Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zaujímavé postavy, skvelý humor i temné prostredie: To je seriál Atlanta s Donaldom Gloverom

Seriál Atlanta Zobraziť galériu (3)
Seriál Atlanta (Zdroj: SITA/Guy D'Alema/FX via AP)

Meno Donald Glover síce ešte väčšine Slovákov príliš mnoho nehovorí, no musíme povedať, že je to škoda. Talentovaný 34-ročný herec má našliapnuté na vynikajúcu kariéru. Vidieť ste ho mohli v úspešnom Marťanovi, v Spider-Man: Homecoming si strihol rolu, ktorá bude pravdepodobne viesť k titulnému záporákovi a v spin-offe Star Wars stvárnil mladého Landa. Okrem toho však pracuje na seriáli Atlanta, ktorý vám dnes predstavíme a zaručujeme vám, že si ho budete chcieť ihneď pozrieť.

Atlanta je jedným z najlepších miest v Spojených štátoch, kdemladírapperi môžu zažiariť a vydláždiť si cestu na pomyselný hudobný Olymp. Medzi nováčikmi na scéne sa objavuje Alfred Miles (Brian Tyree Henry) pod umeleckým menomPaper Boi, ktorý sa snaží pochopiť hranicu medzi skutočným životom a životom v uliciach mesta. Už jeho prvý song je hitom, a tak sajeho bratranec Earn (Donald Glover), ktorý sa vracia do mesta, ponúkne, že mu bude robiť manažéra a smerovať jeho hudobnú kariéru tým správnym smerom.Žiaľ, bez predchádzajúcich skúseností.

Viac filmov zo sveta Star Wars: Budú nasledovať teórie fanúšikov?

Trojicu postáv dopĺňa Darius (Lakeith Stanfield), pravá ruka rappera. Ten je pre niekoho pribrzdený užívateľ drog, pre iného vizionár, ktorý presne vie, čo robí. Pokiaľ Earn nie je práve zaneprázdnený riadením bratrancovej kariéry, svoj čas trávi s najlepšou priateľkou Vanessou (Zazie Beetz, vidieť ste ju mohli v pokračovaní Deadpoola). Ich vzťah je skutočne veľmi komplikovaný a v priebehu seriálu sa mení, pretože je nutné povedať, že je zároveň aj matkou jeho malej dcéry.

Seriál Atlanta
Zobraziť galériu (3)

Pokiaľ si myslíte, že príbeh sa točí len okolo kariéry rappera, ktorý sa snaží z chudobných ulíc Atlanty preraziť vo veľkom svete hudby, ste úplne na omyle. V priebehu dvoch sérií môžete sledovať zaujímavý vývin všetkých postáv, pričom svoj "čas zažiariť" dostane skutočne každý. Na rad sa napríklad dostanú aj epizódy, ktoré sú ladené až priam do hororového tónu. V podstate je kariéra Paper Boia len akýmsi nosníkom celého seriálu, na ktorom sa rozvíjajú ďalšie menšie príbehy.

Depp opäť v úlohe detektíva: Bude vyšetrovať záhadnú vraždu známeho rappera!

V seriáli sa tak nedočkáte len klubových akcií, ale skrz postavy (o ktorých vlastne viete tak málo a pritom tak veľa) sledujete ich problémy okolo rodičovstva, vyrovnávania sa s minulosťou či prítomnosťou a dokonca nechýbajú ani silné momenty, ktoré vás chytia za srdce. Nemyslite si ale, že ide o čisto depresívny príbeh. Celým seriálom sprevádza dokonale prepracovaný a trefný humor, ktorý je čerešničkou na torte projektu, mnohými označovanéhoako jedenz najlepšíchposlednej dekády.

Seriál Atlanta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Guy D'Alema/FX via AP)

Čas od času sa dokonca stretnete s úplným narušením celého seriálového konceptu. Niektoré epizódy sú vytvorené úplne inak, čím dotvárajú rôznorodosť. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť, tak napríklad v prvej sérii sa stretnete s časťou, ktorá celávyzerá ako skutočná diskusná relácia, zatiaľ čo v druhej sérii zase uvidíte neskutočne dobrú epizódu, ktorá sa točí okolo Dariusa a psychpata v obrovskom rodinnom sídle. Na svoje si tu teda príde skutočne každý.

VIDEO Najhoršie slovenské filmy: Rytmus, prvé sci-fi či trápne pokusy o komédiu

Na scenári, réžii, aj "hlavnej" postave sa podieľal sám Donald Glover, no musíme uznať, že to vôbec nie je na škodu. Fakt, že je spolutvorcom deja, nie je nijako cítiť a dokonca v niektorých častiach ide jeho postava úplne do úzadia a dáva prietor ostatným. Atlanta je projektom, ktorý si zaslúži vašu pozornosť, pretovám zaručujeme, že sa do nej zamilujete. Pre fanúšikov seriálu máme ešte jednu pozitívnu správu -poločnosť FX odklepla aj tretiu sériu, ktorej by sme sa mali dočkať už v roku 2019.

Viac o téme: AtlantaDonald Glover
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu