zemou.V okamihu, keď sa mu to podarí, začne NASA i jeho tím robiť všetko preto, aby ho dostali domov, aj keď boli niektoré kroky naozaj riskantné. V hlavnej úlohe sa predstavil Matt Damon.

Gravitácia (2013)

Film Gravitácia v hlavnej úlohe so Sandrou Bullock získal v roku 2014 sedem Oscarov, nepremenil iba tri nominácie. Príbeh o vesmírnej misii, ktorá sa zvrtla, získal oscara v kategórii réžia, kamera, strih, hudba, mix zvuku, strih zvuku a vizuálne efekty. Počas zdanlivo rutinnej výpravy do kozmu dôjde ku katastrofe. Loď je zničená a doktorka Ryan Stone spolu s vesmírnym veteránom Mattom Kowalskym (George Clooney) zostanú vo vesmíre sami. Stratili spojenie so Zemou a je na nich, aby sa dostali späť.

Interstellar (2014)

Snímka Interstellar pred pár rokmi uchvátila mnohých divákov azískala Oscara za vizuálne efekty. Za réžiou stál Christopher Nolan. Cestovanie vesmírom sa inšpirovalo predovšetkým Einsteinovou teóriou relativity avani jednej scéne nepoužil režisér zelené plátno, ktoré dnes pri počítačovej animácii používajú takmer všetci. Čas na Zemi sa chýli ku koncu askupinka výskumníkov musela vhlavnej úlohe sMatthewom McConaugheyom splniť najdôležitejšie poslanie vľudských dejinách. Cestovať za hranice našej galaxie anájsť pre ľudstvo nový domov.

Christopher Nolan sidokonca odmietol pozrieť film Gravitácia, aby nepokazil správny smer svojho filmu. Ako hlavný konzultant pracoval na filme jeden znajuznávanejších teoretických astrofyzikov Kip Throne. Bol zároveň aj výkonným producentom, ale len pod podmienkou, že bude každý detail filmu založený na faktoch, respektíve súčasne známych teoretických vedomostiach ovesmíre a časea že scenáristi nebudú mať v tomto ohľade v žiadnom prípade voľnú ruku a priestor pre ich fantáziu. Kip v rozhovore neskôr potvrdil, že jedinou nerealistickou časťou filmu je krátka scéna s "ľadovými oblakmi".


Mohlo by vás zaujímať:Takto sa využíva úspech: Známe filmy vzišli z obľúbených seriálov!


Kontakt (1997)

Mysteriózna dráma z režisérskej dielne Roberta Zemeckisa uzrela svetlo sveta v roku 1997. V hlavných úlohách sa predstavili Jodie Foster aMatthew McConaughey. Ellie Arrowayová zasvätila celý svoj život hľadaniu života na iných planétach. Stala sa znej kapacita medzi vedcami na kozmické ticho, ktorému naslúcha prostredníctvom sústavy obrovských teleskopov. Jedného dňa sa všetko zmení avedkyňa zachytí signál zvesmíru. Musí však tvrdo bojovať, aby ju kprvému kontaktu so vzdialenou galaxiou vybrali amá čo robiť, aby ostatných osvojom objave presvedčila. Natáčalo sa vo viacerých štátoch ako je Kalifornia, Nové Mexiko, Florida, Washington, Arizona, Virginia, Kanada, Portoriko aFidži. Niektoré faktické veci označili odborníci za blud.

Star Wars (1977 - 2019)

Olegendárnych trilógiách Star Wars netreba veľa hovoriť. Vroku 1977 uzrela vréžii Georgea Lucasa prvý snímka snázvom Star Wars IV: Nová nádej. Diváci sa tak prvýkrát zoznámili slegendárnymi postavami ako je Luke Skywalker, princezná Leia, Han Solo či Chewbacca. Trilógie sa natáčajú dodnes anajbližšieho dielu sa fanúšikovia dočkajú budúci rok.

Votrelci (1986)

Zrejme jeden znajkultovejších filmov všetkých čias Votrelci natočil James Cameron vroku 1986. Dôstojníčku Ripleyovú, ktorá ako jediná prežila boj na život ana smrť vnákladnej lodi Nostromo svesmírnym votrelcom, nájdu po niekoľkých rokoch avracia sa späť na Zem. Ešte však nie je po všetkom, horor sa začne znova.

Tentokrát sa dej odohrá na vzdialenej nedávno kolonizovanej planéte. Ripleyová vpodaní Sigourney Weaver sa spolu so skupinkou špeciálne vycvičených vojakov postaví proti tisíc-hlavej smrtiacej sile votrelcov. Hlas kráľovnej votrelcov prepožičal sám režisér Cameron. Informácia bola odhalená vroku 1991 pred uvedením filmu Terminátor 2: Deň zúčtovania.

Sunshine (2007)

Slnko vyhasína ajedinou spásou Zeme je vesmírna misia korábu Icarus 2. Posádka má za úlohu zhodiť na Slnko nukleárnu nálož, predchádzajúca loď srovnakou úlohou však zmizla bez stopy. Britský sci-fi thriller natočil uznávaný režisér Danny Boyle a odohráva sa vroku 2057. Vhlavných úlohách dynamickej snímky sa predstavili Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne aďalší.

Zaujímavosťou je, že sa týmto filmom inšpirovala aj kapela Linkin Park. Podľa filmu totiž natočili videoklip kjednej zo svojich piesní Leave Out All The Rest. Herci sa počas natáčania na film intenzívne pripravovali. Absolvovali kurzy potápania, navštevovali prednášky špecialistov zoboru astronómie afyziky, trénovali kaskadérske kúsky či simulovali stav bez tiaže.

Avatar (2009)

Ďalší skvost z dielne Jamesa Camerona otvára neuveriteľný svet za hranicami našej fantázie - stret dvoch úplne odlišných civilizácií. Film Avatar opisuje život na novoobjavenej vzdialenej planéte Pandora. Mierumilované miesto s obyvateľstvomNa’vi žije v súlade s krásnou a divokou vegetáciou planéty. Ako to už býva zvykom, človek chce zo všetkého ťažiť a inak to nie je ani v prípade Pandory.

Posádka vyslaná zo Zeme objavila počas svojej prieskumnej misie na cudzej planéte veľmi cenný minerál. Pobyt človek na Pandore však nie je pre človeka vhodný, preto musia pre človeka vytvoriť jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, ktorého môžu ovládať psychikou oddelenou od ľudského tela. Po počiatočnej nedôvere sa ľudia úplne adaptovali, no pôvodné obyvateľstvo sa nechce nechať kolonizovať. Diváci sa stali svedkami úžasných obrazov a znova vidíme boj medzi ľuďstvom a prírodou.

Serenity (2005)

SnímkuSerenity natočil na Oscara a cenu Emmy nominovaný režisér a scenárista Joss Whedon. Napínavý veľkofilm rozpráva príbeh ostrieľaného veterána kapitána Malcolna Reynoldsa z galaktickej občianskej vojny, ktorý ako porazený živorí na svojej lodi Serenity. Pod palcom má malú posádku, no po tom, čo naberie dvoch nových pasažierov, získa viac, než na čo je pripravený. Mladý doktor a jeho sestra s telepatickými schopnosťami sú utečencami zo zoskupenia, ktoré vládne vesmíru. Serenity sa tak ocitá v pasci medzi nezastaviteľnou vojenskou silou Aliancie a brutálnou zúrivosťou divokých Reavers. Nebezpečenstvo sa však skrýva aj v srdci lode. Serenity je v podstate uzavretím úspešného seriálu Firefly.

Viac o téme: AvatarVotrelecInterstellarMarťanGravitáciaSunshineSerenity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu