Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendy, ktoré odštartovali kult herectva: VIDEO Prvé mená vo svete filmu

(Zdroj: SITA/AP, Turner Classic Movies, Beverly Hills Collection)

Povolanie herca nebolo vždy také populárne, ako dnes. Kedysi to boli úplne neznámi ľudia. Všetko sa začalo so vznikom filmových spoločností, ktoré s nimi podpisovali zmluvy a odrazu boli ich mená dôležité. Veľká časť hercov neprežila prechod z nemej éry do doby filmu. Pozrite si prvé legendárne mená.

Greta Garbo

Meno švédskejherečky je určite každému dobre známe. Garbo bola trikrát nominovaná na Oscara a získala čestné ocenenie akadémie za neoceniteľné herecké výkony. Americký filmový inštitút ju vymenoval za piatu najlepšiu herečku zlatej éry Hollywoodu. Všimol si ju šéf spoločnosti Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) a do Hollywoodu ju priviedol v roku 1925. Pôsobila aj v nemých filmoch, slávu jej priniesol jej tretí nemý film Flesh and the Devils (1927).

S nástupom zvukového filmu sa MGM bálo, ako diváci prijmú jej hlboký hlas s neanglickým prízvukom. No už jej prvý zvukový film Anne Christie (1930) jej vyniesol prvú nomináciu na Oscara. Počas druhej svetovej vojny však stratila väčšinu európskeho publika a posledný film natočila v roku 1941.Aj keď dostávala naďalej ponuky filmovať, žiadnu už nikdy neprijala. V roku1951sa stala občiankou USA. Čas trávila v záhradke, kde sa starala o kvety a pestovala zeleninu. Bola známa svojimi dlhými prechádzkami, pri ktorých sa skrývala za obrovské slnečné okuliare. Zomrelavo veku 84 rokov v nemocnici nazápal pľúca zlyhanie obličiek.

Clark Gable

Clark Gable bol americký filmovýherec, ktorý bol počas vrcholu svojej kariéry nazývaný "Kráľ Hollywoodu". V roku1999hoAmerický filmový inštitútzaradil na siedme miesto medzi Najväčšie mužské hviezdy všetkých čias. Chcel sa stať hercom, no do svojich 21 rokov sa nevedel presadiť.

Začal pracovať ako predavač v obchode, kde spoznal vnuka slávnej herečky, ktorý ho spolu s prvou ženou pripravovali na hereckú kariéru. V roku 1924 odišiel s pomocou finančnej podpory Josephine Dillon do Hollywodu. Dillon sa stala jeho manažérkou a prvou zo šiestich manželiek.
Dostal Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Stalo sa jednej noci (1934).Zomrel vo veku 60 rokov na infarkt v Los Angeles.

Carole Lombard

Carole Lombard, rodným menomJane Alice Peters, bola americká herečka. S herectvom začínala hlboko v ére nemého filmu v detskom veku v roku 1921. Od svojich 15-ich rokov vystupovala v divadle. Svoju prvú dospelú úlohu získala o štyri roky neskôr. Od tej doby sa objavila v mnohých ďalších filmoch. Bola jednou z manželiek Clarka Gablea, ktorého si vzala v roku 1939. Spoznali sa pri natáčaní filmu Juh proti Severu v tom istom roku.Zomrela tragicky pri leteckom nešťastí vo veku 33 rokov. Gable po nej dlho trúchlil a odišiel do armády.Má hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Charles Chaplin

Charlie Chaplinbol britský filmový herec, režisér a producent. Jeho posledná manželkaOona O'Neillovábola dcérou dramatikaEugene O’Neilla, z tohto manželstva pochádza jeho dcéra herečkaGeraldine Chaplinová. Chaplin mal k herectvu blízko už od útleho veku. K herectvu pričuchol ako osemročný, keď pracoval ako javiskový umelec. Jeho prvý nemý film sa objavil v roku 1914 a o triroky neskôr bol už najlepšie platených hercom tej doby na svete. V roku 1919 založil spoločnosť United Artist.

Po vojne sa názorovo rozišiel s Hollywoodom a pre jeho „neamerickú činnosť“ mu po pobyte v zahraničí neumožnili návrat späť do Spojených štátov, preto sa usadil vo Švajčiarsku. Do USA sa mohol vrátiť až v roku 1972, keď mu udelili Oscara za celoživotné dielo.Napriek tomu, že od vzniku jeho posledného filmu uplynulo už viac než polstoročie, dodnes sa v mysliach divákov spája s nezabudnuteľným milým tulákom s paličkou. Počas svojej kariéry natočil okolo deväťdesiat filmov. Medzi najznámejšie patrí Diktátor (1940), Svetlá veľkomesta (1931) či Moderná doba (1936). Zomrel vo veku 88 rokov vo Švajčiarsku.

Cary Grant

Vlastný menom Archibald Alexander Leach sa narodil v britskom Bristole. Podľa mnohých bol najlepším hercom tých čias. Nikdy síce navyhral Oscara, no bol dvakrát nominovaný za filmy Penny Serenade (1941) aNone But the Lonely Heart(1944). Bol päťkrát ženatý a rozviedol sa. Zomrel vo veku 82 rokov.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergmanovábola známa švédskaherečka. Obdržala trochOscarova do dejínfilmusa zapísala ako jedna z najpopulárnejších a najvýznamnejších herečiek. Matka zomrela, keď mala Ingrid tri roky. S herectvom jej pomáhal otec, ktorý zomrel, keď mala 12. Po smrti otca žila u strýka. Vyštudovaná herečka dostala svoju prvú hovorenú úlohu v roku 1935 vo švédskom filme Most mníchov. Americké publikum si získala najmä prirodzenosťou, ktorou sa od Američanov odlišovala. Jej najznámejšou úlohou je postava Ilsy v kultovej Casablance, kde si zahrala po boku Humphreyho Bogarta. Zomrela v deň svojich narodenín v Londýne vo veku 67 rokov na rakovinu.

Katharine Hepburn

Rodená Američanka bola hviezdou amerického filmu a divadla. Bola známa svojou dôvtipom, anglickou vznešenosťou a divokou nezávislosťou. Legenda filmového plátna je držiteľkou najväčšieho počtu Oscarov za najlepší ženský herecký výkon. Celkovo bola na túto cenu nominovaná dvanásťkrát, z toho premenila štyri ceny.

V roku 1999 ju Americký filmový inštitút označil za najväčšiu americkú herečku všetkých čias. Jej dlhoročným osobným i pracovným partnerom bol Spencer Tracy, ktorý však zomrel v roku 1967. Napriek tomu, že bol formálne ženatý, Hepburnová bola jeho životnou láskou. Na konte má niekoľko desiatok filmov, svoj posledný nakrútila deväť rokov pred smrťou.

Marlene Dietrich

Meno tejto nemeckej speváčky a herečky je premnohých dobre známe. V 20. rokoch 20. storočia hrávala v divadle a v nemých filmoch. Medzinárodný úspech jej priniesla postava Loly-loly vo filme Modrý anjel z roku 1930. Vďaka nej podpísala zmluvu so štúdiom Paramount Pictures. Hollywoodske filmy ako Shanghai Express (1932) a Desire (1936) ťažili z jej pôvabu a exotického vzhľadu a neskôr sa stala jednou z najlepšie platených herečiek doby.

Bola tvrdohlavá a mnohými americkými hercami pohŕdala. Rozumela si so Spencerom Tracym a vďaka výraznej osobnosti priťahovala výnimočných mužov, priatelila sa s Chaplinom, ktorého obdivovala najmä kvôli jeho arogancii. Povestné sú jej romániky s veľkými mužmi ako spisovateľ Erich Maria Remarque či herciJean Gabin, Michael Wilding, Douglas Fairbanks Jr. Nikdy sa nestarala o vek, hovorila, že jednoducho priťahuje inteligentných mužov. Rovnako boli známe jej výroky ohľadom sexuálnej orientácie, tvrdila, že sex so ženou je lepší, len sa s ňou nedá žiť.

Grace Kelly

Grace Kelly sa narodila do rodiny milionára Johna Brendana Kellyho St. Už od malička sa chcela stať herečkou a svoju prvú príležitosť dostala vo svojich dvanástich rokoch. Po maturite odišla do New Yorku, kde sa chcela presadiť ako herečka. Rodičia z jej rozhodnutia nadšení neboli, musela si preto privyrábať ako modelka. Prvú veľkú príležitosť dostala od producenta Stanleyho Kramera, ktorý jej dal vedľajšiu úlohu v slávnom westerne Na pravé poludnie (1952). V tom istom roku podpísala sedemročnú zmluv s MGM s týždenným platom 850 dolárov.

Preslávila ju úloha vo filme Mogambo (1953), ktorú prijala z troch dôvodov - John Ford, Clark Gable a tretím dôvodom bol fakt, že to bol platený výlet do Afriky. Po úspechu tohto filmu sa začala jej spolupráca s Alfredom Hitchcockom. Zahrala si napríklad vo Vražde na objednávku či v Okne do dvora (oba 1954). Hitchcock ju označil za dokonálu dámu, vzdelanú, neskutočne krásnu a plnú ohňa. O dva roky si vzala monacké knieža Rainiera III. a bola známa ako kňažná Monaka. Zomrela vo veku 52 rokov po autohavárii.

Gene Kelly

Eugene Curran Kelly je americký tanečník herec, spevák i režisér. Hudobnú a tanečnú prípravu získal od svojej matky už v detstve a po štúdiu na strednej škole sa začal venovať výhradne tancu. Založil si vlastnú školu a ako tanečník sa začal objavovať v menších úlohách na Broadwayi. Debutoval vo filme For me and my Gal v roku 1942 po boku Judy Garland. K réžii sa prvýkrát dostal v roku 1949, keď spoločne so Stanleym Donenom natočil muzikál V meste, kde sa predstavil pred kamerou v spoločnosti Franka Sinatru.

Zahral si hlavnú úlohu v Američanovi v Paríži (1951) a o rok neskôr si opäť sadol na miesto režiséra. Natočil dnes už legendárny muzikál Spievanie v daždi, kde si zahral aj hlavnú úlohu. Kelly bol trikrát ženatý. So svojou poslednou ženou žil až do smrti. Zomrel vo veku 83 rokov v Beverly Hills. Za svoju bohatú kariéru získal mnoho ocenení vrátane čestného ocenenia francúzskej vlády a americkú Prezidentskú medailu slobody.

Viac o téme: Grace KellyCary GrantMarlene DietrichClark GableGreta garboGene Kelly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu