Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovský úspech pre Slovensko: Film Tlmočník získal v San Franciscu cenu kritikov

Tlmočník Zobraziť galériu (4)
Tlmočník (Zdroj: aic.sk)

Cenu filmových kritikov za Najlepší hraný film získal v týchto dňoch slovenský film Tlmočník režiséra Martina Šulíka na Festivale židovských filmov v San Franciscu. Filmoví publicisti vyzdvihli nielen jeho profesionálne spracovanie, ale aj herecké výkony.

V hlavných úlohách svojrázneho road-movie hrajú Jiří Menzel a rakúsky herec Peter Simonischek. Ako nerovná dvojica, syn nacistického vraha a syn jeho obetí, sa vyberú na cestu po Slovensku, aby pátrali po dávnych udalostiach. Festival v San Franciscu je najväčšou prehliadkou židovských filmov v USA s medzinárodným zastúpením.


Mohlo by vás zaujímať: Tlmočník prekvapil: Keď hnev, vina a frustrácia vyplávajú na povrch


Obrovský úspech pre Slovensko:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Garfield Film)

„Dúfame, že toto ocenenie majstrovsky nakrúteného a krásne zahraného filmu, povzbudí široké publikum, aby ho vyhľadalo,“uviedol pri vyhlasovaní ceny Bill Watters, člen Klubu filmových kritikov pôsobiacich v San Franciscu. Združenie sa snaží cielene nasmerovať tamojších divákov k tomu najlepšiemu z filmovej tvorby.

Manipulovanie s minulosťou je nebezpečné

„Som veľmi rád z ocenenia na tomto festivale. Dúfam, že náš film publiku pripomenie, ako udalosti z 2. svetovej vojny ovplyvnili nielen životy našich otcov, ale aj tie naše. V Európe sa mnohí snažia revidovať históriu a tvrdia, že holokaust nikdy neexistoval. Ale manipulovanie s minulosťou je veľmi nebezpečné,“odkázal režisér ocenenej snímky Martin Šulík, ktorý je spolu s Marekom Leščákom aj spoluautorom scenára.

Obrovský úspech pre Slovensko:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Garfield Film)

Koprodukčný slovensko-česko-rakúsky film Tlmočník mal premiéru v marci tohto roku a v domácich kinách ho videlo 16-tisícdivákov. Okrem ústrednej hereckej dvojice sa v ňom predstavili aj Zuzana Mauréry, Attila Mokos či známa internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová. Informovala o tom PR manažérka filmu Adriána Čahojová.

Obrovský úspech pre Slovensko:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Garfield Film)

Viac o téme: Jiří MenzelPeter SimonischekTlmočník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu