Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké zmeny pri udeľovaní Oscarov: Do zoznamu ocenení pribudla nová kategória

Oscar
Oscar (Zdroj: bankersadda.com)

Udeľovanie Oscarov sa rozrastie o novú kategóriu pre populárne filmy. V stredu to prostredníctvom e-mailu členom americkej Akadémie filmových umení a vied oznámili jej prezident John Bailey a výkonná riaditeľka Dawn Hudson.

Nová kategória je jednou zo zmien v súvislosti s Oscarmi, ktoré v utorok schválila správna rada Akadémie. Požiadavky potrebné pre zaradenie do kategórie budú určené neskôr, dodali Bailey a Hudson. Zatiaľ nie je známe, či prvú cenu v tejto kategórii udelia už počas nadchádzajúceho 91. ročníka slávnostného udeľovania, ktoré sa uskutoční 24. februára.

Vďaka uvedeniu novej kategórie najlepšieho populárneho filmu budú môcť podľa spravodajského portálu BBC prestížnu cenu dostať snímky, ktoré sú obľúbené u verejnosti, ale už menej u kritikov. Medzi ne patria napríklad filmy o superhrdinoch či iné "kasové trháky".

Zavedenie kategórie by tiež mohlo byť náznakom ochoty Akadémie zmierniť kritiku za to, že ňou ocenené snímky údajne čím ďalej tým menej odrážajú to, čo chce pozerať verejnosť. Ďalšou zmenou v rámci udeľovania Oscarov je kratšia, len trojhodinová, ceremónia. To Akadémia plánuje dosiahnuť odovzdávaním cien počas živého vysielania, ale aj počas reklamných prestávok.

Z prestávkového udeľovania Oscarov v špecifických kategóriách, ktoré určia neskôr, potom počas prenosu prehrajú zostrih víťazných momentov. Poslednou zmenou, ktorú schválila správna rada, je skorší dátum slávnostného udeľovania Oscarov v roku 2020. To by sa malo po novom uskutočniť 9. februára.

Viac o téme: Oscar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu