Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko hviezdou zahraničných filmov: Takto sme sa ukázali v svetových trhákoch

Eragon
Eragon (Zdroj: 20th Century Fox)

Krásy našej krajiny objavujú nielen turisti, ale aj filmoví tvorcovia. Nemyslíme však fiasko s Hostelom či Eurotripom, ktoré zobrazili Slovensko ako dieru. Na natáčanie viacerých známych a úspešných filmov si totiž mnohí režiséri vyberajú práve túto lokalitu. V nasledujúcich snímkach si krajina pod Tatrami strihla dôležitú rolu.

Upír Nosferatu (1922)

Už tvorcovia čiernobielej klasiky v podobe hororovej snímky Upír Nosferatu poznali kvality Slovenska. Miestom nakrúcania sa stal predovšetkým nádherný Oravský hrad, no natáčalo sa aj vo Vrátnej, Vysokých Tatrách či Dolnom Kubíne. Režisér F. W. Murnau si za snímku vyslúžil množstvo pochvál, no jeho vznik nebol taký jednoduchý. Nastal totiž problém s autorskými právami na príbeh spisovateľa Brama Stokera - Dracula. Keďže sa im ich nepodarilo vybaviť, museli zmeniť aj mená filmových postáv.


Mohlo by vás zaujímať:História nemusí byť nuda: VIDEO Z týchto seriálov sa naučíte viac ako z učebníc


Červená volavka (2018)

Jennifer Lawrence v uliciach Petržalky? Prečo nie! Tvorcovia filmu Červená volavka sa okrem miest v Rusku rozhodli natáčať aj u nás. Známu hollywoodsku herečku tak bolo možné vidieť v akcii aj v bratislavských uliciach. Jennifer Lawrence stvárnila bývalú primabalerínu žijúcu s mamou v Rusku.

Eragon (2016)

Pri fantazijných príbehoch hrá dôležitú úlohu právemiesto natáčania. Vybrať tie najkrajšie nie je nič jednoduché a my môžeme byť právom hrdí na to, že tvorcovia filmu Eragon sa rozhodli natáčať aj u nás. Veľkofilm sa desať dní tvoril aj vo Vysokých Tatrách a Slovenskom raji. Nádherné prostredie nadchlo aj samotných hercov a vy budete nadšení, keď zbystríte zrak a pri pozeraní zbadáte naše krásne hory.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Slovenská príroda očami filmárov: Tieto skvosty musíte vidieť!


Hostel (2005)

Áno, aj spomínaný Hostel ukazuje Slovensko. Bohužiaľ, nie v pozitívnom svetle, ale ako krajinu, v ktorej by určite nikto nechcel žiť. Dokonca v čase, keď film vyšiel, bolo nutné zahraničných návštevníkov presviedčať, že to vôbec nie je tak, ako ukazujúscény. Tie dokonca neboli ani natáčané v našej krajine.

Povstanie (2001)

Aj pri tvorbe polodokumentu o krutých udalostiach vo Varšave z roku 1943 sa filmári rozhodli využiť slovenské prostredie a dokonca aj hercov. Vo filme sa objavil Tomáš Maštalír, Martin Mňahončák, Monika Hilmerová či Juraj Rašla. Po uliciach nášho hlavného mesta sa pri natáčaní nepríjemných udalostí prechádzal napríklad aj David Schwimmer alebo Ross zo sitkomu Priatelia.


Mohlo by vás zaujímať:Chýba vám v živote podivnosť? VIDEO Pozrite si tieto geniálne seriály!


Teória veľkého tresku

Nielen filmoví tvorcovia sa zaujímajú o Slovensko. Celosvetovo obľúbený seriál Teória veľkého tresku dokázal v jednej časti prekvapiť, keď sa v nej spomenula aj naša krajina. Sheldon Slovensko použil vo svojej vedomostnej relácii Zábavné vlajky.

Viac o téme: Teória veľkého treskuEragonHostelČervená volavkaUpír NosferatuPovstanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu