Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Súd zrušil jeden z bodov obžaloby: Sexuálny predátor Weinstein presvedčil súd, že jeho obeť klamala

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Steven Hirsch/New York Post)

Newyorský súd vo štvrtok zrušil jeden zo šiestich bodov obžaloby proti americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, ktorého zo sexuálneho násilia a zvrhlého správania obvinilo niekoľko desiatok žien. Informovala o tom agentúra Reuters.

Manhattanský súd rozpletá kauzu, v ktorej bol Weinstein obžalovaný zo sexuálnych útokov vrátane znásilnenia voči trom konkrétnym ženám. Weinstein všetkých šesť bodov obžaloby odmietol.

Obeť podľa súdu klamala

Štvrtkové rozhodnutie súdu sa týka Lucie Evansovej, ktorá tvrdila, že ju producent v roku 2004 počas stretnutia u neho v kancelárii prinútil k orálnemu sexu. Weinsteinov právny zástupca Benjamin Brafman povedal, že je presvedčený o tom, že Evansová pod prísahou o udalosti klamala. Súd následne súhlasil s tým, aby bola z obžaloby vyňatá.

Foto: SITA/AP/Mark Lennihan
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP/Mark Lennihan  (Zdroj: SITA/AP/Mark Lennihan)

Právnička Evansovej Carrie Goldbergová podľa AP vyhlásila, že postoj súdu na pravdivosti tvrdenia jej klientky nič nemení. Dodala, že rozhodnutie prokuratúry Evansovej hodiť ju cez palubu ukazuje na to, že systém prokuratúry vyžaduje reformu.

Desiatky obvinení a dobrovoľné udanie

V platnosti pred newyorským súdom naďalej zostáva päť ďalších bodov obžaloby, medzi inými znásilnenieistej ženy v roku 2013 a prinútenie inejženy v roku 2006 k nedobrovoľnému sexu. Weinsteina obvinilo v posledných mesiacoch zo sexuálnych útokov viac ako 70 žien vrátane herečiek Salmy Hayek či Gwyneth Paltrow. Jeho prípad nasledovala záplava ďalších odhalenípodobných činov a bol dôvodom zroducelosvetovej kampane proti obťažovaniu a sexuálnemu násiliu na ženách.

Foto: SITA/AP/Mark Lennihan
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP/Mark Lennihan  (Zdroj: SITA/AP/Mark Lennihan)

Filmový producent sa koncom mája dobrovoľne prihlásil na polícii. Sudca ho potom prepustil na kauciu jeden milióndolárov. Pred svojím prepustením musel odovzdať pas a súhlasiť s tým, že bude nosiť elektronické zariadenie monitorujúce jeho pohyb. Dátum konania súdneho procesu zatiaľ neboloznámený.

Viac o téme: Harvey Weinstein
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu