Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neexistuje väčší seriálový fenomén: Tieto zaujímavosti ste o Game of Thrones (možno) netušili

Seriál Game of Thrones Zobraziť galériu (4)
Seriál Game of Thrones (Zdroj: SITA/HBO via AP)

Premiéry záverečnej série seriálu Game of Thrones sa dočkáme až budúci rok (ešte stále nepoznáme presný dátum), takže sme sa rozhodli skrátiť vaše čakanie nádielkou zaujímavostí o tomto fenomenálnom projekte, ktorý v podstate dodnes nemá na televíznych obrazovkách konkurenciu. Veď už niekoľko rokov je aj najsťahovanejším na torrentoch.

Aj napriek tomu, že seriál sa už o rok definitívne skončí siedmou sériou, spisovateľ knižných predlôh, George R. R. Martin ešte stále nedokázal dokončiť ani len šiestu knihu. Tvorca si skutočne dáva na čas, veď seriál už dávno preskočil udalosti z kníh a už je na 100% isté, že seriálové finále uvidíme skôr, ako si ho fanúšikovia kníh prečítajú. Ako je však možné, že seriál nečaká na knihy?

Posledná séria Game of Thrones dorazí až budúci rok: Čo všetko o nej zatiaľ vieme?

Tvorcovia seriálu,David Benioffa D. B. Weiss, sa totiž pred pár rokmi stretli so spisovateľom v čase,, kedy ešte vôbec nebolo isté, či televízny projekt odsúhlasí. Tu sa vraj Martin týchto dvoch pánov opýtal, kto je mamou Jona Snowa. Aj keď my už odpoveď poznáme zo seriálu, autorovi sa páčila natoľko, že im dal súhlas na spracovanie. To však nebolo všetko, vyzradil im aj koniec a všetky zásadné zvraty, vďaka ktorým nemusia čakať na vydanie kníh.

Seriál Game of Thrones
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

Inšpirované históriou

Množstvo z deja seriálu je inšpirované skutočnými historickými udalosťami. Samozrejme medzi ne nepatrí armáda nemŕtvych či draci, no niektoré sú úplne zjavné. Keď sa na to pozrieme konkrétne, tak seriálová The Wall predtavuje Hadriánov val, ktorý chránil severnú hranicu Rímskej ríše (sedem kráľovstiev)pred opakovanými nájazdmi škótskych kmeňov.

Nominácie na televízne ceny Emmy sú známe: Najväčšie šance má opäť seriál Game of Thrones

Tých zase predstavujú v televíznom projekte Divokí. Lannisterovci by zase mali predstavovať slávny rod Lancasterovcov. Tí dokoncabojovali proti silnýmYorkom, čoby seriálovým Starkom. Tým rozpútali veľkú vojnu ruží, ktorú zase v populárnom projekte pomenovali vojnou piatich kráľov.

Hrdinovia z Harryho Pottera

Je to až prekvapujúce, koľko hercov z filmovej ságy o Harry Potterovi si zahralo aj v Game of Thrones. Bronson Webb si zahral Willa, chlapca, ktorého ste mohli vidieť v úvodnej scéne celého seriálu, zatiaľ čo v magickom svete vystupoval ako člen Slizolinu. Nataliu Tena, stvárňujúcu Oshu, poznáme ako Nymphadoru Tonksovú, David Bradley ako Lord Walder Frey, známy ako mrzutý školník Argus Filch či Grand Maester Aemon v podaní Juliana Glovera, ktorý prepožičal svoj hlas mohutnému pavúkovi Aragogovi.

Seriál Game of Thrones
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

Nechýba ani obľúbenáMichelle Fairley, jednak akoCatelyn Stark a taktiež ako Hermionina mama z prvej časti Darov Smrti,Ciaran HindshrajúciAberfortha Dumbledorea a zároveňMance Raydera. Sedmičku hercov uzatváraRalph Ineson, v Potterovi stelesňujúciAmycusa Carrowa a v Game of ThronesDagmara Cleftjawa.

Jediná voľba

Hovorí sa, že ešte pred tým, než sa naplno rozbehlo nakrúcanie, tvorcovia aj spisovateľ sa zhodli na jedinej možnej voľbe pre postavu Tyriona Lannistera. Ním bol od začiatku Peter Dinklage a všetci tajne dúfali, že na rolu kývne. Dokonca sa ani neobťažovali robiť na túto úlohu nejaký konkurz.

Nečakané prekvapenie: Fanúšikovia Game of Thrones dostali fantastickú správu!

Ako vieme, herec s ponukou súhlasil, no mal jednu veľmi dôležitú podmienku. Tou bolo, ženebude mať dlhú bradu ako všetci trpaslíci vo fantasy projektoch. Dinklage je zároveň aj zarytým vegetariánom, takže všetko mäso v seriáli, ktoré konzumuje, je prekvapivo iba tofu.

Seriál Game of Thrones
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

DJ, ktorý vás dostane do varu

Aj napriek tomu, že táto informácia je známa už niekoľko rokov, množstvo ľudí o nej stále nevie. Predstaviteľ Hodora, ktorého si v seriáli zahral Kristian Nairn, nikdy predtým vôbec nikde neúčínkoval. Ako sa sám vyjadril, išlo o jeho prvú a zároveň poslednú úlohu. Tento nemalý pánko sa v súkromnom živote venuje skutočne netradičnému povolaniu. Živí sa totiž ako DJ. Po úspechu seriálu sa dokonca premenoval naDJ Hodor a jeho show sa volá Rave of Thrones. Mimochodom, vedeli ste, že existuje pornoverzia seriálu s názvom Game of Bones?

Bush napichnutý na kôl a lahodné srdce

Obrovský škandál sa nevyhol ani tomuto projektu. Vpredposlednej častiprvej série môžeme v jednej scéne zahliadnuť medzi hlavami napichnutými na hradbách jednu, ktoráaž veľmi nápadne pripomína hlavu exprezidenta Spojených štátovGeorgea Busha. Štúdio sa prirodzene bránilo a tvrdilo, žena podobnosť umelej hlavyboli upozornení až po dotočení inkriminovanej scény. Celé to nakoniec skončilo tak, že HBO sa muselo oficiálne ospravedlniť.

Slovák Vladimír Furdík: Cesta od kaskadéra až po hlavnú postavu seriálu Game of Thrones

Určite máte ešte v živej pamätinechutnú scénu, v ktorejmusíDaeneryszjesť konské srdce akodôkaz, že patrí k divokému Dothráckemu ľudu. Srdce všakbolo vytvorené len zoželatíny podobnej gumovýmmackom. Herečka sa vyjadrila, že chuť nemalo podobnú, nejedlo sa jej však vôbec zle.

Viac o téme: Game of Thrones
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu