Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Priklincovali nás do sedačiek už od začiatku: Toto sú najlepšie otváracie scény všetkých čias

Najlepšie opening scenes
Najlepšie opening scenes (Zdroj: Telkáč koláž, YouTube, internet)

Film musí náročného i nenáročného diváka upútať už na samom začiatku, inak oň stratí záujem a dostatočne sa nevenuje všetkým jeho detailom. Tvorcovia si preto dávajú záležať najmä na opening scenes (otváracích scénach). My vám dnes prinášame výber tých najlepších. Tie nás nielen oslovili, ale doslova sme si ich zamilovali. Nájdete tu aj svoju obľúbenú?

Čeľuste

Legendárny film odStevenaSpielbierga.Problém na obľúbenej pláži nastáva, keď niečo v mori napadne mladú ženu. Hoci je lekár presvedčený, že za útokom stojí žraloka útokov pribúda, starosta stále odmieta vydať zákaz kúpania. Postupne sa zistí, že ide o najnebezpečnejší druh žraloka. Navyše matka usmrteného chlapca ponúkne za jeho chytenie vysokú odmenu, čo priláka mnohých amatérskych lovcov. Až keď dôjde k ďalším obetiam, starosta si rozhodne najať profesionálneho lovca. Situácia však vôbec nie je jednoduchá. Už úvodná scéna jasne naznačila, s čím budeme mať dočinenia.

Leví kráľ

Nádherný animák, ktorý si zamiloval azda každý, kto hovidel. Dokonalá animácia, pamätná hudba Hansa Zimmera a skladba Circle of Life, ktorá to celé začala.Zdivočenéstádo hnané na Scarovpríkaz potmehúdskymi hyenami by bezbranného Simbu určite zadupalodo zeme, keby ho nezachránil jeho otec Mufasa. Pri zúfalej záchrane však zahynie. Zákernému Scarovipotom nedá veľa práce presvedčiť vydeseného Simbu, že je zodpovedný za otcovu smrť a mal by neodkladne utiecť.

Hollywoodsky štúdiový systém: VIDEO Na počiatku všetkého stála "Veľká päťka"

A tak sa Scar so svojou suitou konečne dostane k moci, zatiaľ čo Simba si nájde nových zvieracích priateľov v podobe Pumbu a Timona, s ktorými v duchu bezstarostnej filozofie Hakuna Matata vyrastie do majestátnej podoby. Ale krajina jeho otca trpí, kráľovská krv sa nezaprie a kdesi na hviezdnej oblohe si Mufasa hlboko vydýchol, keď prebudený Simba razantne vyrazil v jeho stope.

Indiana Jones: Dobyvatelia stratenej archy

Legendárnifilmoví tvorcovia, Steven Spielberg a George Lucas, spojili svoje talenty a vytvorili Indianu Jonesa, archeológa šikovne sa oháňajúcehobičom. Indy (Harrison Ford) je poverený vládou Spojených štátov, aby našiel Archu zmluvy so zvláštnou mystickú silou, ktorú chcú získať pre svoje nekalé ciele nacisti. Indy uzatvára spojenectvo s Marion Ravenwood a táto dvojica spolu prežíva jedno strhujúce dobrodružstvo za druhým.

Spielberg šokoval fanúšikov Indianu Jonesa: Prichádza radikálna zmena!

Indiana Jones sa rýchlo stal jedným z najpopulárnejších filmových hrdinov. A tak, či už vidíte Dobyvateľovstratenej archy prvýalebo stýkrát, prežívate vzrušujúce momenty s nimi. Je to predsa jedno z najlepších filmových dobrodružstiev všetkých čias. Ikonická úvodná scéna, v ktorejuteká pred obrovským balvanom je len čerešničkou na torte.

Temný rytier

V pokračovaní úspešného hituBatman začínaopäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý sa vracia ako Batman/Bruce Wayne. VTemnom rytieroviBatman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. Úvodná scéna, v ktorej sme mohli vidieť (zatiaľ) najlepšie filmové spracovanie tejto postavy, násza hudby Hansa Zimmera dokonale pripravilo na zážitok, ktorý nás v kine čakal.

Star Wars

Olegendárnych trilógiách Star Wars netreba veľa hovoriť. Vroku 1977 uzrela vréžii Georgea Lucasa prvý snímka snázvom Star Wars IV: Nová nádej. Diváci sa tak prvýkrát zoznámili slegendárnymi postavami ako je Luke Skywalker, princezná Leia, Han Solo či Chewbacca. Trilógie sa natáčajú dodnes anajbližšieho dielu sa fanúšikovia dočkajú budúci rok. Len máloktorá scéna dokáže aj po rokoch v kinách spôsobiť také zimomriavky, ako takzvané opening crawl. Súhlasíte s nami?

Hore

Dej sa točí okolo 78-ročného starčeka, ktorý zanechá svoj kľudný život na vidieku a vydá sa spolu s osemročným prieskumníkom na návštevu exotických a bizarných miest. Réžiu mal na starosti Pete Docter, ktorý už raz potvrdil svoje kvality v prípade Monsters Inc. Nádherný animovaný príbeh ocenený dvomi Oscarmi si v kinách užili malí i veľkí, no jednu vec sme rozhodne nečakali. A to, že po úvodnej scéne tohto projektu nezostane ani jedno oko suché. Životný príbeh Carla Fredricksena, vyrozprávaný skrz najsilnejšie momenty, začal krásne a zamilovane. O to viac chytil za srdce trpký a smutný koniec.

2001: Vesmírna Odysea

Počiatky ľudstva, dobývanie vesmíru, cesta do nekonečna, tajomný monolit akoniec, ktorý je len začiatkom.Toto majstrovské dielo režiséraStanleyho Kubricka,inšpirované poviedkou klasika sci-fi žánruArthura C. Clarka,vyvolalo v dobe svojho uvedenia do kín priam masovú hystériu a takmer okamžite sa zaradilo medzi najlepšie diela filmovej histórie. Diváci po celom svete boli ohromení vizuálnou stránkou filmu, ktorá bola však len jedným z mnohých prostriedkov, ako ľuďom sprostredkovať neopakovateľný zážitok presahujúci medze nášho chápania. 2001: A Space Odyssey ešte ani dnes nestratila nič zo svojej sily: kladie otázky, no nedáva odpovede, opisuje, no nevysvetľuje, desí, ale aj udivuje a núti k zamysleniu. A otváracia scéna? Jednoducho dokonalosť.

Viac o téme: Otváracie scény
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu