Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vraždy, krv a smrť: Násilie na nás číha takmer v každom filme či seriáli, na toto si dajte pozor!

(Zdroj: internet)

Či už odborná alebo laická verejnosť sa už odjakživa zaujímala o to, ako fungujú médiá. Všetok záujem vychádza z presvedčenia, že majú významný dopad na jednotlivca i na celú spoločnosť a ovplyvňujú ich postoje, názory či správanie. Okrem pozitívneho účinku sa však mnohé štúdie venujú práve negatívnemu vplyvu. Často je násilie nenápadným, no nebezpečným prostriedkom vo filmoch i seriáloch najmä v televízii, prostredníctvom ktorej sa k nám dostane najskôr.

Násilie v médiách je odjakživa predmetom mnohých štúdií. Ako deti sme často počúvali o tom, že Pokémonov nemáme pozerať, lebo je to prílíš násilné. Legendárnu rozprávaku Tom a Jerry chceli obmedziť ikonkou od 12 rokov, lebo boli príliš násilní. Brandona Leeho omylom zabili počas natáčania a Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal či Jackie Chan boli občas príliš nebezpčení pre svojich hereckých kolegov. Aj s Jokerom vieme súcitiť a vraždu ospravedlniť, pokiaľ vieme pozadie. Toho všetkého sme boli ako diváci svedkami. Aký má na nás násilie vplyv?

Toma a Jerryho chceli ohraničiť vekovou kategóriou. Bolo to príliš násilné. Kedysi by to bežnémudivákoviani nenapadlo.

Prvé štúdie vplyvu násilia

Spríchodom nových druhov médií čoraz viac ovplyvňujú myslenie ľudí. Médiá vstále väčšej miere vtláčajú do myslenia obsahy, ktoré vôbec alebo len vmalej miere odrážajú skutočnú realitu. Násilie sa dostalo do centra pozornosti najmä spríchodom televízie aso vznikom filmového priemyslu. Prvé štúdie sa objavili už v40. rokoch minulého storočia, samotné štúdie onásilí sú však staré ako výskumy komunikácie.

Existovali prípady, kedy deti skákali z balkónov a okien, lebo si mysleli, že vedia lietať. Údajne to bolo kvôli populárnemu animovanému seriálu Pokémon. Niektoré z detí v Japonskuboli údajne agresívne a prejavovali sa u nich rôzne príznaky. Tieto teórie boli časom označené za konšpiračné.

Práve televízne násilie sa stalo typom mediálneho obsahu, ktorý bol študovaný rovnako dlho aintenzívne ako spravodajstvo. Medzníkom vo výskume násilia bola Správa americkej národnej komisie opríčinách aprevencii násilia, ktorá poskytla prvé popisy. Vrovnakom duchu neskôr pokračoval aj novší americký výskum pod záštitou Národnej štúdie televízneho násilia.

Filmy rozvíjali delikventné správanie

Filmový priemysel sa stal prioritným zdrojom masovej zábavy v20. rokoch minulého storočia. Práve vtom čase bolo kľúčovou otázkou výskumov, či film mení morálne štandardy ači má vplyv na ľudské správanie. Objavili sa prvé závery otom, že filmová produkcia výrazne ovplyvňuje mladistvých apôsobí priamo na rozvoj ich delikventného, resp. kriminálneho správania. Skúmanie násilia vtelevízii avo filmoch je veľmi podobné, keďže vo výskumoch televíznych obsahov sa odborníci venovali práve rôznym filmovým žánrom, pretože práve vtelevízii sa ľudia dostanú kväčšine filmov.

Brandona Leeho zastrelili počas natáčania filmu Vrana. Omylom sa v zbrani vyskytol ostrý náboj namiesto slepého.

Vpolovici 90. rokov sa odborníci na základe rôznych metód dostali vštúdii, ktorá zahŕňala nielen filmy, ale aj spravodajstvo aostatné žánre, kniekoľkým záverom. Až 61 percent všetkých typov programov obsahovalonásilie aiba málo znich bolo zameraných proti násiliu. Ďalším záverom bolo, že väčšina násilia je vtelevízii upravená, vprogramoch ana kanáloch zameraných na mladých divákov sa programy vyskytujú vtakej miere, že hrozí značné riziko, že deti mladšie ako sedem rokov si osvoja agresívne správanie.

Najväčšie riziká

Práve deti a mládež sú najviac ohrozenou skupinou. Viacerí odborníci sa zhodli na niekoľkých záveroch. Obsah televízneho vysielania je presýtený násilím, deti sú čoraz viac vystavované násilnému obsahu a sledovanie násilnej zábavy zvyšuje pravdepodobnosť agresívneho správania. Existuje totiž niekoľko spôsobov, ako vo filmoch či seriálochvykresliť náslie relatívne v pozitívnom svetle.

Damon Salvatore patril k negatívnym postavám v Upírskych denníkoch. Pre mnohé fanúšičky sa stal sexsymbolom a po čase boli aj jeho násilné činy ospravedlnené alebo nevysvetlené.

Podľa výskumov videli deti do 14 rokov v priemere takmer 11-tisíc vrážd. Existujú isté riziká, kedy má násilie najmä na mladistvých najväčší vplyv. 1. Keď je násilník vyobrazený ako príťažlíva osoba. 2. Keď je násilie prezentované ako samozrejme (a často jediné) riešenie sporu. 3. Keď nie je násilie nijako potrestané a jeho použitie nie je nijako vysvetlené. 4. Pokiaľ pre obete má nasilné jednanie minimálne dôsledky. 5. Keď je prezentované tak, že divákovi pripadá realistické.

Nezabúdajme na to, že je to len fikcia

Medzi ďalšie vplyvy patrií aj idealizácia toho, ako má človek vyzerať. To sa často odzrkadľuje na prezentovaní súčasných fyzických vzorov. Násilné scény sa vo filmoch a seriáloch robrazujú len v útržkoch, bez ďalšieho kontextu, preto je u divákov často navodzovaný nesprávny pocit a stáva sa veľmi účinným prostriedkom na nekontrolovateľný vplyv.

Klub bitkárov a filmový návod na výrobu bomby.

Je nepopierateľným faktom, že násilie je vo filmoch prítomné v obrovskej miere. Najviac ohrozenou skupinou sú deti a mládež. Násilný obsah však vyhľadávajú najmä tí, ktorí k tomu majú blízko. Brutalita vo filmoch a seriáloch ako taká nemá na svedomí zrod vrahov či agresívnych jedincov, vo veľkej miere však podporuje to, čo je v nás hlboko zakorenené.

Ak ide o zločin, výskumy nepovrdili žiadnu súvislosť. Dôkazy sú len nepriame, no je pravda, že zločinecký život sa často idealizuje. Niektoré snímky dokonca prinášajú rôzne formy návodov, napríklad ako vyrobiť bombu či rôzne zbrane. Filmy a seriály treba brať ako diela s umeleckou hodnotou, ktoré nám zobrazujú fiktívny svet a poukazujú na to, čomu sa vyhnúť.

Viac o téme: Klub bitkárov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu