Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mali drsný život, bláznivé nápady a svetové diela: Pozrite si filmy o známych umelcoch

koláž - filmy o umelcoch
koláž - filmy o umelcoch (Zdroj: koláž Telkáč)

Významní umelci sú často slávni nielen kvôli svojim dielam, ale aj svojmu životu, ktorý bol často poriadne zamotaný, neľahký či zaujímavý. Pozrite si niektoré z filmov, ktoré sa pokúsili zachytiť život a dielo najrôznejších umelcov.

Pollock (2000)

Život svetového abstraktného maliara Jacksona Pollocka bol pomerne zložitý a mnohých odrádzal jeho radikálny a násilný štýl tvorby. Len veľmi ťažko získaval obdivovateľov. Film o jeho živote sa stal režijným debutom herca Eda Harrisa. Ten si v snímke strihol aj hlavnú úlohu. Film si získal uznania kritikov aj divákov a Marcia Gay Harden získala za úlohu Pollockovej manželky v roku 2001 Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.


Mohlo by vás zaujímať:Skvelý hlas i herecké výkony: Títo speváci predviedli vo filmoch svoj skrytý talent


Frida (2002)

Film o mexickej maliarke Fride vznikol na základe životopisného románu a hlavnú úlohu si zahrala Salma Hayek. Frida Kahlo nemala jednoduchý život. V detstve ju poznačila obrna, neskôr ju pri vážnej dopravnej nehode prebodla tyč. Práve v čase, keď bola kvôli zraneniu pripútaná na lôžko, začala maľovať. Vo filme sa však dozviete aj o jej búrlivom manželstve s Diegom Riverom. Za pravdepodobne svoj životný výkon získala Salma Hayek nomináciu na Oscara.

Big Eyes (2014)

Už sme si akosi zvykli, že Tim Burton sa vo svojich filmoch nezaoberá obyčajnými témami. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Film Big Eyes rozpráva príbeh o Margaret Keane, ktorá bola roky neznámou umelkyňou, pretože jej manžel si pripisoval všetky zásluhy. V hlavných úlohách sa predstavili Christoph Waltz a Amy Adams, ktorá za to získala Zlatý Glóbus.


Mohlo by vás zaujímať:Strapatý génius Tim Burton: Jeho snímky vás pobláznia svojou originalitou!


Seraphine (2008)

Nikto ani netušil, že nie príliš pekná päťdesiatročná Seraphine Louis všetok svoj voľný čas venuje maľovaniu. Za maliarske náčinie utrácala všetky peniaze a farby si miešala podľa vlastných tajných receptov. Seraphinin talent objavil až nemecký obchodník s umením, ktorý jej kúpil prvé plátno a a ona sa tak mohla venovať výhradne maliarstvu. Francúzsko-belgický film si zaslúžene odniesol množstvo ocenení.

Andrej Rublev (1966)

Meno Andrej Rublev u nás síce nie je také známe, no právom je považovaný za najvýznamnejšieho ruského stredovekého tvorcu ikon. Film vychádza z jeho života len okrajovo, divákom však ponúka veľmi realistický obraz stredovekého Ruska. Čiernobiely historický film mal v čase svojej premiéry dosť veľké problémy v Sovietskom zväze. Od premiéry v Moskve v roku 1966 sa ďalších päť rokov vôbec nesmel premietať v kinách. Povolenia sa dočkala až skrátená a cenzúrovaná verzia v roku 1971.


Mohlo by vás zaujímať:Šarmantní, úspešní, s neodolateľným prízvukom: Týchto britských fešákov zbožňujeme!


Dievča s perlou (2003)

Dej oceňovanej snímky sa odohráva v Holandsku v roku 1665 a ukazuje, ako vznikal jeden z najobdivovanejších obrazov sveta. Sedemnásťročná Griet sa po otcovom oslepnutí dostáva ako slúžka do domu maliara Johannessa Vermeera. Umelec zisťuje, že dievča má nadanie a dokáže pochopiť aj jeho vnútorný svet, čo sa nepáči jeho manželke. Mladá Griet zaujme aj maliarovho bohatého mecenáša van Ruijvena, ktorý ho donúti dievča namaľovať. Film si právom získal obdiv divákov aj kritikov.

Viac o téme: FridaDievča s perlouPollockBig eyesSeraphine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu