Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Temný rytier je najlepším komiksovým filmom: Tieto veci v ňom ale nedávajú žiadny zmysel

Temný rytier Zobraziť galériu (4)
Temný rytier (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Trilógia o Temnom rytierovi od režiséra Christophera Nolana bezpochyby patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy vzniklo na poli komiksových filmov. Batmana vložil do skutočného sveta a vytvoril tak temný príbeh, ktorý si podmanil azda každého, kto ho videl. Najviac spomedzi z nich vytŕča práve druhý diel, ktorý prišiel do kín pod názvom The Dark Knight. V ňom dominoval fantastický Heath Ledger čoby Joker. Chyby sa nevyhli ani tomuto filmu, no mnohí ich úspešne ignorujú. O ktoré zásadné ide?

Superhrdinský paradox

Stretneme sa s ním azda v každom filme o superhrdinovi, ktorýnosína tvári masku. Tu je to však citeľné až príliš. V podstate ide o klasické klišé, kde sa mestská smotánka počas jedného momentu veselo zabáva so svojim hostiteľom Bruceom Wayneom, no vzápätí prichádza na scénu záporák. Bruce tak okamžite z ničoho nič zmizne a zrazu sa spoza rohu vynorí Batman. Je to samozrejme opodstatnené, no asi len málokto by si nevšimol, že hlavný hostiteľ večera zmizol len pár minút pred tým, než sa zjavímaskovaný hrdina Gothamu. A to si už potom musíspojiť dokopy aj ten, kto má "dlhšie vedenie".

Ukradli si film pre seba: Títo herci zatienili aj hlavné postavy

Úvodná banková lúpež

Vymakaná úvodná scéna sa odohráva v banke, kde sa Joker spolu so svojimi komplicmi snaža ukoristiť nemalé množstvo peňazí. Premyslený plán najväčšieho Batmanovho záporáka spočíva v tom, že sa postupne po jednom zbaví všetkých pomocníkov a z lupu sa nakoniec bude tešiť iba a jedine on sám. Na tom by nebolo nič zlé, no ani korunný princ zločinu nemohol vedieť, že autobus prerazí dvere banky práve v onom momente, kedy sa to stalo. Tobôž nie to, že v tej chvíli bude okolo prechádzať kolóna školských autobusov.

Temný rytier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Únos sanitky z miesta činu

Po pokusoch o zabitie starostu vezme Harvey Dent jedného z podozrivých bokom a vypočuje ho. Ide o fantastickú scénu, ktorá postupne odhaľuje temnú stránku tohto bojovníka proti zločinu. Potom však Harvey unesie priamo z miesta činu sanitku a ujde. Na tom by možno nebolo nič zlé, keby nejde o to, že toto zásadné zmiznutie si vôbec nikto nevšimol. Lekári, ktorí tam pracujú, ho vidia vo vozdile, takže neexistuje možnosť, že by nikomu nedošlo, kto ju vlastne vzápätí ukradne.

Charlie Harper a jeho nádherné seriálové milenky: Pozrite sa, ako vyzerajú dnes

Vymoženosti WayneTechu

Väčšina gadgetov, vozidiel a rôznych iných vecičiek má Bruce zo svojej spoločnosti pomenovanej po ňom (a hlavne jeho otcovi). Držať tento fakt od spojenia s Batmanom umožňuje najmäto, že Bruce využíva nástroje, ktoré nikdy nevyšli na svetlo sveta a ide teda iba o prototypy. O tých samozrejme vedenie a drvivá väčšina zamestnancov nemohli vedieť, no niekto ich predsa musel vymyslieť a zostrojiť. Prečo títo ľudia nikdy neprehovorili o tom, že tieto vymoženosti boli vytvorené pre WayneTech?

Temný rytier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Joker medzi stovkami policajtov

Keď sa v meste koná pietna spomienka na komisára Gordona, ulicami pochodujú na jeho počesť stovky policajtov. Ako je teda možné, že si ani jeden z nich nevšimol muža s obrovskými jazvami na tvári, ktorý sa neskôr postaral o veľký rozruch? Jeden by mohol oponovať, že možno si to niekto aj všimol, no uvedomil si, že policajt s jazvami na tvári zase nemusí byť až taký neobvyklý jav. Na druhej strane je to však v onej chvíli až príliš náhodné.

Šokujúce VIDEO, Weinsteinova obeť zverejnila záznam: Po flirte ma znásilnil!

Problém s Colemanom Reeseom

Vo filme môžeme vidieť dejovú linku, v ktorej zamestnanec WayneTechu príde na to, kto je v skutočnosti Batmanom. Nakoniec sa však pod miernym nátlakom rozhodne, že jeho identitu neodhalí a zachráni si život. Zmysel to však nedáva s ohľadom na záver filmu, v ktorom sa z Batmana stáva zločinec a lovná zver. Prečo sa Coleman nerozhodol stáť na strane spravodlivosti a neodhalil jeho identitu vo svetle nových udalostí? Aj keď ho už v poslednej časti trilógie nevidíme, už hneď na začiatku nám je prezradené, že Batmanova identita je stále zahalená pod rúškom tajomstva.

Temný rytier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Batman porušil svoju jedinú zásadu

Aj napriek veľkému množstvu príbehov o netoprierom mužovi sa hlavný hrdina v drvivej väčšine z nich drží jedného veľmi zásadného pravidla -nezabíja ľudí. Radšej ich postaví pred spravodlivosť.To však potom často spôsobí, že napríklad taký Joker stále utekal z Arkhamu. Trilógia o Temnom rytierovi sa však príliš tohto pravidla nedrží. V niektorých prípadoch by niekto mohol oponovať, že smrť dotyčnej postavy nie je istá, prípadne že ide iba o "poškodenie mozgu".Vdruhej časti však vieme nájsť jasný dôkaz o zabití. Konkrétne v momente, kedy prebieha naháňačka v tuneli. Batmobil doslova podbehne smetiarske auto, ktorého kabína je zdemolovaná na rešeto. Vodič rozhodne nemal šancu prežiť.

Viac o téme: BatmanChristopher NolanTemný rytier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu