Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nič nie je tak, ako vyzerá: Pozrite si skvelé thrilery s politickým pozadím

Všetci prezidentovi muži
Všetci prezidentovi muži (Zdroj: money.cnn.com)

Zaujíma vás politika, intrigy, špinavý boj o moc či nekalé praktiky tých, ktorí ťahajú nitky? Potom ste na správnej adrese. Vybrali sme pre vás skvelé filmy, ktoré spĺňajú všetky tieto atribúty.

Všetci prezidentovi muži

Rekapitulácia aféry Watergate, ktorá začala v roku 1972 a v roku 1974 vyvrcholila rezignáciou vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona. V zverejnení škandálu okolo tajných fondov a diskreditácie politických oponentov sa angažovali reportéri Robert Woodward a Carl Bernstein, ktorí pôsobili v novinách Washington Post. Paradokumentárna dráma, v ktorej slávny tandem stelesnili Robert Redford a Dustin Hoffman, rozpráva o novinárskej odvahe, trpezlivosti a dôslednosti. Ide o pohľaddo jednej z kľúčových etáp novodobých amerických dejín.

Argo

Dramatický thriller vychádza zo skutočného príbehu. Popisuje tajnú operáciu na záchranu šiestich Američanov, ktorá sa odohrala na pozadí krízy s rukojemníkmi v Iráne. Film ukazuje divákom skutočnosť, ktorá nebola známa celé desaťročia. Dňa 4. novembra 1979 vrcholí iránska revolúcia. Radikáli prenikajú na americké veľvyslanectvo v Teheráne, kde držia celkom 52 amerických rukojemníkov. Uprostred vzniknutého chaosu sa však šiestimi Američanom podarí utiecť a ukryť sa v dome kanadského veľvyslanca. CIA si je veľmi dobre vedomá toho, že je len otázkou času, než bude šesť utečencov nájdených a veľmi pravdepodobne aj zabitých, a tak špecialista CIA na "exfiltráciu" menom Tony Mendez (BenAffleck) prichádza s riskantným plánom na ich bezpečný odsun z krajiny. A ten plán je tak neuveriteľný, ako by sa mohol stať len vo filme.

Deň zrady

Snímka Deň zrady je napínavým príbehom o sexe, ambíciách, lojalite, zrade a pomste, ktorý sa odohráva na pozadí okázalého divadla modernej politiky. Film mapuje osudy mladého tlačového hovorcu, ktorý sa stane obeťou zákulisných intríg, zradnej manipulácie skúsených kolegov a zvodov mladej praktikantky.V hlavných úlohách sa predstaviliRyan GoslingaGeorge Clooney, ktorý sa podieľal aj na réžii a scenári.

Absolútna moc

Clint Eastwood videl, čo nemal -prezidenta Spojených štátov zapleteného do zločinu. Začína neľútostný hon, ktorý ukončí jedine smrť. Luther Whitney býval kedysi zlodejom veľkého formátu. Teraz si však užíva penziu. Idyla o napravení staréhomuža však dokonale klame. Starostlivo pripravuje ďalšiu lúpež. Lenže s jedným Luther nepočítal - že mladá pani Sullivanová s manželom neodišli na dovolenku a že sa domov vráti v tej najnevhodnejšej chvíli a ešte k tomu s milencom. Lenže milostná predohra sa zmení v násilie, Christy sa začne brániť ostrým nožom a je zastrelená dvoma ozbrojenými mužmi. Šokujúce divadlo, ku ktorému je Luther odsúdený, tým ale zďaleka nekončí - tí dvaja sú totiž z tajnej služby a ten opitý sadista je samotný prezident USA.

Advise and Consent

Jeden zo zásadných filmov o zámorskej politike, nakrútený v roku 1962 podľa rovnomenného románu oceneného Pulitzerovou cenou, je fascinujúcim pohľadom do sveta intríg a manipuláciou vo vnútri amerického Senátu. Podarí sa presadiť kandidáta na ministra zahraničia Leffingwella (Henry Fonda) cez rafinovaný odpor suity okolo južanského senátora Cooleyho (Charles Laughton)?

Seven Days in May

Film sa odohráva počas studenej vojny. Nepopulárnemu prezidentovi USA sa podarí získať zmluvu o jadrovom odzbrojení, ale zistí, že aj tak sa národ obracia proti nemu. Plukovník Jiggs Casey zistí, že generál Scott, ktorý mal v pláne kandidovať v najbližších prezidentských voľbách, nemieni už dlhšie čakať. Chce zvrhnúť prezidenta aj členov jeho kabinetu čo najskôr. Casey odovzdá informácie prezidentovi a odštartuje tým neprehľadnú sieť intríg, kde si žiadna strana nemôže byť istá, komu veriť.

Viac o téme: ArgoVšetci prezidentovi mužiAbsolútna mocDeň zradyAdvise and ConsentSeven Days in May
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu